Balinis ajeras – naudingas augalas

Balinis ajeras (Acotus calamus)

Žiedynas rusvai ža­lias.

Lapai žali, kardiški, ilgi, šak­niastiebis storas, žalsvai baltas.

balinis ajeras

Lietuvoje balinis ajeras auga ežerų, nesraunių upių pakraščiuose, tvenkinių pakrantėse, grioviuose, pelkėtose vietose.

Tai dau­giametis žolinis augalas, ilgais kardiškais bekočiais lapais, iš kurių kyšo žiedynas. Žolės aukštis beveik 1,5 m. augalas, ypač jo šakniastiebis, stipriai kvepia, gana skanus.

Ilgas, storas balinio ajero šakniastiebis yra vertingas prieskonis ir vaistas (Rhizoma calami).

Kadangi ajeras tinka ir namų ūkyje, būtų tikslinga jį veisti dumblingų vandens tel­kinių pakrantėse (pasodinama šakniastiebio gabalėlių, kurie turi bent dvi akutes).

Norint pasirūpinti vaistingosios žaliavos, paprastai pavasarį arba rudenį kasami ajero šakniastiebiai. Žaliava nuplaunama, nupjaunamos smulkios šaknys, supjaustoma į 10-15 cm ilgio gabaliukus. Storesni šakniastiebiai skeliami išilgai.

Ajero šakniastiebius reikia išdžiovinti pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje 30-35 °C temperatūroje. Išdžiūvusi žaliava – gelsvai rudi, lengvai lūžtantys, lūžyje balti su gelsvu ar rausvu atspalviu, grūdėti, aromatingi šakniastiebiai.

Vaistinės balinio ajero savybės

• Ajeras pasižymi apetitą žadinančiu, virškinimą gerinančiu, dezinfekuojančiu, priešuždegiminiu, sutraukiančiu, žaizdas gydančiu, spazmolitiniu, šlapimo ir tulžies išsiskyrimą skatinančiu poveikiu.

•  Ajeras vartojamas sergant gastritu, kai sumažėjęs rūgštingumas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

• Ajero nuoviru skalaujama burnos ertmė sergant parodontoze, esant blogam burnos kvapui, plaunami plaukai ar įtrinama galvos oda, kad išnyktų pleiskanos ir sustiprėtų plaukų šaknys.

• Ajero milteliais valomi dantys, kad sustiprėtų dantenos, apibarstomos žaizdos ir opos. Ruošiamos gydomosios vonios.

Galite patys pasigaminti ajerų nuoviro

Du valgomuosius šaukštus smulkintų ajero šakniastiebių užpilkite stikline verdančio vandens ir 30 min. kaitinkite vandens vonelėje (kitame inde su verdančiu vandeniu). Po to palikite 10 min. atvėsti, tada perkoškite ir, jei reikia, praskieskite virintu vandeniu iki 200 ml tūrio. Gerti ajerų nuovirą reikia po ¼ stiklinės 3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį.