Kruminis builis

Kruminis builis

(Anthriscus  silvestris)

 

Žiedai balti. Sėk­los  tamsiai rudos, plikos, linijiškos.

Gražūs plunksniškai suskaldyti lapai ir balti žiedai glosto akį pievoje, so­duose, padirvėse, pakelėse, kie­muose. Krūminis builis mėgsta juodžemį, vengia sausų vietų, užauga gana didelis ir vešlus. Šaknis tokia pat kaip plo­nojo pastarnoko; jis taip pat ir vartojamas. Į krūminį builį tru­putį panašus vienas nuodingas skėtinis augalas džiugma arba šunpetrė (Aethusa cynapium), kuri palyginti retai aptinkama builio augimvietėse.     galima atskirti iš blogo kvapo ir žie­dyno, smulkiojo skėčio pagrin­de karo tarsi žemyn nulinkę ūsai, 3 nedideli siauri apsaugi­niai lapeliai.

Miškinio builio jauni lapai vartojami kaip špinatai, šak­nis – sultiniui.

Miškinis builis yra tos pačios genties kaip ir šen bei ten au­gantis karvelinis builis (Anthris­cus cereiolium), kurio lapai ypač puikus prieskonis sriu­boms, kiaušinių padažui, bulvių salotoms ir kt. Karvelinis builis nereiklus augalas. Kartą išdy­gęs darže toliau veisiasi pats, todėl visą vasarą turime vertin­go prieskonio. Sėjama kur nors daržo kampe, kuriame nėra ki­tų daržovių.

Krūminio builio lapų, ypač senesnių, skonis nėra itin malo­nus, todėl pirmiausia jie apverdami sūriame vandenyje, paskui patroškinami ir vartojami kartu su kitomis špinatinėmis daržo­vėmis, pvz., su garšva, pienė­mis, balandomis arba rūgštynė­mis.

 

Keptos krūminio builio šaknys

Šaknys gerai nuvalomos, apverdamos sūriame vandenyje, iš­griebiamos, suvilgomos piene, pavoliojamos džiūvėsėliuose arba miltuose ir kepamos aliejuje iki rudumo. Valgomos su bulvėmis ir troškintais cukriniais žirne­liais.

 

Krūminio builio troškinys

Šaknys švariai nuskutamos, nu­plaunamos (kad skonis būtų švelnesnis, trumpai panardinama į verdantį vandenį), verdamos truputyje vandens, kol suminkštėja. Iš nuoviro, sviesto, miltų ir pieno pagaminamas padažas, pa­sūdomą, papipirinama. Padažas supilamas ant išvirusių builio šaknų, truputį patroškinama, pa­skaninama supjaustyta žalia pi­pirne, kartene arba trikerte žvagine.

Iš krūminio builio, kaip ir iš kiaulpienės, šaknų verdamos ir sriubos.

Taip pat skaitykite: