Patisonai

patisonai
patisonai

Patisonai,

paprastųjų moliūgų atmaina. Geriausia veislė ‘Belyj 13’. Vaisiai apvalūs. Maistui tinka jauni, ką tik užsimezgę (2—3 dienų) vaisiai su standžių traškančiu minkš­timu, smulkiomis, dar ne visai susidariusiomis sėklomis ir minkšta odele. Prinokę vaisiai maistui nebetinka. 0—1°C temperatūroje patisonus galima laikyti 2—3 savaites. Patiso-nai turi vitaminų, karotino (provitamino A), mineralinių druskų, skyrium  imant, kalio, pektinų ir kitų naudingų medžiagų.

Patisonai verdami, įdaromi, kepami, konservuojami, marinuojami (Marinavi­mas), sūdomi (kaip agurkai). Jie tinka šerti triušiams ir lesinti vištoms.

Patisonai auga bet kurioje gerai patręš­toje dirvoje. Jie yra jautrūs šalnoms, todėl sėjami vėlai — alyvoms ėmus žydėti (dirvos temperatūra turi būti 12—13°C). Patisonai sėjami 70 cm atstumu, lizde po 2—3 sėklas, kurios įterpiamos 5 cm gyliu. Sudygę daigai retinami, paliekant lizde po 1 augalą. Išre­tinti patisonai apkaupiami ir patręšiami. Per šalnas daigus reikia pridengti. Šaltą pavasarį arba norint gauti ankstyvesnį derlių, gegužės pradžioje patisonai sėjami šiltadaržiuose arba kambaryje į puodelius. Daigai su 2—3 tik­raisiais lapais, pripratinti prie lauko sąlygų, sodinami į dirvą, praėjus šalnoms. Pasodinti daigai gausiai palaistomi (1 daigui 1 l van­dens)   ir  apžeriami  puria  žeme.»Patisonai mėgsta drėgmę, todėl per sausrą juos reikia laistyti ir po 1—2 dienų purenti tarpueilius.