Kvapioji garduoklė (prieskoniniai augalai)

KVAPIOJI GARDUOKLĖ   (MYRRHIS ODORATA SCOP.)

Skėtinių (Umbelliferae) šeimos daugiametis kvapus augalas, paplitęs Vakarų Europoje. Kultivuojamas kaip vaistinis ir prie­skoninis augalas. Lietuvoje retas.

Stiebas dryžuotas, stačias, tuščiaviduris, viršuje šakotas, apa­čioje plaukuotas, 60X120 cm aukščio. Lapai triskart plunksniški. Lapeliai gležni, plunksniškai skiltėti, skiltelės pailgai kiaušiniškos. Žiedelis baltas. Vaisius stambus, tamsiai rudas, blizgantis, su gi­liais grioveliais, apie 2 cm ilgio.

Kvapioji garduoklė dirvai nereikli. Dauginama sėklomis, ku­rias geriau sėti rudenį. Sėjant pavasarį, sėklas reikia stratifikuoti. Rudenį pasėtos sėklos sudygsta gegužės pradžioje; kai išauga gra­žios lapų skrotelės, daigai sodinami 25X25 cm atstumu. Kai kurie augalai žydi ir pirmais augimo metais. Daugiamečiai augalai atže­lia balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje, žydi birželio pradžio­je, o liepos pabaigoje subręsta sėklos.

Lapai maloniai kvepia (primena anyžius). Juose yra 0,17% ete­rinio aliejaus. Tinka sriuboms bei salotoms paskaninti ir degtinei, likeriams aromatizuoti.

Kadangi anyžinei ožiažolei auginti Lietuvos klimatinės sąly­gos netinka, tai kaip anyžių pakaitalą reikėtų auginti ir bandyti vartoti kvapiąją garduoklę, tuo labiau, kad tai daugiametis ir ne­reiklus augalas.

Kvapioji garduoklė turi vaistinių savybių.

Taip pat skaitykite: