Česnakai. Česnakų sodinimas ir auginimas.
Manoma, kad česnakai kilę iš Vidurinės arba Pietų Azijos. Auginami nuo seniausių laikų Babilonijoje, Egipte ir Romoje. Apie česnakų, kaip ir apie svogūnų, vartojimą maistui byloja ant Cheopso piramidės esantis užrašas, kad jais buvo maitinami vergai, statantieji piramidę. Nuo neatmenamų laikų česnakai auginami Kinijoje.
Senovės Graikijoje nors ir augino česnakus, bet jų nevartodavo kasdieniniam maistui, manydami, kad nemalonus kvapas gali įžeisti dievus.
Senovės Romoje maistui česnakus vartodavo neturtingieji valstiečiai. Jie sutrindavo česnakus ir raudonųjų pipirų ankštis, įdėdavo druskos, provanso aliejaus ir tokią tyrelę tepdavosi ant riekės duonos. Iš romėnų tokią tyrelę išmoko gamintis ir viduramžių Europos gyventojai. Istorija byloja, kad Vladimiro Monomacho laikais valstiečiai česnakus valgydavo su druska ir juoda duona, o šventėms virdavo šaltieną iš kiaulės galvos ir česnakų.
Dabar ir pas mus česnakai vartojami dešroms, mėsos, daržovių, grybų, kiaušinių, salotų, sriubų, konservų ir kitiems patiekalams paskaninti.
Česnakuose yra C ir B grupės vitaminų, tačiau jų palyginti negausu. Yra fosforo ir kalio druskų, tačiau ypač gausu fitoncidų, kurie pasižymi baktericidinėmis savybėmis, todėl česnakų vertė medicininiu požiūriu neįkainojama. Šiuo atžvilgiu jiems lygiavertės daržovės nėra. Jau gilioje senovėje česnakus žmonės vartodavo sumažėjus apetitui, nuo dispepsijos, išsekimo, kosulio, pilvo skausmų, odos ir kitų ligų. Šiuolaikinėje medicinoje česnakai dažnai vartojami virškinimui gerinti. Jie gerina apetitą, nes didina virškinimo fermentų ir tulžies išsiskyrimą, padeda geriau įsisavinti maistą. Be to, jie mažina skausmus ir raminančiai veikia žarnyną. Česnakai skatina šlapimo išsiskyrimą, išplečia periferines vainikines kraujagysles, stiprina širdies susitraukimus ir lėtina širdies ritmą. Česnakų trauktinė vartojama gydant inkstų bei šlapimo pūslės akmenligę, reumatą, podagrą. Jie vartojami gydant kvėpavimo organų ir odos, žarnyno bei kitas infekcines ligas. Europoje ir Kuboje česnakų aliejus vartojamas gydant geltą. Česnakai padeda sergant hipertonija ir ateroskleroze, mažina galvos svaigimą, galvos skausmus, šalina nemigą, stiprina protinę galią. Gydant šias ligas, kasdien suvalgy-kime po 2-3 nedideles česnako skilteles. Tai kartu apsaugo nuo skrandžio bei žarnyno infekcinių ligų, kolitų, lengviau atsikosėsime sirgdami bronchitu.
Plačiai česnakai taikomi ir išoriniam gydymui. Peršalę, sirgdami bronchine astma arba kokliušu, česnakų tyrele, sumaišyta su sviestu arba taukais, įtrinkime krūtinę. Piene virtas česnakas greitina pūlinių brendimą, suminkština skausmingas nuospaudas. Šviežia česnakų tyrele arba sultimis gydomos karpos, egzemos ir kitos odos ligos. Įtrindami česnakų sulčių į galvos odą, sustiprinsime plaukus. Česnakai didina organizmo atsparumą infekcinėms ligoms, juose esantys fitoncidai užmuša streptokokus, stafilokokus, šiltinės bakterijas, choleros vibrioną, tuberkuliozės lazdelę ir kitus ligas sukeliančius mikrobus. Pa-kramtę skiltelę česnako, sunaikinsime burnos ertmėje esančias bakterijas. Česnakuose esantieji fitoncidai gydo ūmius kvėpavimo takų katarus, kokliušą, plaučių uždegimą, pūlinius, ausies ir akių gleivinės uždegimus. Pūliuojant žaizdoms ir blogai gyjant opoms, ant marlės uždėkime šviežios česna-nakų tyrelės ir dėkime ant pažeistos vietos.
