DARŽELINIS DAŠIS (SATUREJA HORTENSIS L.)
Lūpažiedžių (Labiatae) šeimos vienmetis augalas, kilęs iš Pietų Europos. Savaime auga Kryme, Kaukaze, Juodosios ir Viduržemio jūrų pakrantėse. Kultivuojamas Vakarų Europoje kaip vaistinis, o Rusijos pietuose vertinamas kaip prieskoninis augalas. Darželinis dašis gerai auga mūsų daržuose, tačiau palyginti retai kur auginamas.

Stiebas stačias, 20-45 cm aukščio, plaukuotas, nuo pat pagrindo šakotas. Lapai trumpakočiai, siauri, linijiškai lancetiški, 1,5-2,5 cm ilgio, apysmailiai, minkšti, neblizgantys, lygiakraščiai, liaukingi. Menturiai 3-5-žiedžiai, susitelkę lapų pažastyse, trumpesni už lapus. Žiedeliai violetiškai balti arba rausvi su purpurinėmis dėmelėmis žiotelėje. Vaisius kiaušiniškas, tribriaunis, beveik plikas riešutėlis. 1000 jų sveria 0,38 g.
Yra dvi darželinio dašio formos: rečiau pasitaiko žemaūgiai (iki 20 cm aukščio), kompaktiški, tankiai lapuoti augalai, o dauguma augalų – aukštaūgiai (iki 45 cm), skėstašakiai.
Darželinis dašis gerai auga saulėtoje vietoje ir derlingoje dirvoje. Dauginamas sėklomis, gegužės viduryje sėjant jas j nuolatinę augimo vietą 20 cm tarpueiliais. Sėklos žemėmis neužžeriamos, tik kiek prispaudžiamos. Galima sėti ir rudenį. Šiuo atveju sėklas reikia lengvai užžerti. Sėklos labai smulkios, todėl patariama maišyti su smėliu (santykiu 1:3), kad pasėlis būtų retesnis. Mūsų klimatinėmis sąlygomis pribrendusių sėklų vidutinis laboratorinis daigumas 50,8%. Geriausia sėti ką tik surinktas sėklas, nes vėliau jų daigumas mažėja. 1 m2 apsėti reikia 1 g sėklų. Sėklos sudygsta per 10-14 dienų. Paaugę daigai retinami 10X15 cm atstumu. Kad vešliau augtų, papildomai tręšiama azoto trąšomis ir, jei trūksta drėgmės, laistoma.
Žydi liepos pabaigoje ilgai, todėl ne visuomet spėja subręsti sėklos. Norint išauginti darželinio dašio sėklų mūsų klimatinėmis sąlygomis, ir geriau sodinti daigais, išaugintais šiltadaržyje arba dėžutėse. Tam tikslui sėklos sėjamos balandžio viduryje. Daigai po 2-3 sodinami 20X25 cm atstumu.
Darželinio dašio žolėje yra apie 1 % eterinio aliejaus, 82,38 mg% vitamino C, rauginių ir kitų medžiagų. Vartojamas šviežias ar džiovintas. Labai tinka dėti į pupelių, žirnių sriubas bei kitus ankštinių augalų patiekalus, taip pat salotas, žuvies patiekalus ir marinuojamus ar rauginamus agurkus, pomidorus. Dašio žolė vartojama mažais kiekiais ir dedama į patiekalus baigiant virti, nes ilgiau verdant maistas karsteli. Tinka vartoti kartu su krapais.
Dedama į dešras, vartojama likeriams ir degtinei aromatizuoti.
Darželinio dašio žolė vartojama medicinoje.