Brokoliai,
žiedinių kopūstų porūšis. Maistui vartojami žalios spalvos brokolių žiedynai (galvutės) su 10—20 cm ilgio sultingais žied-stiebiais. Brokoliai ne blogesnio skonio ir maistingesni už žiedinius kopūstus, o vitamino C, karotino, mineralinių medžiagų turi net daugiau. Brokoliai vartojami žali, virti, kepti, troškinti, konservuoti (vieni ir su kitomis daržovėmis). Iš brokolių verdamos sriubos, gaminamos salotos ir kiti patiekalai, kurie valgomi atskirai arba kaip priedas prie mėsos, žuvies patiekalų.
Patartina auginti ankstyvą brokolių veislę ‘Green Sprouting’ (jos žiedynų derlius pradedamas imti, praėjus 40—50 dienų nuo daigų pasodinimo).
Brokoliai auginami panašiai kaip žiediniai kopūstai. Jie nebijo šalnų, pakenčia iki 7°C šaltį. Žiedynų (galvučių) nereikia pridengti nuo saulės.
Brokolių derlius nuo tų pačių augalų imamas keletą kartų. Žiedynai pjaunami su 10—25 cm ilgio žiedstiebiais, prieš pat išsiskleidžiant žiedpumpuriams (su žydinčiais žiedais brokolių žiedynai maistui netinka). Nupjovus centrinius žiedynus, po 5—7 dienų iš lapų pažastyse esančių pumpurų susiformuoja šoniniai žiedynai (jų būna 5—9 ir daugiau). Šoninių žiedynų derlius kas 5—7 dienos imamas 4—8 savaites. Brokolių žiedynai pjaunami iš ryto arba vakare. Nupjautus žiedynus reikia tuojau suvartoti, nes jie greitai vysta, keičia spalvą, o kartais ir sužydi. Į polietileninės plėvelės maišelius sudėtus žiedynus šaldytuve galima išlaikyti kelias dienas.