notrelinių šeimos vienmečiai prieskoniniai augalai. Kilę iš Pietų Europos. Yra dvi darželinių dašių formos: aukštaūgiai (iki 45 cm), skėstašakiai; rečiu pasitaiko žemaūgiai (iki 20 cm), kompaktiški, su tankia lapija. Dašiai yra stipraus, malonaus, pipirus primenančio kvapo, aštroko, tvilkinančio skonio. Darželinio dašio žolėje yra apie 1% eterinio aliejaus, 82,4 mg% vitamino–C, rauginių ir kitų medžiagų. Vartojama šviežia arba džiovinta žolė. Labai tinka dėti į pupelių, žirnių, kitų ankštinių augalų, bulvių, mėsos, žuvies, grybų sriubas, į daržovių salotas, įvairius padažus, marinuojamus arba rauginamus agurkus, pomidorus, į dešras. Dašis vartojamas po truputį; į sriubas dedama, baigiant virti, nes nuo ilgo virimo sriuba karsteli. Tinka vartoti kartu su krapais.
Dašiai gerai auga įvairiose derlingose dirvose, nemėgsta šaltų, šlapių dirvų. Šviežiu mėšlu dašiams dirva netręšiama, bet jie gerai auga po mėšlu tręšto priešsėlio. Mineralinėmis trąšomis dirva tręšiama taip pat, kaip ir bazilikams.
Dašiai dauginami sėklomis. Šalnų nebijo. Sėjami 20—30 cm tarpueiliais pavasarį, balandžio pabaigoje—gegužės pradžioje, arba rudenį. Pavasarį pasėtos sėklos žemėmis ne-užžeriamos, tik kiek įspaudžiamos į drėgną dirvą. Rudenį pasėtas sėklas reikia plonai užžerti. Sėklos labai smulkios, todėl patartina maišyti su smėliu (1:3 santykiu), kad pasėlis būtų retesnis. Geriausiai sėti ką tik surinktas sėklas, nes vėliau jų daigumas mažėja. 1 m2 apsėti reikia 1 g sėklų. Sėklos sudygsta per 10—14 dienų. Paaugę daigai retinami 10X 15 cm atstumu. Vegetacijos pradžioje dašiai auga lėtai, todėl, ėmus formuotis trečiajam ketvirtajam lapeliui, papildomai tręšiami amonio salietra. Vėliau ravimos piktžolės, purenama dirva, per sausras laistoma.
Dašiai aromatingiausi žydėjimo pradžioje, todėl tuo laiku ir pjaunami. Džiovinami gerai vėdinamoje, nesaulėtoje patalpoje. Išdžiovinta dašių žolė laikoma sandariai uždarytuose induose arba dėžutėse.
Kai kur Lietuvoje darželiuose auginamas ir kalninis dašis — daugiametis dekoratyvus,
medingas puskrūmis. Jo lapai ir žiedai vartojami kaip prieskonis sriuboms, įdarams ir įvairiems mėsiškiems patiekalams.
Svetainėje naudojami slapukai (angl. "cookies"), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę ir pateikti kontekstinę bei suasmenintą reklamą Sutinku Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami slapukus Daugiau info: Naršydami toliau, Jūs sutinkate su svetainės slapukų politika.
Privatumas ir slapukų politika
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.