Kova su daržovinių augalų piktžolėmis
APSAUGINĖS KOVOS PRIEMONĖS
Visiems žinoma, kad lengviau yra neleisti piktžolėms patekti j pasėlius arba sudaryti tokias sąlygas, kad jos ten patekusios negalėtų išsilaikyti, negu kovoti su jau pasėliuose vešančiomis piktžolėmis.
Tatai pasiekiama tokiomis priemonėmis.
Piktžolių naikinimas nedirbamuose plotuose. Visi nedirbami plotai dažniausiai yra prižėlę piktžolių. Pagrioviai, pakelės ir patakės visuomet apaugusios gysločiais, rūgtimis, ramunėmis, kurios iš čia gali lengvai patekti į pasėlius. Ypač pavojingos daržoviniams augalams yra panamių ir šiukšlynų piktžolės. Daugelis jų gali gerai augti taip pat daržovių pasėliuose. Balandos, balandūnės, burnočiai, aniužės ir kiti yra pačios įkyriausios daržovių piktžolės. Jomis apauga pūdinio krūvos ir pati pūdinių gamybos vieta. Norint, kad jų sėklos nepatektų į pasėlius, reikia pfldinio krūvas laiku perkasti, o visus nedirbamus plotus, prieš piktžolėms pražystant, nušienauti ir žolę sunaudoti pūdinių gamybai. Balandos ir dilgėlės, nupiautos prieš sėklų subrandinimą, yra nebloga medžiaga silosui.
Paprastai per vasarą nepakanka vieną kartą nušienauti. Po kurio laiko nuplautos piktžolės atželia ir vėl ruošiasi žydėti. Užtat reikia sekti piktžolių vystymąsi ir prireikus jas pakartotinai nupiauti. Piktžolių naikinimas nedirbamuose plotuose kartu turi ir sanitarinę reikšmę, nes pašalinami ligų ir kenkėjų plitimo židiniai.
Sėklos valymas. Nešvari, pįktžolėta daržovių sėkla taip pat gali būti vienas dirvų užkrėtimo piktžolėmis šaltinių. Šiuolaikinės sėklų valymo mašinos palyginti gerai išvalo visas priemaišas, tačiau yra nemaža piktžolių, kurių sėklas labai sunku išskirti iš daržovių sėklų. Pavyzdžiui, garstukų sėklos yra labai panašios į kopūstų, griežčių ir ropių sėklas, o laukinių morkų sėklų visai neįmanoma atskirti nuo kultūrinių. Tokių priemaišų sėklų valymo mašinos nepajėgia pašalinti.
Svarbiausia daržovių sėklų užteršimo piktžolėmis priežastis— bloga sėklojų priežiūra. Užtat sėklojams ar kitokiems sėkliniams pasėliams reikia parinkti švariausias dirvas, stropiai bei laiku išravėti visas piktžoles, kurių žiedynai yra maždaug vienodo aukščio su daržovių sėklojais.
Be to, sėklinėje medžiagoje neturi būti karantininių piktžolių sėklų.
Tinkamas mėšlo paruošimas ir laikymas. Jokiai kitai augalininkystės šakai nereikia tiek daug mėšlo, kaip daržovėms. Kartu su mėšlu į dirvą patenka ir daug piktžolių sėklų. Šešiuose šimtuose gramų arklių mėšlo rasta 312 piktžolių sėklų. Krečiant į ha 20 t tokio mėšlo, į dirvą patenka apie 100 milijonų piktžolių sėklų, iš kurių 350 tūkstančių gali dygti tais pačiais metais. Todėl nenuostabu, kad, pavasarį patręšus šviežiu mėšlu, labai padaugėja pasėliuose piktžolių. Šviežią mėšlą geriausia atiduoti tokiems augalams, kurių tarpueilius numatyta purenti dviem kryptimis.
Piktžolių sėklos patenka į mėšlą su pašaru ir su kraiku. Jau anksčiau esame minėję, kad piktžolių sėklos, praėjusios pro naminių gyvulių virškinamąjį traktą, lieka daigios. Vadinasi, norint sumažinti mėšlo piktžolėtumą, pirmiausia reikia nešerti gyvulių piktžolių sėklomis užterštais pašarais. Labai daug piktžolių sėklų turi grūdų atliekos, kūlimo atmatos, malūnų liekanos ir pelai.” 1 kg kūlimo atmatų vidutiniškai rasta 324 tūkst, o žieminių kviečių peluose—170 tūkst. piktžolių sėklų. Dėlto visi antrarūšiai grūdai, vartojami gyvuliams šerti, turi būti prieš tai smulkiai sumalti. Pelai ir kitos ne per daug piktžolėtos kūlimo atmatos prieš šeriant šutinamos.
Labai piktžolėtas atmatas ar grynas piktžolių sėklas geriausia sunaikinti, nes jų nemaltų šerti negalima, o malimas yra per brangi priemonė tokiam menkaverčiam pašarui paruošti. Be to, kai kurių piktžolių, kaip raugės, nelabosios svidrės, sėklos yra nuodingos, ir nuo jų gyvuliai gali susirgti ar net kristi.
Labai piktžolėtų šiaudų taip pat nevertėtų vartoti kraikui. Niekuo negalima pateisinti mūsų ūkiuose labai paplitusio įpročio—versti į mėšlą visokias kūlimo ir grūdų valymo atmatas, tarp kurių esti labai daug piktžolių sėklų. Tai yra lygiai tas pat, lyg šios piktžolių sėklos būtų tyčia išsėtos pasėliuose.
