Brokoliai

brokoliai
brokoliai

Brokoliai

Brokoliai labai giminingi žiediniams kopūstams, ta­čiau yra derlingesni ir pasižymi geresnėmis mais­tinėmis savybėmis. Tai dietinė, lengvai virškina­ma daržovė, turi daugiau už visas tirtas kopūstines daržoves antisklerotinių savybių. Brokoliuo­se gausu cukraus, vitamino C ir kitų vitaminų. Juos seniai vartojo romėnai. Šiuo metu brokoliai ypač vertinami Italijoje ir Anglijoje. Brokolių, kaip ir žiedinių kopūstų, valgomas žiedynas ir žiedstiebis. Jų žiedynas purus, žalias.

Lietuvoje daržininkai mėgėjai broko­lius pradėjo auginti nuo 1930 metų. Maistui var­tojami taip pat kaip ir žiediniai kopūstai. Labai tinka kaip garnyras prie jautienos.

Daigai sodinami 60X40 — 50 cm atstumu. Au­ginami kaip ir žiediniai kopūstai, mėgsta drėgnas ir trąšias dirvas. Jų galvučių nereikia pridengti nuo saulės. Maistui galvutes skinkime prieš iš­siskleidžiant žiedams (pumpurų fazėje). Tinka ir 15 – 20 cm ilgio žiedstiebiai. Nuskynus brokolių galvutes su žiedstiebiais, po 7 – 10 dienų iš lapų pažastyse esančių pumpurų susiformuoja antros galvutės, jas nuskynus vėl auga naujas derlius. Taigi brokolių nereikia kelis kartus sodinti, bet, norėdami gauti didesnį pakartotiną derlių, nepa­mirškime jų papildomai tręšti.