Briuseliniai kopūstai

briuseliniai kopūstai
briuseliniai kopūstai

Briuseliniai – briuselio kopūstai.

Maistui vartoja­mos nedidelės jų gūželės, išaugančios ant stiebo, lapų pažastyse. Briuseliniai kopūstai yra maistingesni už baltuosius gūžinius, turi daugiau vitamino C, karotino, mineralinių medžiagų. Vartojami žali, virti (virtų skonis primena žiedinių kopūstų, brokolių skonį), troškinti, iš jų gaminamos salotos, verdamos sriubos. Jie valgomi atskirai arba kaip prie­das prie mėsos, silkės ir kitų žuvies patiekalų. Briuselinių kopūstų gūželės konservuojamos vienos arba su kitomis daržovėmis. Gūželės galima rauginti, sudėjus eilėmis tarp baltųjų gūžinių kopūstų. Ypač paplitusi vidutinio vėlyvumo veislė ‘Herkules 1342’.

Dirva. Briuseliniai kopūstai gerai auga giliai įdirbtoje, puveningoje priesmėlio arba priemolio dirvoje. Jei dirvos pH mažiau kaip 6,5, rudenį ją reikia kalkinti. Dirva briu-seliniams kopūstams rengiama taip pat, kaip ir baltiesiems gūžiniams kopūstams, bet netręšiama mėšlu. Geriau parinkti priešsėlį (daržoves), tręštą mėšlu. Patręšus mėšlu, gūželių vietoj formuojasi lapų skrotelės arba atviros minkštos gūželės. Briuseliniai kopūstai nemėgsta pavėsio.

Daigų auginimas ir sodinimas. Briuse­linių kopūstų gūželės užauga per 130—140 dienų, todėl jie sėjami, pražydus gluosniui, į lysves, laikinai pridengtas polietileninės plėvelės priedangomis. Vėliau pasėjus, gūželės nesusiformuoja arba užauga tik smulkios ir minkštos.

Kai daigai turi 5—6 lapus, sodinami (pražydus ievai) į dirvą lygioje saulėtoje vietoje. Galima sodinti tarp ankstyvųjų dar­žovių (salotų, špinatų, ridikėlių) arba agurkų lysvių pakraščiais. Briuseliniai kopūstai ne­mėgsta pavėsio. Sodinami 70—80 cm tarpu­eiliais kas 60—80 cm.

Priežiūra. Prigiję daigai papildomai trę­šiami. Per sausras gausiai laistomi (1—2 1 vandens augalui). Po kiekvieno laistymo arba lietaus purenama dirva. Kad greičiau ir vie-nodesnio dydžio formuotųsi gūželės, likus 1 —1,5 mėnesio iki derliaus nuėmimo, išpjau­nami viršūniniai pumpurai.

Derliaus nuėmimas ir laikymas. Gūželės galima pjauti parinktinai, kai tik jos susifor­muoja. Anksčiausiai užauga ir didžiausios gūželės būna stiebo apačioje. Jas išpjovus, greičiau auga kitos. Visas derlius imamas spalio pabaigoje ir lapkričio pradžioje, nes briuseliniai kopūstai nebijo šalnų, lengvai pakenčia 8—10°C šaltį. Kopūstai raunami su šaknimis arba kertami su visais stiebais prie pat žemės; lapai nupjaunami. Laikomi susta­tyti rūsyje, šaknis arba kotus prikasus smė­lyje 10—15 cm gyliu; tinkamiausia patalpos oro temperatūra 0—1°C, santykinė oro drėg­mė — 85—90%. Išsilaiko iki balandžio mė­nesio.

Taip pat skaitykite: