VAISTINIS KIETIS (ARTEMISIA DRACUNCULUS L.)
Graižažiedžių (Compositae) šeimos daugiametis žolinis augalas, kilęs iš Azijos ir Amerikos. Plačiai auginamas Vidurinėje ir Pietų Europoje. Ypač vertinamas Prancūzijoje ir JAV. Vaistinis kietis, dažniausiai vadinamas peletrūnu, dabar Lietuvoje auginamas daržuose.
Stiebas stačias, šakotas, plikas, medėjantis, 60-120 cm aukščio. Lapai sveiki, lancetiški, lygiakraščiai, pliki, 2,5-3 cm ilgio ir 4- 7 mm pločio. Graižai smulkūs, rutuliški, nusvirę. Žiedeliai balkšvi, susitelkę į lapuotas, vienašales kekes. Sėklos labai smulkios. Yra sterilių jo formų, kurių augalai yra aromatingesni.
Gerai auga saulėtoje vietoje, derlingoje, normalaus drėgnumo priemolio arba pakankamai humusingoje priesmėlio dirvoje. Kadangi vaistinis kietis užauga aukštas, tai jį reikia sodinti daržo kampe ar krašte, kad neužstotų kitų augalų, bet pats gautų pakankamai šviesos. Dauginamas kero dalijimu ir auginiais. Mūsų klimatinėmis sąlygomis sėklos nesubręsta. Be to, iš sėklų išaugę augalai būna ne tokie kvapūs, todėl vaistinį kietį reikia dauginti tik vegetatyviškai. Kerelius dalyti galima rudenį arba anksti pavasarį. Auginiais dauginama birželio – liepos mėnesiais. 10-12 cm ilgumo auginiai įšaknydinami šiltadaržiuose. Geriausiai įsišaknija viršūnės (44%) ir pirmoji stiebo dalis po viršūne (40%). Labiau sumedėjusios stiebo dalys įsišaknija sunkiau (tik pavieniai auginiai). Sodinukai į dirvą sodinami 30X70 arba 40X60 cm atstumu. Vienoje vietoje gali augti 4-5 metus, po to kerai dalijami ir persodinami į naują vietą.
Atželia balandžio pabaigoje arba gegužės pirmomis dienomis. Rugpjūčio mėnesį kai kurie augalai pradeda žydėti, tuomet nustoja augę. Žydi iki šalnų. Sėklos nesubręsta. Žiemoja gerai. Jo žolėje yra 0,5-0,8% eterinio aliejaus, 89,86 mg% vitamino C.
Žali ar džiovinti lapai bei stiebų viršūnėlės vartojamos kaip prieskonis salotoms, sriuboms, padažams, mėsos kepsniams, kiaušinių, daržovių valgiams ir ypač tinka varškės patiekalams ir marinuojamiems ar rauginamiems agurkams.
Vaistinis kietis labai perspektyvus prieskoninis augalas maisto pramonėje, ypač tinka Įvairiems marinatams, nes labai sušvelnina acto skonį.
Turi gydomųjų savybių.