Laiškinis česnakas (prieskoniniai augalai)

LAISKINIS  ČESNAKAS   (ALLIUM  SCHOENOPRASUM L.)

Lelijinių (Liliaceae) šeimos daugiametis augalas, dažnai ve­dinamas tribuliu. Savaime auga rytų europinėje daly­je, Kaukaze, Sibire, Tolimuosiuose Rytuose ir Vidurinėje Azijoje. Labiau paplitęs drėgnose upių pakrantėse. Lietuvoje dažnai augina­mas darželiuose. Savaime augančių rasta Nemuno žemupio užlie­jamose pievose.

Laiškinio česnako svogūnėliai pailgi, smulkūs, 0,75-1 cm skersmens,  su  plona odele, po vieną  ar kelis  išaugę  iš trumpų šakniastiebių. Stiebas apvalus, dažniausiai plikas, ties pamatu la­puotas, 15-30 cm aukščio. Lapai pamatiniai, tuščiaviduriai, 2- 6 mm pločio. Žiedynas rutuliškas arba pusiau rutuliškas, tankus daugiažiedis, be svogūnėlių. Apyžiedžio lapeliai violetiškai rožiniai,, lancetiški. Žydi gausiai. Sėklos panašios į valgomųjų svogūnų, tik smulkesnės.

Šis česnakas gerai auga derlingoje, pakankamai drėgnoje prie­molio dirvoje. Jam netinka lengvos, smėlingos dirvos. Dauginamas pavasarį kero dalijimu arba sėklomis. Sodinamas 20X25 cm atstu­mu. Sėklos sėjamos pavasarį, o rudenį sėjinukai po kelis sodinami į nuolatinę augimo vietą. Išauga gražūs kereliai su daugybe plonųv ryškiai žalių lapų. Tinka sodinti lysvelių pakraščiuose. Žiemą ga­lima auginti patalpoje, pasodinus į vazonus.

Laiškinis česnakas atsparus šalčiams, atželia anksti pavasarį (balandžio mėn.), kada kitų daržovių dar nėra. Maistui tinkamiau­si jauni lapai (iki žydėjimo). Nupjauti kereliai greitai atželia, ir po 12-15 dienų lapus galima vėl pjauti. Norint išsiauginti sėklų, reikia visą kerelį arba jo dalį palikti žydėjimui. Laiškinio česnako yra daug kultūrinių atmainų bei veislių, kurių augalai esti kompak­tiški kerai stambiais lapais ir vėliau susidarančiais žiedynkočiais.

Jauni lapai turi malonų skonį ir pasižymi titoncidinėmis savy­bėmis. Lapuose yra sieros turinčio eterinio aliejaus, geležies, mineralinių druskų, 2,5 mg% karotino. Mūsų išaugintoje žaliavoje vitamino C maksimalus kiekis 106,65 mg%, vidutinis – 92,82 mg%, t. y. daugiau, negu valgomojo svogūno lapuose, kuriuose yra tik 57,36 mg %.

Dėl šių maistinių savybių ir kultūros ankstyvumo laiškinį čes­naką reikia labai vertinti ir kuo daugiau vartoti. Labai skanios jų salotos (vienų arba mišinys su kitomis daržovėmis). Smulkiai supjaustyti lapai beriami ant sumuštinių, mėsos, kiaušinių, žuvies patiekalų bei gaminant daržovių pastas.

Taip pat skaitykite: