Valgomasis krienas (prieskoniniai augalai)

VALGOMASIS KRIENAS  (ARMORACIA RUSTICANA (LAM). GAERTN.)

Kryžmažiedžių (Cruciferae) šeimos daugiametis augalas, papli­tęs beveik visoje Europoje. Mūsų respublikoje auginamas daržuose, tačiau pasitaiko ir sulaukėjusių.

Stiebas stačias, šakotas, plikas, 50-100 cm aukščio. Pamatiniai lapai sveiki, dideli, pailgi, širdiškais arba apvaliais pamatais: vi­duriniai – plunksniškai suskaldyti, viršutiniai lancetiški, dantyti, viršūniniai linįjiški, lygiakraščiai arba beveik lygiakraščiai. Viršu­tiniai lapai bekočiai, apatiniai kotuoti. Žiedelis baltas. Žydi birže­lio-liepos mėnesiais. Šaknis ir požeminė stiebo dalis sustorėjusi, mėsinga.

Valgomasis krienas geriausiai auga giliai įdirbtoje, puveningoje, vidutinio sunkumo priemolio dirvoje. Netinkamomis sąlygomis au­gančių krienų šaknys būna menkavertės. Dauginamas šaknų au­giniais (25-40 cm ilgio ir 0,5-1 cm storio). Jie paruošiami rude­nį ir laikomi smėlyje, o anksti pavasarį (balandžio viduryje) sodinami į dirvą 30X70 cm atstumu.

Prieskoniui vartojami stori, paviršiuje gelsvai rusvi, viduryje balti, aštraus kvapo ir skonio šakniastiebiai. Juose yra vidutiniškai 160,05 mg% vitamino C, o lapuose-298,62 mg%. Pasižymi fitoncidinėmis savybėmis.

Susmulkinti ir atitinkamai paruošti krienai vartojami prie šaltų mėsos, kiaušinių, žuvies patiekalų ir padažams bei salotoms paska­ninti.

Žadina apetitą ir turi gydomųjų savybių.

Taip pat skaitykite: