Kukurūzai

kukurūzai
kukurūzai

Kukurūzai (daržiniai).

Kukurūzų bur­buolės vartojamos, kai grūdai esti pieninės brandos arba prasidėjus vaškinei brandai. Kaip atskiri patiekalai jos valgomos virtos, troškintos, keptos, konservuotos arba kaip priedas prie įvairių patiekalų.

Tinkamiausia ankstyva veislė ‘Zaria’. Jos grūdai pieninės brandos būna rugpjūčio II pusėje. Kukurūzai gerai auga priesmėlio arba priemolio puveningoje dirvoje, kurios reakci­ja artima neutraliai. Sunkios, šlapios, rūgščios dirvos jiems netinka. Tinkamiausi priešsė-liai — bulvės ir mėšlu tręštos daržovės. Ne-puveninga dirva rudenį tręšiama mėšlu (40— 60 kg į 10 m2), tuo metu išberiama 500 g su­perfosfato ir 300 g kalio chlorido, o pavasarį ruošiant dirvą,— 300 g amonio salietros.

Kukurūzai sėjami, kai dirva būna įšilusi iki 12°C (paprastajai vyšniai pradėjus žydė­ti) . Sėjama 60 cm tarpueiliais 4—5 cm gyliu. Norint anksčiau išsiauginti burbuolių (15— 25 dienas prieš sėją į lauką), kukurūzai sė­jami į 6X6 cm dydžio puodelius ir auginami šiltnamyje arba kambaryje. Praėjus šalnoms, daigai sodinami į dirvą 60X30 cm atstumais.

Sėti kukurūzai, išaugus 3—4 lapams, retinami, paliekant 20—30 cm atstumą tarp augalų, ir papildomai tręšiami. Į 10 m2 beria­ma 50 g amonio salietros, 100 g superfosfato ir 40 g kalio chlorido 10 cm atstumu nuo au­galų. Kai sausa, dirva laistoma, o kitą dieną purenama 4—6 cm gyliu. Per vegetaciją naikinamos piktžolės, purenami tarpueiliai. Kukurūzai kaupiami prieš kuokelinių žiedų susidarymą.

Burbuolės skinamos, kai grūdai esti pie­ninės brandos, anksti rytą arba pavakary. Nuskintas burbuoles reikia tuojau suvartoti. Pieninės brandos burbuolės laikomos maž­daug 0°C temperatūroje.

Taip pat skaitykite: