Krapai.
Auginami visur. Maistui vartojami žali krapų lapai ir jauni sultingi stiebai. Kad visą vasarą būtų šviežių krapų, jų sėjama kas 20 dienų.
Krapuose yra eterinio aliejaus, kuris lemia krapą kvapą ir skonį. Krapų lapuose yra daug vitaminų: iki 156 mg% vitamino C, karotino (provitamino A). Žalius krapus laikyti galima ne ilgiau kaip 2 dienas.
Smulkiai pjaustytų krapų dedama į mėsą, žuvų ir daržovių sriubas ir antruosius patiekalus, į salotas, mišraines. į patiekalus jie dedami tiekiant arba maždaug 5 min prieš baigiant gaminti. Į sūdomas, rauginamas ir marinuojamas daržoves dedama krapų, kurių sėklos jau pradėjusios nokti (pasėjus, po 85- 90 dienų).
Krapų galima užsisūdyti ir prisidžiovinti ( Daržovių, vaisių ir uogų džiovinimas) žiemai. Sūdomi jauni, dar nežydėję krapai. Nupjaunamos šaknys, gerai nuplaunami. Sukapojami, sudedami į stiklainius. Dedant sluoksniais pabarstomi druska (1 kg krapų, 200 g druskos), suspaudžiami, kol susidaro sulčių. Po 2 dienų, kai masė suslūgsta, indas papildomas pasūdytais krapais ir sandariai uždaromas. Laikomi šaldytuve arba rūsyje.
Skirti atskiro ploto darže krapams nereikia. Juos galima sėti agurką ir morkų tarpueiliuose. Krapų sėklos dygsta lėtai, po 10- 14 dienų. Sėjant vėliau, jas prieš sėją reikia pamirkyti. Auginant salotoms, krapus reikia sėti eilėmis, 8-10 cm atstumais tarp eilių. Nuo pavasario iki ankstyvo rudens krapus galima sėti 2-3 kartus.