Grybų valgiai

grybų valgiai
grybų valgiai

Grybų valgiai

Grybai greit genda, todėl surinktus grybus reikia suvalgyti arba perdirbti tą pačią dieną.  Grybus, nelygu jų rūšis ir kokybė, galima valgyti šviežius (virti sriubas, ruošti antruo­sius patiekalus) arba daryti iš jų atsargas te­mai (džiovinti, marinuoti, sūdyti).

Sriubas geriausia virti iš baravykų. Nes jų nuoviros nejuoduoja. Antriesiems patieka­lams grybai kepami arba troškinami.

Iš džiovintų grybų verdamos sriubos. Gaminami antrieji patiekalai, padažai, ikrai įdarai pyragams, suktinukams, daržovėms ir kt. Prieš vartojimą džiovintus grybus reikia keletą kartų nuplauti šiltu vandeniu, paskui užpilti šaltu, uždengti ir virti. Apvirtus grybus, smulkiai supjaustyti, vėl sudėti į tą patį nuovirą ir baigti virti.

Grybų ikrai.

Grybai išverdami, sumalami mėsmale. Smulkiai supjaustyti svogūnai truputį pakepinami aliejuje, į juos sudedami malti grybai ir troškinami 10—15 min. Paruošti ikrai pagal skonį   pasūdomi,   pridedama  sugrūsto   česnako, acto, pipirų.

100 g džiovintų (arba 600—650 g sūdytų) grybų — 2 svogūnai arba 100 g svogūnų laiškų, 5 šaukštai aliejaus.

Grybai su grietine.

Švieži baravykai (arba pievagrybiai, lepsės, raudonviršiai, kazlėkai) perrenkami, išmetami sukirmiję grybai, nuvalomi žemėti kotai. Grybai gerai nuplaunami. Nuo kazlėkų kepurėlių nulupama luobelė, o nuvalyti pievagrybiai iš karto merkiami į citrinos rūgštimi , arba citrinos sultimis truputį parūgštintą vandenį, kad nepajuoduotų.

Nuvalyti ir rūpestingai nuplauti grybai dedami į pasūdytą verdantį vandenį, 5 — 6 min paverdami, išverčiami į kiaurasamtį, supjaustomi grieži­nėliais ir 25 — 30 min kepami. Baigiant kepti, pridedama miltų (galima ir nedėti), išmaišoma, tada  įpilama grietinės,  pasūdoma  ir  3—5  min pavirinama.

Prieš patiekiant grybai apibarstomi smulkiai supjaustytais petražolių lapeliais arba krapais. Valgomi   su   virtomis   bulvėmis,   paskanintomis sviesiu.

1   kg grybų — 4 Šaukštai sviesto,   1   stiklinė grietinės, 2 šaukšteliai kvietinių miltų.

Grybai, troškinti su bulvėmis.

Nuvalyti švieži baravykai arba pievagrybiai 5—6 min pavirinami nedideliame vandens kiekyje, išverčiami į kiaurasamtį, supjaustomi griežinėliais ir 5 — 8 min pakepinami. Bulvės nuskutamos, supjaustomos kubeliais ir kepamos, kol pusiau suminkštėja. Ta­da grybai ir bulvės sudedami į puodą, užpilama grietinės padažu, galima pridėti lauro lapelių, kvapiųjų pipirų (nemaltų); troškinama ant silpnos ugnies 10—12 min, kol bulvės visai suminkštėja.

Prieš patiekiant galima apibarstyti smulkiai supjaustytais petražolių lapeliais arba krapais, papuošti pomidoro griežinėliais.

Orkaitėje kepti grybai.

Apkepamos baravykų arba pievagrybių kepurėlės. Jos nušiuostomos drėgnu rankšluosčiu arba servetėle, pabarstomas druska ir kotais aukštyn sudedamos į skardą, kurioje ištirpinti 2 šaukštai sviesto. Ant kiekvienos kepurėlės uždedama po gabalėlį sviesto. Kepama karštoje orkaitėje 10 min. Jei grybai ima džiūti, ant kiekvienos kepurėlės dar uždedama sviesto. Sūdoma pagal skonį.

Patiekiami kaip atskiras patiekalas arba su pakepintais lašiniais prie keptos kiaulienos ar bifštekso.

600 g grybų — 4 šaukštai sviesto,  1/2 šaukš­telio druskos.

Briedžiukai arba bobausiai su grietine.

Nuva­lius kotelius, grybai 20—25 min pamirkomi šaltame vandenyje, 2—3 kartus nuplaunami, sudedami į verdantį vandenį ir 10 —15 min pavirinami. Tada išverčiami į kiaurasamtį arba sietelį, nuplaunami šaltu vandeniu, supjaustomi nedideliais gabalėliais, sudedami į keptuvę su riebalais ir kepami 8 —10 min. Paskui įberiama miltų, dar truputį pakepinama, įpilama grietinės, pasūdomą ir 3—5 min pavirinama.

Prieš patiekiant pabarstomą smulkiai supjaus­tytais petražolių lapeliais arba krapais.

1 kg briedžiukų arba bobausių— 4 šaukštai sviesto, 1V2 stiklinės grietinės, 2 šaukštai kvieti­nių miltų.