Keptų obuolių sūris

Keptų obuolių sūris – seniausias šios rūšies produktas. Tech­ninės brandos obuoliai nuplaunami,   iškepami  ir  trinami   per sietelį;   Taip   atskiriama   odele, sėklos,   sėklalizdis   ir   koteliai. Gauta masė verdama  lėkštame žalvariniame arba emaliuotame dubenyje,   energingai   maišant. Pradėjus tyrei tirštėti, beriamas dalimis  cukrus pagal  skonį  ir toliau   verdama   ant   mažesnės ugnies, kol masė tiek sutirštė­ja,   kad   nelimpa   prie   drėgnos medžiagos.  Tokia masė  sukre­čiama į sūrmaištį ir suslegiama. Išimant   būtina   gerokai   sudrė­kinti vandeniu. Išimta masė savo forma panaši į sūrį, dėl to šis produktas dar   19 a.   Lietuvoje pradėtas vadinti obuolių sūriu. Apdžiovintas sūris, suvyniotas į pergamentinį   popierių,    laiko­mas   sausoje,   vėsioje,   vėdina­moje patalpoje.

Šis sūris verdamas gana ilgo­kai, bet jį galima išlaikyti ne vienerius metus.