Balanda – balandūnė

Balanda

(Chenopodium album)

 

Balandūnė

(Atriplex rūšys)

 

Paprasčiausia balandos rūšis baltoji balanda, kurios lapai baltai miltuoti. Žiedai stiebo viršū­nėje ir lapų pažastyse neįtikėtinai smulkūs. Lapai žalios spalvos.

Paplitusi  vienmetė piktžolė,  gi­mininga   špinatams.   Jos   lapai stori,    trapūs,    labai    maistingi, atskirų  rūšių su šviesiai  balto­mis   dėmėmis, tarsi   apibarstyti miltais.   Balandos   sudygsta jau anksti pavasari, o užlijus vasa­ros  lietui,  sparčiai  auga,  šako­jasi, todėl per kelias dienas bul­vių    laukas    gali    virsti    tikru piktžolynu.    Kol   balanda  nesu­brandino sėklų, reikia imtis dar­bo:    rauti    lauk    šitas    vešlias piktžoles,  kartu skinti jų lapus maistui ir vartoti kaip špinatus. Visos   balandos   ir   balandūnės valgomos,    išskyrus   kelias   re­čiausias   rūšis,   turinčias    blogą kvapą.

 

Maistui tinka visa antžeminė jaunų balandų dalis. Senesnių augalų skinami tiktai lapai, ku­rie būna sultingesni prieš su­sidarant žiedų varpoms. Lapus reikia paruošti tuoj pat, kol švieži, nes jie labai greit vys­ta. Nepajėgiant suvartoti visko iš karto, išverdamą tyrelė ir sušaldoma, arba viskas sudžio­vinama, arba kelias minutes pli­kinama verdančiame sūriame vandenyje. Nuplikyti lapai pra­randa džiovintoms žolėms būdingą šieno kvapą, bet lieka gražios spalvos. Kaip balandas džiovinti,  nurodyta toliau.

 

Balandų troškinys
0,5
 kg lapų nuplaunama, 10 min. paverdama truputį pasūdytame vandenyje, išgriebiama, nuvar­vinama, sukapojama. Puode kartu su 1-2 šaukštais miltų įkaitinamas šaukštas sviesto ar­ba kitokių riebalų, įdedama su­smulkintos balandos ir, visą laiką maišant, po truputį supi­lama stiklinė nugriebto pieno arba stiklinė balandų nuoviro. Baigiant troškinti, įberiama druskos,  cukraus,  pipirų.

 

Balandų sriuba

Gaminama kaip ir troškinys, tik balandų ir miltų reikia ma­žiau, o nuoviro – daugiau. Pa­tiekiama be priedų arba su kie­tai virtais kiaušiniais, bandelė­mis, mėsos arba žuvies kuku­liais, su riebaluose ir cukruje pakepintomis bulvėmis arba pa­kepintos duonos  gabalėliais.

 

Balandų ir morkų sriuba.

Maždaug  1/4 kg   balandų   lapų nuplaunama     ir     supjaustoma, 5 min. apverdama truputį pasūdytame vandenyje, nusunkiama. Apie 1/4 kg morkų supjaustoma skridinėliais,     verdama   truputį pasūdytame vandenyje, kol su­minkštėja.     Puode     ištirpinama šaukštas   sviesto,   jame   paskru­dinami   3   šaukštai   miltų,   tada supilamas   morkų   nuoviras,   su­maišytas su 2 1 vandens (geriau bulvių arba kitų daržovių nuo­viru, arba kaulų sultiniu ir pan.) ir  stikline  pieno.   Pagal   skonį įberiama   druskos,   pipirų,   cuk­raus,   petražolių.    Prieš    paduo­dant  į  stalą,   lėkštėje   suplaka­mas   kiaušinio   trynys;   ant jo, visą   laiką    maišant,     supilama sriuba.

 

Balandų  ir   kiaulpienių   sriuba.
Maždaug 250 g storų, nuvalytų kiaulpienės    šaknų     nulupama, perskeliama      ir supjaustoma 2  cm  ilgio  gabalėliais,  sudeda­ma  į  vandenį,   užvirinama,  nu­pilama,   paskui   verdama   pasū­dytame  vandenyje,   vėl   nupila­ma. Taip   daroma, kol  išnyksta kartumas.   Maždaug   ‘/2   kg   ba­landų    lapų     nuplaunama,    su­pjaustoma   ir  išverdamą.  Toliau sriuba   verdama   kaip   nurodyta anksčiau.  Ši  sriuba  labai  skani ir maistinga.

 

Balandų ir žuvies troškinys.
Balandų lapai ir morkos paruo­šiama kaip ir sriubai. Virtos ar­ba rūkytos žuvies dedama tiek pat, kiek ir morkų. Troškinys sutirštinamas miltais, paskani­namas kiaušinio tryniu. Paduo­damas su bulvėmis arba buro­kėliais.

 

Balandų apkepas.
Išvirtos     balandos    susmulkina­mos,    sumaišomos    su    duonos džiūvėsėliais, ištirpintais rieba­lais, pieno ir kiaušinio plakiniu, pagal skonį pasūdomą, įberiama cukraus, pipirų. Jei turima, ga­lima paskaninti rūgštynėmis. Tada masė plonu sluoksniu su­krečiama į formą, apibarstoma duonos džiūvėsėliais bei cukru­mi ir iškepama.

 

Balandų omletas

Paruošiama paprasta omleto tešla ir paprastas balandų troš­kinys. Ploni omletai apkepami tik iš vienos pusės; ant kitos plonai užtepama balandų troš­kinio ir susukama. Paduodamas karštas, pvz. su bruknių uogie­ne.

 

Balandų lietiniai

Pagal anksčiau aprašytą recep­tą paruošiamas omletas, tik ba­landų troškinys dedamas ant apkepusios pusės, lietinis kie­tai susukamas, perpjaunamas pusiau, gabaliukai apvoliojami ruginiuose miltuose ir tuojau riebaluose apkepinami, kol gra­žiai paruduoja.

 

Balandų troškinys su lašiniukais
1/2
  kg balandos lapų nuplauna­ma    ir    smulkiai     supjaustoma, 100-150 g lašiniukų  supjausto­ma   plonais   griežinėliais,   apke­pinama,    lašiniukai    išimami,   o likusiuose taukuose paskrudina­ma 25 g kvietinių miltų. Į puo­dą   įpilama    stiklinė   pieno,   iš­maišomi       miltai,       sudedamos balandos,      įberiama      druskos. Troškinys    verdamas    trumpai, paskui    sukrečiamas    į   dubenį, ant viršaus išdėliojami lašiniukų griežinėliai   ir   supilami    keptu­vėje likę taukai.
Balandų sėklų miltai.
Balandų   sėklos   sudžiovinamos, sumalamos ir nusijojamos. Mil­tus  galima vartoti kepant duo­ną ir pan.

Taip pat skaitykite: