Briuselio kopūstų auginimas

briuseliai1Šiuose kopūstuose yra daug lengvai įsisavinamų baltymų, o askorbininės rūgšties daugiau nei paprastuose baltagūžiuose kopūstuose. Tarp visų kopūstų rūšių būtent Briuselio kopūstai yra pirmoje vietoje pagal magnio, geležies ir kalio druskų kiekį.

Briuselio kopūstai yra dvimečiai augalai. Pirmąjį sezoną kopūstas išauga iki 75 centimetrų. Ant jo stiebo išsidėstę ilgi lapkotiniai lapai. Prie lapkočių pagrindo ant stiebo išauga graikinio riešuto dydžio gūžės. Jeigu sodininkas gerai rūpinasi kopūstais, gūžių gali susiformuoti net iki šimto vienetų. Būtent dėl šių mažų gūžių Briuselio kopūstai ir auginami.

Jeigu turite geros patirties augindami baltagūžius kopūstus, tai ir augindami Briuselio kopūstus problemų neturėsite. Briuselio kopūstai mėgsta drėgmę ir nebijo šalčio. Tokių kopūstų sėklos gali dygti ir esant +3° C oro temperatūrai. Esant normaliai kambario temperatūrai daigai pasirodo jau trečią dieną. Briuselio kopūstai auginami tik juos daiginant. Kad daigai galėtų normaliai vystytis, dieną temperatūra turėtų būti apie +15° C, o naktį – +10° C. Tuo laikotarpiu kai formuojasi gūžės, augalas gali ištverti ir minusinę temperatūrą.

briuseliai2Briuselio kopūstų  auginimui tinka bet kokia žemė, nors šie augalai labiau mėgsta priemolio gruntą, ypač turtingą organinių medžiagų. Tačiau šviežio mėšlo į šių kopūstų žemę nedėkite. Sodinti tokius kopūstus geriausia į vietas, kur anksčiau augo svogūnai, bulvės, burokėliai, agurkai arba pipirai. Derliaus brendimas susilaiko prasidėjus vasaros karčiams, kai oro temperatūra pakyla aukščiau kaip +27° C.

Atkreipkite dėmesį, kad Briuselio kopūstų nereikia apkaupti. Priešingai, jie to nemėgsta. Tada pradeda pūti apatinės gūžės. Kad padidinti gūžių derlingumą, rugpjūčio mėnesį reikia pašalinti kopūsto viršūnės pumpurą. Briuselio kopūstų derlius renkamas spalio mėnesį.