DARŽOVIŲ SUSKIRSTYMAS PAGAL JŲ NAUDOJAMAS DALIS
Maistui yra naudojamos įvairios daržovių dalys. Šituo požiūriu daržovės skiriasi nuo kitų augalų. Daržovių naudojamos dalys — vaisiai, užuomazgos, žiedynai, sustorėję stiebai, lapai, gūžės, svogūnai, šaknys, gumbai. Pagal naudojamas dalis daržovės atitinkamai ir vadinamos, pavyzdžiui, vaisinės, lapinės, šakninės, gumbinės ir kt.
Vaisinės daržovės. Jos skirstomos dar į dvi grupes. Vienos jų maistui naudojami subrendę vaisiai, kitos — jaunos vaisiaus užuomazgos. Pirmai grupei priklauso pomidorai, baklažanai, pipirai, moliūgai, arbūzai; antrai grupei — agurkai, patisonai, žirniai, pupelės, pupos.
Lapinės daržovės. Jos skirstomos į tris grupes. Vienos daržovių grupės maistui naudojami lapai, kitos — sustorėję stiebai, o trečios — gūžės. Pirmai grupei priklauso salotos, špinatai, lapinės petražolės, krapai, jauni valgomųjų burokėlių lapai, rūgštynės, lapiniai kopūstai, žieminiai svogūnai, antrai grupei — lapkotiniai salierai, rabarbarai, trečiai grupei — gūžiniai ir briuselįniai kopūstai, gūžinės ir romėnų salotos.
Žiedinės daržovės. Joms priklauso žiediniai kopūstai (kalafiorai) ir artišokai.
A u g l i n ė s daržovės. Joms priklauso šparagai.
Svogūninės daržovės — svogūnai, česnakai, porai.
Šakniavaisinės daržovės — morkos, petražolės, pastarnokai, salierai, valgomieji burokėliai, griežčiai, ridikai, ropės, ridikėliai, krienai.
Stiebagumbinės d a r ž o v ė s. Tokios yra bulvės.
Stiebinės daržovės. Šiai daržovių grupei priklauso ropiniai kopūstai.
Be prieskoninių augalų (estragonų, kalendrų, mėtų ir kt.), iš viso priskaitoma apie 50 įvairių daržovių.