Moliūgai
kilę iš Vidurinės ir Pietų Amerikos. Jų yra daug rūšių. Kai kurių veislių vaisiai užauga labai dideli, net iki 100 kg. Meksikos gyventojai moliūgus valgė jau 3-ame tūkstantmetyje prieš mūsų erą. Moliūgai – mažai kaloringa daržovė. Į vaisiaus minkštimo sudėtį įeina 92% vandens, yra cukraus, kalio, kalcio, magnio ir geležies druskų, vitaminų C, B1, B2, PP ir provitamino A. Sėklose yra 36-52% riebiojo aliejaus, fitosterinų, dervinių medžiagų ir organinių rūgščių. Moliūgus patariama valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Jie gerai gydo storųjų žarnų uždegimą. Šviežias moliūgo minkštimas gerina žarnyno veiklą, todėl tinka vartoti užkietėjus viduriams. Moliūgai tinka valgyti sergant ateroskleroze, nes padeda iš organizmo pasišalinti cholesterinui. Jie skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl tinka vartoti atsiradus pabrinkimams dėl širdies ir kraujagyslių bei kai kurių inkstų, šlapimo pūslės ligų. Liaudies medicina nuo inkstų ir kepenų ligų rekomenduoja gerti šviežias moliūgo sultis. Nuo nemigos rekomenduojama gerti moliūgo nuovirą su medumi. Sėklos vartojamos iš žarnyno varyti kaspi-nuočiams ir apvaliosioms kirmėlėms. Tai visai nekenksminga gydymo priemonė. Kirmėlėms varyti vartojamos moliūgų sėklos turi būti ne senesnės kaip dvejų metų.
Moliūgai yra šilumamėgiai augalai, todėl jiems auginti reikia parinkti greit įšylančią, apsaugotą nuo vėjų dirvą. Moliūgams reikia daug drėgmės ir trąšios žemės. 2emė ruošiama kaip ir agurkams. Sėjama 70X70 cm atstumu lizdiniu būdu (po 2-3 sėklas). Sėklos įterpiamos 5 cm gyliu. Sudygusius, kai pasirodo pirmas tikrasis lapas, moliūgus išretinkime, palikdami po vieną augalą. Laistykime mažiau negu agurkus. Maistui moliūgai vartojami įvairiai: virti, kepti, marinuoti, gaminamas džemas, cukrinukai, spaudžiamos sultys.