Paprastasis šermukšnis

Paprastasis šermukšnis – Sorbus aucuparia L.

Lietuviški sinonimai : šermukšnė, šermukšlė, šermukšlis.

Paplitęs Vakarų Europoje, Mažojoje Azijoje, Siaurės Afrikoje. Auga europos rytinėje dalyje, Kryme, Kaukaze.

Vaistams vartojami vaisiai (Fructus Sorbi), kartais žiedai (Flores Sorbi) ir žievė (Cortex Sorbi).

Vaisiai labai plačiai vartojami acto, vyno, degtinės, likerių ga­mybos pramonėje, taip pat bealkoholinių gėrimų gamyboje, kondi­terijoje, žiedai – kaip arbatos surogatas.

Paprastasis šermukšnis yra dekoretyvus augalas, ypač pavasarį ir rudenį.  Žiedai gausiai lankomi bičių, iš 1 ha jos prineša iki 40 kg medaus.

Paprastasis šermukšnis yra erškėtinių šeimos, 4-20  m aukščio medis. Žydi gegužės – birželio mėn. , vaisiai subręsta rugpjūčio – rugsėjo mėn.

Auga įvairiuose miškuose, auginamas parkuose, soduose, pakelėse. Specialius šermukšnynus reiktų užveisti kalvose, vandens telkinių pakraščiuose, palaukėse. Nerekomenduojama sodinti arti vaismedžių, nes juos puola tie patys kenkėjai, o vaistinei žaliavai auginamų plotų negalima purkšti cheminiais preparatais.

Derėti pradeda 10 – 12 metų. Dera gausiai ir beveik kasmet. Nuo suaugusio medžio galima pririnkti apie 60 kg vaisių. Išgyvena 100 (200) metų. Nukirtus atauga iš kelmo, kartais atželia iš šaknų. Šalčiui ir sausrai atsparus. Auga įvairiose dirvose, bet daž­nesnis drėgnuose, humusinguose priesmėliuose ir priemoliuose. Jaunas pakenčia užtemdymą, bet gausiai žydi ir dera tik atvirose vietose.

Sodinami 3-4 metų medeliai (laukiniai) arba išauginti dai­gynuose.

Paprastasis šermukšnis. Žaliavos ruošimas.

Vaisiai skinami visiškai prinokę prieš ru­dens šalnas arba po šalnų. Išvalius paskleidžiami plonu sluoksniu ir apvytinami, o vėliau džiovinami 50-60 °C temperatūroje.

Žiedai skinami žydėjimo pradžioje ir džiovinami pavėsyje. Iš­džiūvę vaisiai turi būti apvalūs, be vaiskočių, apie 6 mm skers­mens, su 5-7 sėklomis, blizgančiu, raukšlėtu paviršiumi, raudo­nai oranžiniai, kartokai rūgštūs, silpno kvapo, suspausti rankoje nesulimpa. Drėgmės juose gali būti ne daugiau kaip 18%, nena­tūralios spalvos vaisių – ne daugiau kaip 5%, iš jų šviesiai oran­žinių- iki 4%, pridegusių – ne daugiau kaip 1%, vaisių su vais-kočiais – ne daugiau kaip 3%, kitų šermukšnio dalių – ne dau­giau kaip 0,5%, organinių ir mineralinių priemaišų – ne daugiau kaip po 0,5%.

Sausi vaisiai pakuojami po 20-40 kg į maišus ir laikomi sau­soje, gerai vėdinamoje patalpoje ant stelažų. Laikymo trukmė iki 2 metų.

Vaisiuose yra 43-58 (250) mg% vitamino C, iki 300 mg% vi­tamino P, 10-80 mg% karotino, 5-7% cukrų, iš jų 0,2-0,6% sacbarozės ir 4,6-6,5% monosacharidų, 2,4-2,8% organinių rūgš­čių, iki 3% sorbito, 0,24-0,35% rauginių medžiagų, eterinio alie­jaus ir mineralinių medžiagų.

Vaisių preparatais gydoma avitaminozė, virškinimo trakto su­trikimai, šlapimo organų, kepenų, tulžies pūslės uždegimas, jie laisvina vidurius, skatina šlapimo išsiskyrimą.