Kruminis builis
(Anthriscus silvestris)
Žiedai balti. Sėklos tamsiai rudos, plikos, linijiškos.
Gražūs plunksniškai suskaldyti lapai ir balti žiedai glosto akį pievoje, soduose, padirvėse, pakelėse, kiemuose. Krūminis builis mėgsta juodžemį, vengia sausų vietų, užauga gana didelis ir vešlus. Šaknis tokia pat kaip plonojo pastarnoko; jis taip pat ir vartojamas. Į krūminį builį truputį panašus vienas nuodingas skėtinis augalas džiugma arba šunpetrė (Aethusa cynapium), kuri palyginti retai aptinkama builio augimvietėse. Ją galima atskirti iš blogo kvapo ir žiedyno, smulkiojo skėčio pagrinde karo tarsi žemyn nulinkę ūsai, 3 nedideli siauri apsauginiai lapeliai.
Miškinio builio jauni lapai vartojami kaip špinatai, šaknis – sultiniui.
Miškinis builis yra tos pačios genties kaip ir šen bei ten augantis karvelinis builis (Anthriscus cereiolium), kurio lapai ypač puikus prieskonis sriuboms, kiaušinių padažui, bulvių salotoms ir kt. Karvelinis builis nereiklus augalas. Kartą išdygęs darže toliau veisiasi pats, todėl visą vasarą turime vertingo prieskonio. Sėjama kur nors daržo kampe, kuriame nėra kitų daržovių.
Krūminio builio lapų, ypač senesnių, skonis nėra itin malonus, todėl pirmiausia jie apverdami sūriame vandenyje, paskui patroškinami ir vartojami kartu su kitomis špinatinėmis daržovėmis, pvz., su garšva, pienėmis, balandomis arba rūgštynėmis.
Keptos krūminio builio šaknys
Šaknys gerai nuvalomos, apverdamos sūriame vandenyje, išgriebiamos, suvilgomos piene, pavoliojamos džiūvėsėliuose arba miltuose ir kepamos aliejuje iki rudumo. Valgomos su bulvėmis ir troškintais cukriniais žirneliais.
Krūminio builio troškinys
Šaknys švariai nuskutamos, nuplaunamos (kad skonis būtų švelnesnis, trumpai panardinama į verdantį vandenį), verdamos truputyje vandens, kol suminkštėja. Iš nuoviro, sviesto, miltų ir pieno pagaminamas padažas, pasūdomą, papipirinama. Padažas supilamas ant išvirusių builio šaknų, truputį patroškinama, paskaninama supjaustyta žalia pipirne, kartene arba trikerte žvagine.
Iš krūminio builio, kaip ir iš kiaulpienės, šaknų verdamos ir sriubos.