Maistui vartojamos nedidelės jų gūželės, išaugančios ant stiebo, lapų pažastyse. Briuseliniai kopūstai yra maistingesni už baltuosius gūžinius, turi daugiau vitamino C, karotino, mineralinių medžiagų. Vartojami žali, virti (virtų skonis primena žiedinių kopūstų, brokolių skonį), troškinti, iš jų gaminamos salotos, verdamos sriubos. Jie valgomi atskirai arba kaip priedas prie mėsos, silkės ir kitų žuvies patiekalų. Briuselinių kopūstų gūželės konservuojamos vienos arba su kitomis daržovėmis. Gūželės galima rauginti, sudėjus eilėmis tarp baltųjų gūžinių kopūstų. Ypač paplitusi vidutinio vėlyvumo veislė ‘Herkules 1342’.
Dirva. Briuseliniai kopūstai gerai auga giliai įdirbtoje, puveningoje priesmėlio arba priemolio dirvoje. Jei dirvos pH mažiau kaip 6,5, rudenį ją reikia kalkinti. Dirva briu-seliniams kopūstams rengiama taip pat, kaip ir baltiesiems gūžiniams kopūstams, bet netręšiama mėšlu. Geriau parinkti priešsėlį (daržoves), tręštą mėšlu. Patręšus mėšlu, gūželių vietoj formuojasi lapų skrotelės arba atviros minkštos gūželės. Briuseliniai kopūstai nemėgsta pavėsio.
Daigų auginimas ir sodinimas. Briuselinių kopūstų gūželės užauga per 130—140 dienų, todėl jie sėjami, pražydus gluosniui, į lysves, laikinai pridengtas polietileninės plėvelės priedangomis. Vėliau pasėjus, gūželės nesusiformuoja arba užauga tik smulkios ir minkštos.
Kai daigai turi 5—6 lapus, sodinami (pražydus ievai) į dirvą lygioje saulėtoje vietoje. Galima sodinti tarp ankstyvųjų daržovių (salotų, špinatų, ridikėlių) arba agurkų lysvių pakraščiais. Briuseliniai kopūstai nemėgsta pavėsio. Sodinami 70—80 cm tarpueiliais kas 60—80 cm.
Priežiūra. Prigiję daigai papildomai tręšiami. Per sausras gausiai laistomi (1—2 1 vandens augalui). Po kiekvieno laistymo arba lietaus purenama dirva. Kad greičiau ir vie-nodesnio dydžio formuotųsi gūželės, likus 1 —1,5 mėnesio iki derliaus nuėmimo, išpjaunami viršūniniai pumpurai.
Derliaus nuėmimas ir laikymas. Gūželės galima pjauti parinktinai, kai tik jos susiformuoja. Anksčiausiai užauga ir didžiausios gūželės būna stiebo apačioje. Jas išpjovus, greičiau auga kitos. Visas derlius imamas spalio pabaigoje ir lapkričio pradžioje, nes briuseliniai kopūstai nebijo šalnų, lengvai pakenčia 8—10°C šaltį. Kopūstai raunami su šaknimis arba kertami su visais stiebais prie pat žemės; lapai nupjaunami. Laikomi sustatyti rūsyje, šaknis arba kotus prikasus smėlyje 10—15 cm gyliu; tinkamiausia patalpos oro temperatūra 0—1°C, santykinė oro drėgmė — 85—90%. Išsilaiko iki balandžio mėnesio.
Svetainėje naudojami slapukai (angl. "cookies"), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę ir pateikti kontekstinę bei suasmenintą reklamą Sutinku Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami slapukus Daugiau info: Naršydami toliau, Jūs sutinkate su svetainės slapukų politika.
Privatumas ir slapukų politika
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.