Balanda
(Chenopodium album)
Balandūnė
(Atriplex rūšys)
Paprasčiausia balandos rūšis – baltoji balanda, kurios lapai baltai miltuoti. Žiedai stiebo viršūnėje ir lapų pažastyse neįtikėtinai smulkūs. Lapai žalios spalvos.
Paplitusi vienmetė piktžolė, gimininga špinatams. Jos lapai stori, trapūs, labai maistingi, atskirų rūšių su šviesiai baltomis dėmėmis, tarsi apibarstyti miltais. Balandos sudygsta jau anksti pavasari, o užlijus vasaros lietui, sparčiai auga, šakojasi, todėl per kelias dienas bulvių laukas gali virsti tikru piktžolynu. Kol balanda nesubrandino sėklų, reikia imtis darbo: rauti lauk šitas vešlias piktžoles, kartu skinti jų lapus maistui ir vartoti kaip špinatus. Visos balandos ir balandūnės valgomos, išskyrus kelias rečiausias rūšis, turinčias blogą kvapą.
Maistui tinka visa antžeminė jaunų balandų dalis. Senesnių augalų skinami tiktai lapai, kurie būna sultingesni prieš susidarant žiedų varpoms. Lapus reikia paruošti tuoj pat, kol švieži, nes jie labai greit vysta. Nepajėgiant suvartoti visko iš karto, išverdamą tyrelė ir sušaldoma, arba viskas sudžiovinama, arba kelias minutes plikinama verdančiame sūriame vandenyje. Nuplikyti lapai praranda džiovintoms žolėms būdingą šieno kvapą, bet lieka gražios spalvos. Kaip balandas džiovinti, nurodyta toliau.
Balandų troškinys
0,5 kg lapų nuplaunama, 10 min. paverdama truputį pasūdytame vandenyje, išgriebiama, nuvarvinama, sukapojama. Puode kartu su 1-2 šaukštais miltų įkaitinamas šaukštas sviesto arba kitokių riebalų, įdedama susmulkintos balandos ir, visą laiką maišant, po truputį supilama stiklinė nugriebto pieno arba stiklinė balandų nuoviro. Baigiant troškinti, įberiama druskos, cukraus, pipirų.
Balandų sriuba
Gaminama kaip ir troškinys, tik balandų ir miltų reikia mažiau, o nuoviro – daugiau. Patiekiama be priedų arba su kietai virtais kiaušiniais, bandelėmis, mėsos arba žuvies kukuliais, su riebaluose ir cukruje pakepintomis bulvėmis arba pakepintos duonos gabalėliais.
Balandų ir morkų sriuba.
Maždaug 1/4 kg balandų lapų nuplaunama ir supjaustoma, 5 min. apverdama truputį pasūdytame vandenyje, nusunkiama. Apie 1/4 kg morkų supjaustoma skridinėliais, verdama truputį pasūdytame vandenyje, kol suminkštėja. Puode ištirpinama šaukštas sviesto, jame paskrudinami 3 šaukštai miltų, tada supilamas morkų nuoviras, sumaišytas su 2 1 vandens (geriau bulvių arba kitų daržovių nuoviru, arba kaulų sultiniu ir pan.) ir stikline pieno. Pagal skonį įberiama druskos, pipirų, cukraus, petražolių. Prieš paduodant į stalą, lėkštėje suplakamas kiaušinio trynys; ant jo, visą laiką maišant, supilama sriuba.
Balandų ir kiaulpienių sriuba.
Maždaug 250 g storų, nuvalytų kiaulpienės šaknų nulupama, perskeliama ir supjaustoma 2 cm ilgio gabalėliais, sudedama į vandenį, užvirinama, nupilama, paskui verdama pasūdytame vandenyje, vėl nupilama. Taip daroma, kol išnyksta kartumas. Maždaug ‘/2 kg balandų lapų nuplaunama, supjaustoma ir išverdamą. Toliau sriuba verdama kaip nurodyta anksčiau. Ši sriuba labai skani ir maistinga.
Balandų ir žuvies troškinys.
Balandų lapai ir morkos paruošiama kaip ir sriubai. Virtos arba rūkytos žuvies dedama tiek pat, kiek ir morkų. Troškinys sutirštinamas miltais, paskaninamas kiaušinio tryniu. Paduodamas su bulvėmis arba burokėliais.
Balandų apkepas.
Išvirtos balandos susmulkinamos, sumaišomos su duonos džiūvėsėliais, ištirpintais riebalais, pieno ir kiaušinio plakiniu, pagal skonį pasūdomą, įberiama cukraus, pipirų. Jei turima, galima paskaninti rūgštynėmis. Tada masė plonu sluoksniu sukrečiama į formą, apibarstoma duonos džiūvėsėliais bei cukrumi ir iškepama.
Balandų omletas
Paruošiama paprasta omleto tešla ir paprastas balandų troškinys. Ploni omletai apkepami tik iš vienos pusės; ant kitos plonai užtepama balandų troškinio ir susukama. Paduodamas karštas, pvz. su bruknių uogiene.
Balandų lietiniai
Pagal anksčiau aprašytą receptą paruošiamas omletas, tik balandų troškinys dedamas ant apkepusios pusės, lietinis kietai susukamas, perpjaunamas pusiau, gabaliukai apvoliojami ruginiuose miltuose ir tuojau riebaluose apkepinami, kol gražiai paruduoja.
Balandų troškinys su lašiniukais
1/2 kg balandos lapų nuplaunama ir smulkiai supjaustoma, 100-150 g lašiniukų supjaustoma plonais griežinėliais, apkepinama, lašiniukai išimami, o likusiuose taukuose paskrudinama 25 g kvietinių miltų. Į puodą įpilama stiklinė pieno, išmaišomi miltai, sudedamos balandos, įberiama druskos. Troškinys verdamas trumpai, paskui sukrečiamas į dubenį, ant viršaus išdėliojami lašiniukų griežinėliai ir supilami keptuvėje likę taukai.Balandų sėklų miltai.
Balandų sėklos sudžiovinamos, sumalamos ir nusijojamos. Miltus galima vartoti kepant duoną ir pan.