Vaistinė gelsvė (prieskoniniai augalai)

Vaistinė gelsvė
Vaistinė gelsvė

Vaistinė gelsvė

(LEVlSTICUM OFFICINALE KOCH)

Skėtinių (Umbelliferae) šeimos daugiametis žolinis augalas, kilęs iš Azijos. Dabar paplitęs visoje Europoje. Kultivuojamas rytų europinėje dalyje, Kaukaze. Mūsų respublikoje au­ginamas daržuose.

Stiebas stačias, apvalus, dryžuotas, tuščiaviduris, šakota viršū­ne, 125-200 cm aukščio. Lapai blizgantys, pliki, apatiniai dukart, o viršutiniai vienąkart plunksniški. Žiedynai – apie 12 cm skers­mens skėčiai iš 12-20 spindulių. Žiedeliai balkšvai ar žalsvai gels­vi. Vaisiai plokšti, gelsvai rudi. 1000 vaisių sveria apie 3,6 g. Šakniastiebis su gelsvai ruda žievele, storas, mėsingas, šakota šak­nimi su daugeliu pridėtinių pumpurų.

Vienoje vietoje gali augti 6 ir daugiau metų, todėl vaistinei gelsvei parenkama giliai įdirbta bei patręšta ir nepiktžolėta dirva. Dauginama sėklomis ir vegetatyviškai: kero dalijimu ir šaknų au­giniais. Atlikti tyrimai parodė, kad ge­riausia vaistinę gelsvę dauginti sėklomis, jas sėjant rudenį tiesiog į nuolatinę augimo vietą, arba daigus persodinti 30X60 cm atstumu. Tų pačių metų derliaus sėklų daigumas 92,7%, o po dvejų me­tų jos esti beveik nebedaigios. 1 m2 apsėti reikia 0,3 g sėklų. Vais­tinės gelsvės augimas, derlius ir eterinio aliejaus kiekis priklauso nuo azoto kiekio (kuo gausiau patręšta, tuo derlius didesnis). Be to, norint gauti didesnį šaknų derlių, rekomenduojama pašalinti žiedstiebius. Šaknys pradedamos kasti antrais augimo metais.

Kaip prieskonis vartojami lapai, šaknys ir net sėklos. Lapuose esti 0,5-1,1, šaknyse – 0,6-1,0 ir sėklose – 1,1 % eterinio alie­jaus, kuris yra stipraus, salierus primenančio kvapo. Be to, vaisti­nės gelsvės lapuose yra apie 141,3 mg% vitamino C.

Vartojama šviežia ir džiovinta žolė bei šaknys. Labai tinka mėsiškoms sriuboms, mėsos, žuvies, daržovių patiekalams, pada­žams, įvairioms salotoms paskaninti. Iš šaknų gaminami cukrintiniai.

Gelsvės šaknys bei eterinis aliejus vartojami konditerijos gaminiams, marinatams, likeriams bei antpilams aromatizuoti ir far­macijoje.

Taip pat skaitykite: