Avietės

avietės
avietės

Avietės

Paprastoji avietė (Rubus idaeus)

Smulkūs žiedų vainiklapiai balti. Vaisiai šviesiai raudom. Lapai tamsiai žali, apačia šviesiai pilka. Stiebo spygliukai tamsiai rau­doni.

Labai gardus, visų mėgstamas vaisius ir, kaip mylimas vaikas, vadinamas daugeliu vardų.

Avietė auga beveik visur: ant uolų, degimuose, Kirtimuose, miškeliuose, pakelėse ir kt, Vienais metais avietės išlei­džia atžalas, kurios kitą vasarą žydi, subrandina vaisius ir su­nyksta. Vaisius susideda iš daugybės smulkių kaulavaisių, prinokęs jis vos laikosi ant ko­telio.

Aviečių vaisiai, švieži ir kon­servuoti, vartojami maistui, gė­rimui, vaistams, lapai – arbatai.

Sveikos arba sutrintos į tyre­lę avietės ypač gardu su pienu, grietinėle, su sumuštiniais. Švie­žios jos labai tinka bandelėms ir pyragaičiams įdaryti, saldiesiems patiekalams pagardinti. Patariama jas vartoti ir su ki­tomis uogomis, pvz., su raudo­naisiais serbentais. Aviečių kva­pas toks malonus, jog aviečių limonadas yra mėgstamas gaivinantis gėrimas. Tiesa, jame nėra nė lašelio grynos esencijos, tik jos pakaitalas. Aišku, geriausi gėri­mai aromatizuojami tikra avie­čių esencija, kuri gaminama iš miško uogų. Soduose auginamos avietės būna daug stambesnės, tačiau ne tokios gardžios.

Geriausia avietes laikyti šal­dytas, šviežios sukratomos į stiklainius arba pieno butelius ir apibarstomos cukrumi.

Aviečių sultys

gaminamos specialiame puode. Vaisių kilogramui dedama 50- 100 g cukraus. Likę tirščiai su­vartojami gaminant saldžiuosius patiekalus, verdant kitų uogų tyres.

Mišrios aviečių sultys

Dėl stipraus kvapo aviečių sultis galima maišyti su kitomis, pvz., raudonųjų serbentų, rabarbarų, sultimis.

Aviečių tortas

Iš litro aviečių ir 100 g sumal­tų džiūvėsėlių suminkoma teš­la. 3 kiaušiniai ir 100 g cukraus išplakama į standžias putas, at­sargiai sudedama į tešlą, išmai­šoma ir sukrečiama į formą. Kepama, kol gražiai paruduoja.

Aviečių lapų arbata

Lapai skinami per arba prieš pat žydėjimą, neliečiant stiebų su vaisiais. Aviečių, kaip ir že­muogių, lapai pirmiausia kaiti­nami. Arbata būna gražios spalvos, skani ir kvapi.

Taip pat skaitykite: