Brokoliai
Brokoliai labai giminingi žiediniams kopūstams, tačiau yra derlingesni ir pasižymi geresnėmis maistinėmis savybėmis. Tai dietinė, lengvai virškinama daržovė, turi daugiau už visas tirtas kopūstines daržoves antisklerotinių savybių. Brokoliuose gausu cukraus, vitamino C ir kitų vitaminų. Juos seniai vartojo romėnai. Šiuo metu brokoliai ypač vertinami Italijoje ir Anglijoje. Brokolių, kaip ir žiedinių kopūstų, valgomas žiedynas ir žiedstiebis. Jų žiedynas purus, žalias.
Lietuvoje daržininkai mėgėjai brokolius pradėjo auginti nuo 1930 metų. Maistui vartojami taip pat kaip ir žiediniai kopūstai. Labai tinka kaip garnyras prie jautienos.
Daigai sodinami 60X40 — 50 cm atstumu. Auginami kaip ir žiediniai kopūstai, mėgsta drėgnas ir trąšias dirvas. Jų galvučių nereikia pridengti nuo saulės. Maistui galvutes skinkime prieš išsiskleidžiant žiedams (pumpurų fazėje). Tinka ir 15 – 20 cm ilgio žiedstiebiai. Nuskynus brokolių galvutes su žiedstiebiais, po 7 – 10 dienų iš lapų pažastyse esančių pumpurų susiformuoja antros galvutės, jas nuskynus vėl auga naujas derlius. Taigi brokolių nereikia kelis kartus sodinti, bet, norėdami gauti didesnį pakartotiną derlių, nepamirškime jų papildomai tręšti.