notrelinių šeimos vienmečiai prieskoniniai augalai. Kilę iš Pietų Europos. Yra dvi darželinių dašių formos: aukštaūgiai (iki 45 cm), skėstašakiai; rečiu pasitaiko žemaūgiai (iki 20 cm), kompaktiški, su tankia lapija. Dašiai yra stipraus, malonaus, pipirus primenančio kvapo, aštroko, tvilkinančio skonio. Darželinio dašio žolėje yra apie 1% eterinio aliejaus, 82,4 mg% vitamino–C, rauginių ir kitų medžiagų. Vartojama šviežia arba džiovinta žolė. Labai tinka dėti į pupelių, žirnių, kitų ankštinių augalų, bulvių, mėsos, žuvies, grybų sriubas, į daržovių salotas, įvairius padažus, marinuojamus arba rauginamus agurkus, pomidorus, į dešras. Dašis vartojamas po truputį; į sriubas dedama, baigiant virti, nes nuo ilgo virimo sriuba karsteli. Tinka vartoti kartu su krapais.
Dašiai gerai auga įvairiose derlingose dirvose, nemėgsta šaltų, šlapių dirvų. Šviežiu mėšlu dašiams dirva netręšiama, bet jie gerai auga po mėšlu tręšto priešsėlio. Mineralinėmis trąšomis dirva tręšiama taip pat, kaip ir bazilikams.
Dašiai dauginami sėklomis. Šalnų nebijo. Sėjami 20—30 cm tarpueiliais pavasarį, balandžio pabaigoje—gegužės pradžioje, arba rudenį. Pavasarį pasėtos sėklos žemėmis ne-užžeriamos, tik kiek įspaudžiamos į drėgną dirvą. Rudenį pasėtas sėklas reikia plonai užžerti. Sėklos labai smulkios, todėl patartina maišyti su smėliu (1:3 santykiu), kad pasėlis būtų retesnis. Geriausiai sėti ką tik surinktas sėklas, nes vėliau jų daigumas mažėja. 1 m2 apsėti reikia 1 g sėklų. Sėklos sudygsta per 10—14 dienų. Paaugę daigai retinami 10X 15 cm atstumu. Vegetacijos pradžioje dašiai auga lėtai, todėl, ėmus formuotis trečiajam ketvirtajam lapeliui, papildomai tręšiami amonio salietra. Vėliau ravimos piktžolės, purenama dirva, per sausras laistoma.
Dašiai aromatingiausi žydėjimo pradžioje, todėl tuo laiku ir pjaunami. Džiovinami gerai vėdinamoje, nesaulėtoje patalpoje. Išdžiovinta dašių žolė laikoma sandariai uždarytuose induose arba dėžutėse.
Kai kur Lietuvoje darželiuose auginamas ir kalninis dašis — daugiametis dekoratyvus,
medingas puskrūmis. Jo lapai ir žiedai vartojami kaip prieskonis sriuboms, įdarams ir įvairiems mėsiškiems patiekalams.