Farmacijos pramonė česnakus vartoja gydomiesiems preparatams gaminti {alilsatui, alocho-liui). Manoma, kad česnakai turi ir antinavikinių savybių.
Nemeskime perniek sudžiūvusių česnakų laiškų ir lukštų. Iš jų pagaminę užpilą (100 g į 10 1 vandens), nupurkškime obelis, slyvas ir rožes, apniktas amarų ir voratinklinės erkutės.
Česnakų yra dvi formos: paprasti bestiebiai, kurie vegetacijos metu išaugina galvutę, ir kita forma, kai česnakai išleidžia 1-1,5 m ilgio žied-stiebį, ant kurio susiformuoja daug orinių svogūnėlių. Iš jų pirmais auginimo metais išauga vienaskiltis svogūnėlis, o kitais metais iš šio svogūnėlio susidaro daugiaskiltis svogūnas.
Česnakai
dauginami vegetaciškai – skiltelėmis arba oriniais svogūnėliais. Česnakų yra vasarinių ir žieminių. Vasariniai, pasodinti pavasarį ar rudenį, suformuoja skilteles, o žieminiai, pasodinti prieš žiemą, išaugina vienskilčius svogūnus.
Į dirvą česnakai gali būti sodinami vėlai rudenį arba anksti pavasarį. Rudenį geriausia sodinti spalio pradžioje, kad skiltelės spėtų išleisti šaknelę, bet nepasirodytų laiškai. Rudenį pasodintus česnakus reikia apmulčiuoti durpėmis, perpuvusiu arba šiaudingu mėšlu (6-8 cm sluoksniu). Česnakai sodinami 20X6-8 cm atstumu. Rudenį jų skiltelės sodinamos 5-8 cm gyliu, o pavasarį sekliau – 3-5 cm gyliu. Rudenį pasodinti česnakai gausiau dera, bet blogiau išsilaiko per žiemą. Sodinimui reikia atrinkti tiktai stambiąsias išorines skilteles. Česnakus dalinti skiltelėmis reikia tiktai prieš sodinant, nes ant atskirtų skiltelių neretai atsiranda baltasis puvinys.
Česnakai šalčiams atsparūs.
Gerai įsišakniję pakelia iki 30°C šalčio. Jie nemėgsta pavėsio, todėl nesodinkime po vaismedžiais arba kitų aukštaūgių daržovių tarpuose. Gerai dera esant pastoviai dirvos drėgmei. Žieminiai česnakai ir leidžian-tieji žiedstiebius reikalauja daugiau drėgmės. Nepakenčia šviežio mėšlo ir pertręšimo azotinėmis trąšomis, nes tai prailgina vegetaciją ir blogina česnakų kokybę.
Vegetacijos metu česnakų priežiūra tokia pati kaip ir svogūnų. Reikia palaikyti purią, nesupuo-lusią dirvą. Pradėjus formuotis svogūnėliams, dirvą purenkime-atsargiai, kad jų nepažeistume.
Derlius imamas pradėjus gelsti bei vysti pavieniams lapams ir stiebams. Derliaus ėmimo negalima suvėlinti, nes tada viršutinis lukštas sutrūksta ir skiltelės atsidalija, jos blogiau laikosi. Nurautus česnakus išdžiovinkime ir tik tada nupjaukime laiškus 3-5 cm virš galvutės. Per žiemą laikykime sausoje patalpoje, ne žemesnėje kaip -3°C temperatūroje, nors česnakų ropelės pakenčia 8-10°C šaltį.