Paprastasis kmynas (prieskoniniai augalai)

PAPRASTASIS KMYNAS (CARUM CARVI L.)

Skėtinių (Umbeltiferae) šeimos dvimetis augalas. Jo arealas labai platus: Europa, Sibiras iki Baikalo, Tolimieji Rytai, Vidurinė Azija ir kt. Mūsų respublikoje savaime auga pievose, pakelėse, at­šlaitėse. Daugelyje Europos šalių, taip pat Rusijoje kul­tivuojamas kaip prieskoninis ir vaistinis augalas. Yra išvesta per­spektyvių veislių.

Stiebas stačias, šakotas, plikas, 30-100 cm aukščio. Apatiniai lapai ilgais koteliais, viršutiniai – bekočiai, dukart triskart plunksniškai suskaldyti. Žiedynas – sudėtinis skėtis. Žiedeliai balti arba rausvi. Vaisius suspaustas, plikas, su šviesesnėmis briaunomis. 1000 jų sveria 2,53 g.

Paprastasis kmynas yra vienas iš seniausiai žinomų ir plačiau­siai vartojamų prieskonių. Natūraliose augimvietėse pasirinkti pa­prastojo kmyno vaisių ne visuomet įmanoma. Todėl šeimininkėms būtina juos pradėti auginti daržuose. Kadangi kmynų labai daug suvartojama maisto pramonėje, tai jau ir mūsų respublikos ūkiuo­se jų nemaža auginama.

Kmynai geriau auga priemolio dirvoje, kur priešsėlis buvo pa­tręštas mėšlu (30-35 t/ha). Rudenį kmynams skirtas laukas pa-tręšiamas kalio ir fosforo trąšomis: 100-150 kg/ha kalio druskos, 200-300 kg/ha superfosfato, o pavasarį išberiama 150-200 kg/ha amonio salietros. Vidutinis sėklų daigumas 69%. Kmynus geriausia sėti anksti pavasarį į pakankamai drėgną dirvą. Hektarui apsėti reikia 10-12 kg sėklos. Ji įterpiama 2-2,5 cm gyliu. Pirmųjų metų vasarą išauga lapų skrotelė. Pastebėta, kad rudeninės arba rugpjūčio mėnesio sėjos derlius būna mažesnis. Kmynai sėjami 50-60 cm tarpueiliais. Jiems sudygus, tuojau reikia purenti tar­pueilius ir ravėti piktžoles. Auginant kmynus daržuose ir norint racionaliau išnaudoti žemę, pirmais augimo metais tarp kmynų eilučių galima pasėti ridikėlių, salotų.

Antrais augimo metais kmynai žydi ir bręsta. Pribrendę vai­siai greitai byra, todėl sekiojai pjaunami, kai paruduoja 60-65% vaisių. Likusieji baigia bręsti džiovinant.

Kmynai jau seniai vertinami ir vartojami kulinarijoje, maisto pramonėje ir medicinoje. Jų vaisiuose yra 3 – 6% eterinio aliejaus. Kmynų dedama j rauginamus kopūstus, marinuojamus burokėlius, daržovių, grybų, mėsos, varškės patiekalus, padažus. Jie labai pla­čiai vartojami sūrių, duonos, mėsos gaminių, giros ir likerių bei degtinės gamyboje.

Švieži, jauni paprastojo kmyno lapeliai tinka kaip priedas prie įvairių lapinių salotų.

Taip pat skaitykite: