Svogūnų auginimas laiškams

svogūnai
svogūnai

Svogūnų laiškų galime išsiauginti bet kuriuo metų laiku. 2iemą juos auginkime virtuvėje ant palangės, anksti pavasarį – šiltnamiuose, inspek-tuose, o vasarą – darže. Ant palangės svogūnus galime įmerkti į mažus stiklainius (nuo majonezo arba grietinės). Ropelės turi būti tokio dydžio, kad į vandenį panirtų ne daugiau kaip 1/3 dalis. Dėžutėse arba šiltnamio lysvėse galime sodinti bet kokio dydžio svogūnus. Prieš sodindami nu­pjaukime viršūnes ir pamirkykime šiltame vande­nyje (35-40°C). Sodinkime tankiai, priglaudę vie­ną prie kito. Lauke laiškams auginami svogūnai sodinami rečiau, 10X5 -7 cm atstumu. Šviežių svogūnų laiškų turėsime rudenį, jei pavasarį pa­sisėsime ir nuolat prireikus retinsime. Paskutinieji gali spėti subrandinti ir ropeles.

Veislės. Pagal skonį ir specifinį kvapą, ku­ris priklauso nuo esančių eterinių aliejų, svogū­nai skirstomi į aštriuosius, pusiau aštriuosius ir saldžiuosius. Saldieji svogūnai blogai laikosi žie­mą. Aštrieji turi daugiau sausų medžiagų, todėl geriau laikosi. Respublikoje daugiausia paplitę vie­tiniai svogūnai, kurie dauginami vegetariškai (ropelėmis) ir priklauso aštriųjų svogūnų grupei. Aštrieji svogūnai daugiausia vartojami kaip prie­skonis sriuboms ir kepsniams.