Kvapusis mairūnas (prieskoniniai augalai)

KVAPUSIS MAIRŪNAS (Origanum Majorana)

Lūpažiedžių (Labiatae) šeimos augalas, kilęs nuo rytinių Vidur­žemio jūros pakrančių, kur auga kaip daugiametis puskrūmis arba dvimetis augalas. Tai seniai žinomas kultūrinis augalas, plačiai auginamas šilto ir vidutinio klimato juostose. Pietiniuose mūsų šalies rajonuose jis auga kaip dvimetis, o mūsų respublikoje – kaip vienmetis augalas.

Origanum majorana
Photo: Forest & Kim Starr CC BY 3.0, Kvapnusis mairūnas – Origanum majorana

Stiebas stačias, 30-50 cm aukščio, šakotas, rausvai rudas, prie pagrindo medėjantis. Lapai trumpakočiai, kiaušiniški arba elipsiški, maždaug 2,5 cm ilgio lygiakraščiai, iš abiejų pusių plaukuoti. Žiedynai – varpos, tankios, apskritai ovališkos. Žiedeliai smulkūs, balti arba rausvi. Vaisiai smulkūs.

Kvapusis mairūnas, gerai auga šiltoje, saulėtoje vietoje, humu-singoje, gerai įdirbtoje, lengvo priemolio ar priesmėlio dirvoje. Jo sėklos kovo pabaigoje sėjamos j dėžutes arba šiltadaržius. Sudygs­ta; per 15-20 dienų. Jų daigumas 50-55%. 1 m2 apsodinti reikia išauginti apie 30-35 daigus. Daigai pikuojami į tokias pat dėžu­tes, pripildytas inspektinės žemės ir smėlio mišinio,.arba, praėjus pavasario šalnoms  (pradėjus žydėti alyvoms), sodinami tiesiog į  jiems paruoštą lysvę 20X20 arba 20X25 cm atstumu, po 2 daigus. Priežiūros darbai – augalų laistymas, piktžolių ravėjimas, dirvos purenimas.

Mūsų respublikos klimatinėmis sąlygomis jis pradeda žydėti liepos pabaigoje ir žydi iki rugsėjo pabaigos. Sėklos subręsta retai ir esti nelabai daigios. Kvapusis mairūnas ypač gerai dauginamas vegetatyviškai, būtent prilenkus prie žemės šakutes, kurios labai greitai jsišaknija. Kvapųjį mairūną galima auginti ir virtuvėje ant palangės ar balkone.

Jo žolė džiovinimui pjaunama prieš pat žydėjimą arba žydėjimo pradžioje, paliekant nuo žemės 5 cm aukščio stiebus, kurie iki ru­dens spėja atželti; prieš šalnas dar galima nupjauti antrąją žolę.

Botanikos sodo laboratorijoje nustatyta, kad kvapiojo mairūno žolėje (lapai, žiedai ir stiebai) eterinio aliejaus yra 0,86%, o tik lapu ir žiedų mišinyje (tai sudaro 64,9% visos augalo antžeminės dalies) – 1,37%.

Kvapusis mairūnas yra vienas iš žinomiausių ir mėgstamiausių prieskonių.. Jo žalia ar džiovinta žolė vartojama mėsiškoms sriu­boms, padažams, dešroms, įvairiems mėsos, daržovių, varškės patiekalams paskaninti ir ypač tinka dėti j koldūnus ir vėdarus.

Kvapusis mairūnas vartojamas farmacijoje, o jo eterinis alie­jus – likerio, kvepalų, muilo gamyboje.

Taip pat skaitykite: