PAPRASTASIS PANKOLIS (FOENICULUM VULGARE MILL.)
Skėtinių (Umbelliferae) šeimos daugiametis augalas, auginamas kaip vienmetis ar dvimetis. Savaime auga Viduržemio jūros srityje ir Kaukaze. Daugiausia kultivuojamas rytų europos dalies pietuose.
Stiebas stačias, plikas, viršuje šakotas. Lapai plunksniškai suskaldyti. Apatiniai – kotuoti, viršutiniai – bekočiai, su išplėstomis makštimis. Žiedynas – sudėtinis skėtis iš 20-30 vienodo ilgio plikų stipinų. Žiedeliai maži, geltoni. Vaisiai plačiai kiaušiniški, 5-10 mm ilgio ir 2-3 mm pločio, pailgi, žalsvi, suskylantys j du vaisiukus. 1000 jų sveria 5-6 g.
Gerai auga saulėtoje vietoje ir trąšioje, gerai įdirbtoje dirvoje. Dauginamas sėklomis, sėjant jas gegužės pradžioje į lysves eilutėmis, 15-20 cm tarpais. Sėklos sudygsta per 10-15 dienų. 1 m2 apsėti reikia apie 1 g sėklų. Žydi rugpjūčio mėnesj. Vaisiai prinoksta ne kiekvieną vasarą. Paprastasis pankolis mūsų klimatinėmis sąlygomis iššąla. Rudenį reikia nupjauti antžemine dalį, paliekant 5 cm aukščio stiebus; žiemai augalus gerai pridengti arba iškasus laikyti rūsyje (smėlyje).
Pankolio visas augalas, net ir jo šaknys bei sėklos esti malonaus, anyžius ir krapus primenančio kvapo. Eterinio aliejaus daugiausia (iki 6,5%) yra sėklose, o lapuose mažiau (0,2-0,5%). Jo žolėje yra apie 156 mg% vitamino C. Pankolio žolė vartojama įvairioms salotoms, mėsos, žuvies, daržovių patiekalams paskaninti, taip pat dedama į sriubas, padažus ir marinuojamus ar rauginamus agurkus.
Paprastasis pankolis jau buvo žinomas senovės egiptiečiams, kinams, romėnams, kurie jo sėklas vartodavę kaip prieskonį, o žalius ūglius – kaip daržovę. Dabar ypač jį vertina italų ir prancūzų kulinarai.
Mūsų šalyje paprastojo pankolio sėklos vartojamos konservų pramonėje, o eterinis aliejus – kvepalų gamyboje. Daugiau jo auginama kai kuriose Ukrainos srityse ir ypač Kryme, Kaukaze.
Lietuvoje pankolis mažai kam žinomas, tačiau jį reikėtų auginti kiekviename darže ir sėklas bei žolę vartoti kulinarijoje kaip vertingą prieskonį.
Paprastasis pankolis turi gydomųjų savybių.