Paprastasis raugerškis

Paprastasis raugerškis

(Berberis vulgaris)

 Žiedai geltoni, lapai žali, kartais raudoni. Uogos skais­čiai raudonos.

 

Šis dygliuotas krūmas (tribriau­niai dygliai ne kas kita kaip pa­kitę  lapai)  anksčiau buvo paplitęs kaip dekoratyvi­nis ir laukinis augalas. Jo ka­bantys žiedynai gražiai gelto­ni, bet šleikštaus kvapo. Pailgos uogos skaisčiai raudonos. Rau­gerškis yra vienas iš rugių rū­džių  platintojų,  todėl  dabar jo plantacijos gerokai apnaikintos. Pamažu jis dingo iš sodų, bet jo vietoj atsirado nauja rūšis Ber­beris thunbergii, kuri neplatina rūdžių.

Raugerškio uogos anksčiau vartotos maistui, prieskoniams, vaistams, dažams, jauni  lapai – salotoms, žievė  ir stiebas – dažams, šaknų žievė – vaistams.

Senose kulinarijos knygose esti daug patarimų kaip raugerškius vartoti. Uogos gana ver­tingos, tik aitriai rūgščios. Jose yra obuolių, vyno ir citrinos rūgščių, todėl dažnai jas gali­ma vartoti vietoj citrinos ir ac­to. Jose taip pat gausu pektinų. Pastaruoju metu nustatyta, kad turi daug ir vitamino C. Apdoroti uogas reikia atsargiai, kad nesusitrintų sėklos, kurios yra kartaus skonio.

 

Raugerškių sultys

Uogos pavirinamos, atsargiai iš­spaudžiamos (pvz., sukant rank­šluostyje), sultys supilamos į stiklainius ir pasterizuojamos. Geriausia raugerškių sultis mai­šyti su mažiau rūgščiomis uo­gomis (gudobelės, kaulenio, se­dulos ir kt.).

 

Raugerškio actas

Uogos arba jų išspaudos užpi­lamos trupučiu vandens, įpila­ma truputį vyno acto ir pasta­toma šiltoje vietoje rūgti; pas­kui actas sukošiamas į butelius.

 

Raugerškio ir moliūgų tyrė

Uogos išverdamos, atsargiai iš­spaudžiamos ir sumaišomos su moliūgų tyre. Pagal skonį įde­dama cukraus ir verdama, kol sutirštėja. Labai skanu užsitepti ant duonos.

Taip pat skaitykite: