Kukurūzai (daržiniai).

Kukurūzų burbuolės vartojamos, kai grūdai esti pieninės brandos arba prasidėjus vaškinei brandai.
Kaip atskiri patiekalai jos valgomos virtos, troškintos, keptos, konservuotos arba kaip priedas prie įvairių patiekalų.
Tinkamiausia ankstyva veislė ‘Zaria’
Kukurūzų auginimas ir priežiūra
Jos grūdai pieninės brandos būna rugpjūčio II pusėje. Kukurūzai gerai auga priesmėlio arba priemolio puveningoje dirvoje, kurios reakcija artima neutraliai. Sunkios, šlapios, rūgščios dirvos jiems netinka. Tinkamiausi priešsėliai — bulvės ir mėšlu tręštos daržovės. Nepuveninga dirva rudenį tręšiama mėšlu (40— 60 kg į 10 m2), tuo metu išberiama 500 g superfosfato ir 300 g kalio chlorido, o pavasarį ruošiant dirvą,— 300 g amonio salietros.
Kukurūzai sėjami, kai dirva būna įšilusi iki 12°C (paprastajai vyšniai pradėjus žydėti) . Sėjama 60 cm tarpueiliais 4—5 cm gyliu. Norint anksčiau išsiauginti burbuolių (15— 25 dienas prieš sėją į lauką), kukurūzai sėjami į 6X6 cm dydžio puodelius ir auginami šiltnamyje arba kambaryje. Praėjus šalnoms, daigai sodinami į dirvą 60X30 cm atstumais.
Sėti kukurūzai retinami, išaugus 3—4 lapams, paliekant 20—30 cm atstumą tarp augalų, ir papildomai tręšiami. Į 10 m2 beriama 50 g amonio salietros, 100 g superfosfato ir 40 g kalio chlorido 10 cm atstumu nuo augalų. Kai sausa, dirva laistoma, o kitą dieną purenama 4—6 cm gyliu. Per vegetaciją naikinamos piktžolės, purenami tarpueiliai. Kukurūzai kaupiami prieš kuokelinių žiedų susidarymą.
Burbuolės skinamos, kai grūdai esti pieninės brandos, anksti rytą arba pavakary. Nuskintas burbuoles reikia tuojau suvartoti. Pieninės brandos burbuolės laikomos maždaug 0°C temperatūroje.