Smulkūs žiedų vainiklapiai balti. Vaisiai šviesiai raudom. Lapai tamsiai žali, apačia šviesiai pilka. Stiebo spygliukai tamsiai raudoni.
Labai gardus, visų mėgstamas vaisius ir, kaip mylimas vaikas, vadinamas daugeliu vardų.
Avietėaugabeveikvisur: ant uolų,degimuose,Kirtimuose, miškeliuose, pakelėse ir kt, Vienais metais avietės išleidžia atžalas, kurios kitą vasarą žydi, subrandina vaisius ir sunyksta. Vaisius susideda iš daugybės smulkių kaulavaisių, prinokęs jis vos laikosi ant kotelio.
Aviečių vaisiai, švieži ir konservuoti, vartojami maistui, gėrimui, vaistams, lapai – arbatai.
Sveikos arba sutrintos į tyrelę avietės ypač gardu su pienu, grietinėle, su sumuštiniais. Šviežios jos labai tinka bandelėms ir pyragaičiams įdaryti, saldiesiems patiekalams pagardinti. Patariama jas vartoti ir su kitomis uogomis, pvz., su raudonaisiais serbentais. Aviečių kvapas toks malonus, jog aviečių limonadas yra mėgstamas gaivinantis gėrimas. Tiesa, jame nėra nė lašelio grynos esencijos, tik jos pakaitalas. Aišku, geriausi gėrimai aromatizuojami tikra aviečių esencija, kuri gaminama iš miško uogų. Soduose auginamos avietės būna daug stambesnės, tačiaunetokiosgardžios.
Geriausia avietes laikyti šaldytas, šviežios sukratomos į stiklainius arba pieno butelius ir apibarstomos cukrumi.
Aviečių sultys
gaminamos specialiame puode. Vaisių kilogramui dedama 50- 100 g cukraus. Likę tirščiai suvartojami gaminant saldžiuosius patiekalus, verdant kitų uogų tyres.
Mišriosaviečių sultys
Dėlstiprauskvapoaviečių sultisgalimamaišytisukitomis, pvz., raudonųjų serbentų, rabarbarų, sultimis.
Aviečių tortas
Iš litro aviečių ir 100 g sumaltų džiūvėsėlių suminkoma tešla. 3 kiaušiniai ir 100 g cukraus išplakama į standžias putas, atsargiai sudedama į tešlą, išmaišoma ir sukrečiama į formą. Kepama, kol gražiai paruduoja.
Aviečių lapų arbata
Lapai skinami per arba prieš pat žydėjimą, neliečiant stiebų su vaisiais. Aviečių, kaip ir žemuogių, lapai pirmiausia kaitinami. Arbata būna gražios spalvos,skani ir kvapi.
Svetainėje naudojami slapukai (angl. "cookies"), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę ir pateikti kontekstinę bei suasmenintą reklamą Sutinku Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami slapukus Daugiau info: Naršydami toliau, Jūs sutinkate su svetainės slapukų politika.
Privatumas ir slapukų politika
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.