LAISKINIS ČESNAKAS (ALLIUM SCHOENOPRASUM L.)
Lelijinių (Liliaceae) šeimos daugiametis augalas, dažnai vedinamas tribuliu. Savaime auga rytų europinėje dalyje, Kaukaze, Sibire, Tolimuosiuose Rytuose ir Vidurinėje Azijoje. Labiau paplitęs drėgnose upių pakrantėse. Lietuvoje dažnai auginamas darželiuose. Savaime augančių rasta Nemuno žemupio užliejamose pievose.
Laiškinio česnako svogūnėliai pailgi, smulkūs, 0,75-1 cm skersmens, su plona odele, po vieną ar kelis išaugę iš trumpų šakniastiebių. Stiebas apvalus, dažniausiai plikas, ties pamatu lapuotas, 15-30 cm aukščio. Lapai pamatiniai, tuščiaviduriai, 2- 6 mm pločio. Žiedynas rutuliškas arba pusiau rutuliškas, tankus daugiažiedis, be svogūnėlių. Apyžiedžio lapeliai violetiškai rožiniai,, lancetiški. Žydi gausiai. Sėklos panašios į valgomųjų svogūnų, tik smulkesnės.
Šis česnakas gerai auga derlingoje, pakankamai drėgnoje priemolio dirvoje. Jam netinka lengvos, smėlingos dirvos. Dauginamas pavasarį kero dalijimu arba sėklomis. Sodinamas 20X25 cm atstumu. Sėklos sėjamos pavasarį, o rudenį sėjinukai po kelis sodinami į nuolatinę augimo vietą. Išauga gražūs kereliai su daugybe plonųv ryškiai žalių lapų. Tinka sodinti lysvelių pakraščiuose. Žiemą galima auginti patalpoje, pasodinus į vazonus.
Laiškinis česnakas atsparus šalčiams, atželia anksti pavasarį (balandžio mėn.), kada kitų daržovių dar nėra. Maistui tinkamiausi jauni lapai (iki žydėjimo). Nupjauti kereliai greitai atželia, ir po 12-15 dienų lapus galima vėl pjauti. Norint išsiauginti sėklų, reikia visą kerelį arba jo dalį palikti žydėjimui. Laiškinio česnako yra daug kultūrinių atmainų bei veislių, kurių augalai esti kompaktiški kerai stambiais lapais ir vėliau susidarančiais žiedynkočiais.
Jauni lapai turi malonų skonį ir pasižymi titoncidinėmis savybėmis. Lapuose yra sieros turinčio eterinio aliejaus, geležies, mineralinių druskų, 2,5 mg% karotino. Mūsų išaugintoje žaliavoje vitamino C maksimalus kiekis 106,65 mg%, vidutinis – 92,82 mg%, t. y. daugiau, negu valgomojo svogūno lapuose, kuriuose yra tik 57,36 mg %.
Dėl šių maistinių savybių ir kultūros ankstyvumo laiškinį česnaką reikia labai vertinti ir kuo daugiau vartoti. Labai skanios jų salotos (vienų arba mišinys su kitomis daržovėmis). Smulkiai supjaustyti lapai beriami ant sumuštinių, mėsos, kiaušinių, žuvies patiekalų bei gaminant daržovių pastas.