Smulkūs žiedų vainiklapiai balti. Vaisiai šviesiai raudom. Lapai tamsiai žali, apačia šviesiai pilka. Stiebo spygliukai tamsiai raudoni.
Labai gardus, visų mėgstamas vaisius ir, kaip mylimas vaikas, vadinamas daugeliu vardų.
Avietėaugabeveikvisur: ant uolų,degimuose,Kirtimuose, miškeliuose, pakelėse ir kt, Vienais metais avietės išleidžia atžalas, kurios kitą vasarą žydi, subrandina vaisius ir sunyksta. Vaisius susideda iš daugybės smulkių kaulavaisių, prinokęs jis vos laikosi ant kotelio.
Aviečių vaisiai, švieži ir konservuoti, vartojami maistui, gėrimui, vaistams, lapai – arbatai.
Sveikos arba sutrintos į tyrelę avietės ypač gardu su pienu, grietinėle, su sumuštiniais. Šviežios jos labai tinka bandelėms ir pyragaičiams įdaryti, saldiesiems patiekalams pagardinti. Patariama jas vartoti ir su kitomis uogomis, pvz., su raudonaisiais serbentais. Aviečių kvapas toks malonus, jog aviečių limonadas yra mėgstamas gaivinantis gėrimas. Tiesa, jame nėra nė lašelio grynos esencijos, tik jos pakaitalas. Aišku, geriausi gėrimai aromatizuojami tikra aviečių esencija, kuri gaminama iš miško uogų. Soduose auginamos avietės būna daug stambesnės, tačiaunetokiosgardžios.
Geriausia avietes laikyti šaldytas, šviežios sukratomos į stiklainius arba pieno butelius ir apibarstomos cukrumi.
Aviečių sultys
gaminamos specialiame puode. Vaisių kilogramui dedama 50- 100 g cukraus. Likę tirščiai suvartojami gaminant saldžiuosius patiekalus, verdant kitų uogų tyres.
Mišriosaviečių sultys
Dėlstiprauskvapoaviečių sultisgalimamaišytisukitomis, pvz., raudonųjų serbentų, rabarbarų, sultimis.
Aviečių tortas
Iš litro aviečių ir 100 g sumaltų džiūvėsėlių suminkoma tešla. 3 kiaušiniai ir 100 g cukraus išplakama į standžias putas, atsargiai sudedama į tešlą, išmaišoma ir sukrečiama į formą. Kepama, kol gražiai paruduoja.
Aviečių lapų arbata
Lapai skinami per arba prieš pat žydėjimą, neliečiant stiebų su vaisiais. Aviečių, kaip ir žemuogių, lapai pirmiausia kaitinami. Arbata būna gražios spalvos,skani ir kvapi.