Nežiūrint visų atsargumo priemonių, daugiau ar mažiau piktžolių sėklų vis tiek patenka į mėšlą. Todėl reikia pasistengti mėšlų tinkamai paruošti ir laikyti.
Bandymais nustatyta, kad piktžolių sėklos, esančios mėšlo krūvoje, visiškai nustoja daigumo per 2—3 vasaros mėnesius. Slo proceso trukmė priklauso nuo temperatūros ir sėklų padėties krūvoje. S. A. Kotas nurodo, jog 30—50°C temperatūroje visos
piktžolių sėklos praranda daigumą per 2 mėnesius, esant +30°C — tik dalis sėklų, o kai mėšlo krūvoje esti 10° šilumos, visos sėklos lieka daigios. Taip pat negreit praranda daigumą mėšlo krūvos paviršiuje esančios piktžolių sėklos.
Tinkamiausiai mėšlas paruošiamas giliuose tvartuose ir mėšli-dėse; ten lengva palaikyti tokią temperatūrą ir drėgmę, kad, esant mažiausiems azoto nuostoliams, visos į mėšlą patekusios gyvos piktžolių sėklos žūtų. Iš pradžių mėšlas mėšlidėje kraunamas puriai, maždaug 1 m storio sluoksniu. Kai tame puriai sukrautame mėšlo sluoksnyje temperatūra pakyla iki 50—60°C, jis suminamas ir ant viršaus dedamas naujas purus mėšlo sluoksnis. Kad mėšlas neperdžiūtų, reikia jį laistyti.
Taip pat labai svarbu tinkamai paruošti pūdinius. Dedamas į pūdinius piktžolėtas kūlimo atmatas reikia gerai nuplikyti verdančiu vandeniu. Puvimui paskatinti į pūdinio krūvas maišoma kalkių, pelenų, kalkių purvo ar kitokių šarminių medžiagų. Nereikia pamiršti, kad, laiku pūdinio krūvas perkasus, greičiau žūva’ piktžolių sėklos.
Taip pat reikalinga sekti, kad ant pūdinio krūvų augančios piktžolės nepribrandintų sėklų ir neišbarstytų jas į pūdinį.
Sėjomaina. Tinkamas augalų kaitaliojimas sėjomainoje padeda sunaikinti piktžoles. Nors daugumas daržovių yra kaupiamieji augalai, tačiau piktžolių atžvilgiu jos nėra vienodos. Kopūstai, ropės, burokėliai, cikorija antroje vasaros pusėje tiek išauga, kad jų tankūs ir dideli lapai visai užgožia piktžoles. Tuo tarpu morkos ir svogūnai iki pat rudens jas menkai testelbia.
Pasodintus kvadratiniu ir kvadratiniu-lizdiniu būdu pomidorus, bulves ir kopūstus galima purenti dviem kryptimis. Dėl to po jų esti palyginti nepiktžolėta dirva. Priešingai, agurkai anksti pradeda leisti šliaužiančius stiebus, kurie išsidėsto tarpueiliuose ir kliudo juos purenti. Bet ten dar lieka nemaža tuščių vietų, kur paprastai želia piktžolės. Todėl po agurkų dirva esti labiau piktžolėta, negu po bulvių ar kopūstų.
Ypač svarbu parinkti tinkamą priešsėlį anksti sėjamoms ir ilgai dygstančioms daržovėms (morkoms, petražolėms, svogūnams ir kt.) Joms reikia nepiktžolėtų dirvų.
Daugiametės pašarinės žolės svarbų vaidmenį vaidina daržovinių augalų sėjomainoje. Jos gerai stelbia piktžoles, sudaro patvarią trupininę dirvožemio struktūrą, todėl yra būtinas komponentas kiekvienoje daržovinės sėjomainos rotacijoje.
Tinkamų daržovėms augti sąlygų sudarymas. Visa tai, kas gerina daržovių augimo sąlygas ir padeda užauginti gausesnius derlius, tuo pačiu tiesiogiai ar netiesiogiai mažina pasėlių pikt-žolėtumą. Pavyzdžiui, dirvas nusausinus, labai sumažėja pelkinių notrų, žliūgių, vikšrių, gysločių. Pakalkinus išnyksta smulkioji rūgštynė, dirvinis kežys, vienametė klėstenė, pelkinė katpė-dė ir kitos rūgščiuose dirvožemiuose augančios piktžolės. Gausus tręšimas organinėmis bei mineralinėmis trąšomis taip pat padeda daržoviniams augalams geriau nustelbti piktžoles. Ten, kur daržovių pasėliuose labai paplitęs dirvinis kežys ar vienametė klėstenė, tas rodo, kad dirva labai nualinta ir kultūriniams augalams trūksta maisto medžiagų. Netręštame miežių sklypelyje vienu atveju 1 m2 buvo vidutiniškai 204, kitu — 478 piktžolių egzemplioriai, o patręštame fosforu ir kaliu sklypelyje rasta atitinkamai 157 ir 38 piktžolės.
Dar didesnę reikšmę už tręšimą turi žemės dirbimas. Geru žemės dirbimu net be jokių kitų priemonių galima gerai apnaikinti piktžoles.