salierinių šeimos daugiamečiai žoliniai augalai. Lietuvoje daržuose auginama vaistinė gelsvė. Kaip prieskonis vartojami jos lapai, stiebai, šaknys ir sėklos. Lapuose yra 0,5— 1,1 %, šaknyse — 0,6—1,0 %, sėklose— 1,1% eterinio aliejaus, kuris yra stipraus, salierus bei grybus primenančio kvapo. Be to, vaistinės gelsvės lapuose yra 141,3 mg% vitamino C. Šviežia bei džiovinta gelsvės žolė ir šaknys labai tinka mėsiškoms sriuboms, mėsos, silkės ir kitų žuvų, daržovių ir bulvių patiekalams bei daržovių konservams, padažams, įvairioms salotoms paskaninti. Šaknimis ir eteriniu aliejumi aromatizuojami konditerijos gaminiai, marinatai, kai kurie gėrimai.
Gelsvės gerai auga puveningoje vidutinio sunkumo, giliai įdirbtoje dirvoje. Jos pakenčia pavėsį, todėl galima auginti daržo pakraštyje. Dirva rengiama ir tręšiama kaip melisoms. Gelsvėms ypač reikia azoto trąšų.
Dauginamos sėklomis ir vegetatyviškai (3—4 metų kerų dalijimu ir šaknų auginiais). Balandžio pradžioje sėklos sėjamos šiltadaržyje arba kambaryje j puodelius. Sėjama po 3—4 sėklas, vėliau silpnesni daigai išraunami, paliekant po vieną. Kai jie turi 3—4 lapus, pratinami prie lauko sąlygų ir sodinami į dirvą 50—60X30—40 cm atstumu. Tiesiai į dirvą sėklos sėjamos prieš žiemą arba anksti pavasarį, ievai sužaliavus. Geriau dauginasi, pasėjus iš rudens. Sėjama 50—60 cm tarpu-
eiliais, 1—2 cm gyliu. 1 m2 apsėti reikia 0,3 g sėklų. Pirmaisiais metais retinama kas 10— 15 cm, antraisiais — tokiu atstumu, kaip sodinami daigai. Gelsvės išauga iki 125—200 cm aukščio. Pavasarį prieš gelsvių atžėlimą arba rugsėjo I pusėje suskirstyti kerai (nupjautais lapais) sodinami tokiu pat atstumu kaip daigai. Sodinimui atskiriama dalis kero šaknų su 2—3 pumpurais. Vienoje vietoje gelsvės auga 6 ir daugiau metų.
Gelsvių lapai pjaunami prieš žiedstiebių formavimąsi. Antrasis lapų derlius pjaunamas rudenį, prieš stipriąsias šalnas. Šaknys prieskoniams pradedamos kasti antraisiais augimo metais. Norint išsiauginti daugiau šaknų, patartina nupjauti žiedstiebius. Lapai džiovinami nesaulėtoje, gerai vėdinamoje patalpoje, o nuplautos ir supjaustytos šaknys — nekarštoje orkaitėje. Išdžiovinta gelsvė laikoma sandariuose induose.
Svetainėje naudojami slapukai (angl. "cookies"), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę ir pateikti kontekstinę bei suasmenintą reklamą Sutinku Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami slapukus Daugiau info: Naršydami toliau, Jūs sutinkate su svetainės slapukų politika.
Privatumas ir slapukų politika
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.