Gelsvės

gelsvės
gelsvės

Gelsvės,

salierinių šeimos daugiamečiai žoliniai augalai. Lietuvoje daržuose auginama vaistinė gelsvė. Kaip prieskonis vartojami jos lapai, stiebai, šaknys ir sėklos. Lapuose yra 0,5— 1,1 %, šaknyse — 0,6—1,0 %, sėklo­se— 1,1% eterinio aliejaus, kuris yra stip­raus, salierus bei grybus primenančio kvapo. Be to, vaistinės gelsvės lapuose yra 141,3 mg% vitamino C. Šviežia bei džiovinta gels­vės žolė ir šaknys labai tinka mėsiškoms sriuboms, mėsos, silkės ir kitų žuvų, daržo­vių ir bulvių patiekalams bei daržovių kon­servams, padažams, įvairioms salotoms paska­ninti. Šaknimis ir eteriniu aliejumi aromati­zuojami konditerijos gaminiai, marinatai, kai kurie gėrimai.

Gelsvės gerai auga puveningoje vidutinio sunkumo, giliai įdirbtoje dirvoje. Jos paken­čia pavėsį, todėl galima auginti daržo pakraš­tyje. Dirva rengiama ir tręšiama kaip meli­soms. Gelsvėms ypač reikia azoto trąšų.

Dauginamos sėklomis ir vegetatyviškai (3—4 metų kerų dalijimu ir šaknų auginiais). Balandžio pradžioje sėklos sėjamos šiltadar­žyje arba kambaryje j puodelius. Sėjama po 3—4 sėklas, vėliau silpnesni daigai išraunami, paliekant po vieną. Kai jie turi 3—4 lapus, pratinami prie lauko sąlygų ir sodinami į dir­vą 50—60X30—40 cm atstumu. Tiesiai į dirvą sėklos sėjamos prieš žiemą arba anksti pavasarį, ievai sužaliavus. Geriau dauginasi, pasėjus iš rudens. Sėjama 50—60 cm tarpu-

eiliais, 1—2 cm gyliu. 1 m2 apsėti reikia 0,3 g sėklų. Pirmaisiais metais retinama kas 10— 15 cm, antraisiais — tokiu atstumu, kaip so­dinami daigai. Gelsvės išauga iki 125—200 cm aukščio. Pavasarį prieš gelsvių atžėlimą arba rugsėjo I pusėje suskirstyti kerai (nu­pjautais lapais) sodinami tokiu pat atstumu kaip daigai. Sodinimui atskiriama dalis kero šaknų su 2—3 pumpurais. Vienoje vietoje gelsvės auga 6 ir daugiau metų.

Gelsvių lapai pjaunami prieš žiedstiebių formavimąsi. Antrasis lapų derlius pjaunamas rudenį, prieš stipriąsias šalnas. Šaknys prie­skoniams pradedamos kasti antraisiais augimo metais. Norint išsiauginti daugiau šaknų, patartina nupjauti žiedstiebius. Lapai džiovi­nami nesaulėtoje, gerai vėdinamoje patal­poje, o nuplautos ir supjaustytos šaknys — nekarštoje orkaitėje. Išdžiovinta gelsvė laiko­ma sandariuose induose.

Taip pat skaitykite: