Laiškiniai česnakai ( tribuliai )

Laukiniai daugiamečiai česnakai auga Europoje, Kaukaze, Sibire, Toli­muosiuose Rytuose ir Vidurinėje Azijoje. Nuo kitų česnakų rūšių skiriasi tuo, kad auga dideliais tankiais kuokštais.

Laiškiniai česnakai – daugiamečiai augalai, lapai smulkūs. Žydi gausiai rausvai violetiniais žiedais, todėl yra dekoratyvūs ir nuo seno augi­nami mūsų darželiuose, neįvertinant jų maistinių bei gydomųjų savybių.

Laiškinis česnakas atsparus šalčiams, atželia anksti pavasarį, kada dar nėra kitų daržovių. Mais­tui vartojami jauni lapai (iki žydėjimo). Nupjo­vus po 12-15 dienų kereliai atželia ir juos vėl galima vartoti maistui. Jauni laiškinio česnako lapai turi malonų skonį ir fitoncidinių savybių. Juose yra sieros turinčio eterinio aliejaus, geležies, mineralinių druskų, karotino, o vitamino C beveik dvigubai daugiau negu svogūnų laiškuose.

Laiškinis česnakas kaip prieskonis ypač tin­ka mėsos, kiaušinių, žuvies patiekalams, sriuboms, sumuštiniams paskaninti, nepakeičiamas įvairių salotų prieskonis. Be to, jį vartodavo ir kaip vais­tą nuo dusulio, kosulio, reumato, šiltinės. Iškelia votis, nuo laiškinio česnako jos greičiau subręsta, pratrūksta.

Laiškinis česnakas gerai auga derlingoje, pa­kankamai drėgnoje priemolio dirvoje. Nemėgsta lengvos, smėlingos žemės. Dauginti galima sėklo­mis arba dalijant kerelius. Kereliai sodinami 25X20 cm atstumu. Sėjant sėklomis, rudenį sėjinukai išraunami ir po kelis sodinami į nuolatinę augimo vietą. Jie atsparūs ligoms ir kenkėjams.

Žiemą laiškinių česnakų galime auginti vazo­nėliuose ant palangių.