Garbanotieji kopūstai

garbanotieji kopūstai
garbanotieji kopūstai

Garbanotieji kopūstai

(Savojos kopūs­tai). Jų lapai garbanoti arba pūslėti, gūžės nedidelės, purios. Daugiausia vartojami salo­toms, bet tinka virti ir kepti.

Ankstyvam vartojimui auginamos tik ankstyvosios veislės — ‘Vienskaja raniaja 1346’, ‘Jubileinaja 2170’. Vartojimui rudenį galima auginti vėlesnės sėjos (gegužės pabai­goje arba birželio pradžioje) ankstyvąsias veisles ir įprastu laiku (balandžio viduryje) pasėtą vėlyvą veislę ‘Vertus 1340’.

Garbanotieji kopūstai gerai auga visose dirvose, bet jose turi būti pakankamai drėg­mės ir humuso. Dirva rengiama ir tręšiama panašiai kaip / baltiesiems gūžiniams kopūs­tams. Ankstyvosioms veislėms parenkama lengvesnė, greičiau įšylanti dirva. Ankstyvų­jų veislių daigai sodinami 40X40, vėlyvų­jų — 60X60 cm atstumu.

Garbanotuosius kopūstus galima išlaikyti iki gruodžio pabaigos. Geriausiai išsilaiko rūsyje, prikasti į drėgną smėlį arba žemę.

Taip pat skaitykite: