Paprastasis kadagys (prieskoniniai augalai)

PAPRASTASIS KADAGYS (JUNIPERUS COMMUNIS L.)

Kiparisinių (Cupressaceae) šeimos daugiametis, visžalis krū­mas arba medis, dažnai vadinamas ėgliu. Aptinkamas visuose mūsų respublikos rajonų pušynuose, durpynuose, rečiau – eglynuose ir mišriuose bei lapuočių miškuose. Auga lėtai, gyvena iki 2000 metų.

Stiebas stačias, su pilkai ruda žieve, besilupančia išilginėmis juostelėmis. Išauga iki 3-4 m aukščio krūmas, kartais   iki 15 m aukščio medis. Augalas dvinamis. Laja daugiausia kūgiška: vyriš­kų augalų siauresnė, moteriškų – skėstašakė. Lapai spygliški, 10-15 mm ilgio, labai dygūs. Vyriški žiedai kankorėžiuose; jie be­veik be žiedkočių, geltoni. Moteriški kankorėžiai pailgai kiaušiniš-ki, iki 2 mm ilgio, su mėsingais žaliais žvyneliais, pavieniui lapų pažastyse. Po apvaisinimo žiedažvyniai išauga ir sudaro mėsingą kankorėžį – uogą. Pirmaisiais metais kankorėžiai žali, antrai­siais- mėlynai juodi, blizgantys, su melsvu vaškiniu apnašu, ap­valūs, 7-9 mm skersmens. Sėklos pailgos, tribriaunės. 1000 sėklų sveria 10-15 g.

Paprastojo kadagio uogos renkamos rudenį, kai visiškai pri­noksta ir, papurčius krūmą, byra. Džiovinamos lauke arba orkai­tėje ne aukštesnėje kaip 40IOC temperatūroje. Jo uogose (kankorė­žiuose) yra 0,5-2,0% eterinio aliejaus, iki 40% cukraus, dervų, rie­balų, rūgščių, dažinių, mineralinių ir kitų medžiagų.

Kadagio uogos vartojamos kaip prieskonis rauginamiems agur­kams, kopūstams ir burokėliams. Labai gerą prieskonį jos suteikia ankštinių daržovių patiekalams ir žvėrienos bei avienos kepsniams. Vartojamos degtinei, likeriams ir gaivai aromatizuoti.

Paprastasis kadagys vertinamas kaip dekoratyvinis ir fitoncidinis augalas.