Kartusis kietis (prieskoniniai augalai)

KARTUSIS   KIETIS   (ARTEMISIA   ABSINTHIUM L.)

Graižažiedžių (Compositae) šeimos daugiametis žolinis auga­las, kilęs iš rytinių Viduržemio jūros sričių. Savaime auga Euro­poje ir Azijoje vidutinio klimato sąlygomis. Daugelyje Europos ša­lių plačiai kultivuojamas ir netgi yra išvesta veislių. Kartusis kie­tis; dažnai vadinamas metėle, pelynu, daugiau paplitęs mūsų res­publikos pietinėje dalyje, kur auga panamėse, pakelėse, dykvietėse, sausuose šlaituose. Be to, auginamas daržuose kaip vaistinis ir prie­skoninis augalas.

Karčiojo kiečio šakniastiebiai turi daug pumpurų, iš kurių pir­mais metais išauga trumpi ūgliai su lapų skrotele, antrais me­tais susidaro medėjantys vienmečiai stiebai. Stiebas stačias arba kylantis, šakotas, balzganas. Augalas 60-120 cm aukščio. Lapai apaugę baltais pūkeliais, žalsva apatine puse, su peršviečiamais taškeliais, dukart triskart plunksniškai suskaldyti, tik viršutiniai triskilčiai arba sveiki. Graižai nedideli, rutuliški, nusvirę. Žiedai šviesiai geltoni. Vaisius lygus, rusvas. 1000 sėklų sveria 0,12 g.

Karčiajam kiečiui auginti tinka saulėta, vandeniui laidi, leng­vesnė arba net žvyringa, kalkinga dirva. Jis dauginamas kerodalijimu ir sėklomis. Sėklos labai smulkios, todėl pasėjus nereikia užžerti. Daigumas 95%. Sėklos daigios 2-3 metus. Sėjama j lysvę, vėliau daigai persodinami 40X40 cm atstumu. Vienoje vietoje gali augti 4-5 metus.

Vartojama žolė, kuri pjaunama žydėjimo pradžioje, surišama įr mažus ryšulėlius ir džiovinama pavėsyje. Karčiojo kiečio lapuose yra 1,67% eterinio aliejaus (pagrindinė sudedamoji dalis – tujo-nas), taip pat karčiųjų ir rauginių medžiagų, vitamino C (131- 261 mg%), karotino (53,7 mg%). Jo žolė labai karti, todėl priesko­niui vartojama tik mažais kiekiais į guliašą, riebius mėsos keps­nius, ypač žąsieną, pikantiškas dešras.

Karčiojo kiečio žolė plačiai vartojama vynui (vermutui) aro­matizuoti.

Rusijoje  vertinama ir auginama kaip vertinga vaisti­nė žaliava,  taip  pat  degtinei  bei   likeriams   aromatizuoti.

Taip pat skaitykite: