skėtinių šeimos dvimetės, šaknia-vaisinės daržovės. Valgomos šviežios (virtos ir žalios), konservuotos, džiovintos, iš jų spaudžiamos sultys. Turi 4,2—6,3% cukraus, 1,2% baltymų, vitaminų B1, B2, PP, karotino (iki 25 mg%). Geriausiai auga lengvoseir vidutinio sunkumo dirvose. Joms geriausiai tinka priesmėlio ar lengvo priemolio, humu-singos, su giliu ariamuoju sluoksniu (iki 30 cm) saulėtos dirvos. Sunkioje dirvoje morkos blogai sudygsta, būna šakotos, suskilusios, ypač sausesniais metais. Geriausiai morkas auginti po daržovių, tręštų mėšlu. Dirvą tręšti geriau iš rudens (į 1 m2 beriama 45 g superfosfato ir 30 g kalio chlorido). Amonio salietros beriama (20 g į 1 m2) pavasarį, prieš sėją. Nereikia morkų pertręšti azoto trąšomis, nes pablogėja jų skonis ir jos prasčiau laikosi. Individualiuose daržuose geriausiai auginti ‘Nanto 04’, ‘Vitaminaja 6’, ‘Amsterdamo’, ‘Garduoles’.
Morkas galima sėti iš rudens. Spalio mėnesį sukasama lysvė ir joje skersai kas 15—20 cm įrėžiami grioveliai. Pradėjus pastoviai šalti (lapkričio pabaigoje arba gruodžio pradžioje), į griovelius pasėjamos morkos ir nestorai (1,5—2 cm) užberiamos durpėmis ar šiaip lengva žeme. Morkos sudygsta anksti pavasarį. Šios morkos laikymui netinka. Jas reikia suvartoti iki rudens. Pavasarį morkos sėjamos, ievoms sužaliavus, kai tik pradžiūsta dirva. Žiemai laikomas morkas geriausiai sėti gegužės viduryje. Morkos sėjamos į lysves 20 cm tarpueiliais arba eilėmis lygiame lauke (30—35 cm tarpueiliais). Sėjamos retai ir negiliai (0,5—1,5 cm gyliu). Pasėjus žemė atvirkščių grėbliu prispaudžiama, kad sėklos geriau priglustų prie žemės.
Morkos sausais metais dygsta net 4 savaites. Kartu su morkomis labai gerai įsėti salotų arba ridikėlių. Jie greitai sudygsta ir pasėlį galima anksti išravėti. Morkoms sudygus, reikia purenti tarpueilius. Kai tik pasirodo tikrieji lapeliai, retinamos taip, kad augalas nuo augalo būtų kas 2—3 cm. Pirmąjį mė
nesį morkoms reikia daug drėgmės, jei nėra lietaus, pasėlis gausiai laistomas. Kai morkų šakniavaisis būna 1,5—2 cm storio, drėgmės reikia mažiau. Morkos labai blogai auga užmirkusiose dirvose. Morkas reikia rauti prieš šalnas, geriausiai — spalio pradžioje. Nukastas morkas reikia tuoj pat išrūšiuoti, nusukti arba nupjauti lapus, dėti į dėžes ar pintines sluoksniais su smėliu ir nešti j rūsį. Lauke iki didokų šalčių morkų krūveles galima laikyti apžertas švariomis žemėmis. Kaupuose morkos geriausiai išsilaiko 1—4 °C temperatūroje, taip pat susluoksniuotos su smėliu, apkastos 15—20 cm storio žemės sluoksniu. Iš kaupelio reikia iškišti vėdinimo kaminėlį. Ėmus stipriai šalti, kaupą dar apdengti šiaudų, durpių, lapų, žemių sluoksniu.
Ligos. Fomozės sukėlėjas pažeidžia morkas vegetacijos metu, šakniavaisius — laikymo vietose, o sekiojus — antraisiais auginimo metais. Ant morkienojų atsiranda pailgų pilkšvai rudų dėmių su mažais vaisiakū-niais — piknidžiais, šakniavaisyje — pilkų arba rausvų, pamažu dumbančių dėmių. Morkos fomoze labiau serga lengvose, mažai organinių medžiagų turinčiose dirvose. Dirvas morkoms patartina gausiau patręšti kalio ir fosforo trąšomis. Prieš laikymą rūsyje morkos apibarstomos kreidos milteliais (150—200 g kreidos užtenka 10 kg morkų).
Juodojo puvinio sukėlėjų užpultų morkų pirmieji požymiai atsiranda vasaros pabaigoje: ant apatinių lapų susidaro rudų dėmelių su neryškiu tamsiu pelėsiu. Dauguma dėmėtų lapų nudžiūsta. Šakniavaisių dažniausiai ima pūti viršutinės dalys. Atsiranda pilkšvų, sausų, kiek įdubusių dėmių, kurios greit pajuoduoja. Rūsiuose tokios morkos pūva labai lėtai. Ši liga plinta per sėklas ir augalų liekanas, todėl reikia laikytis sėjomainos, sirgusių augalų liekanas sunaikinti. į rūsius dedamos kreidos milteliais apibarstytos morkos.
Sklerotiniu, arba baltuoju, puviniu apsikrėtusios morkos rūsyje greitai pūva, o puvinio apimtos vietos apsitraukia tankia, balta, į vatą panašia grybiena, kurioje susidaro baltų, ilgainiui juoduojančių skleročių. Kai labai drėgna, liga greitai plinta. Prieš dedant į rūsius, morkos nupurškiamos 7% svogūnų ištrauka (200 g svogūnų lukštų į 10 1 vandens) arba pabarstomos kreidos milteliais. Žiemą pastebėjus ligą, reikia išmesti ne tik pūvančias morkas, bet ir smėlį apie jas.
Šlapiąjį puvinį sukelia bakterijos, kurios patenka per sutrūkinėjusias arba kenkėjų pažeistas morkų vietas. Šis puvinys rūsiuose greit plinta, ypač rudenį, kai šiltas ir drėgnas oras. Prieš žiemą rūsiai gerai dezinfekuojami, juose palaikoma 1—4 °C temperatūra, gerai vėdinami. Apkrėstos morkos išmetamos.
Kenkėjai. Morkinė musė — 4—5 mm ilgio dvisparnis vabzdys. Juodas, blizgantis; galva ir kojos geltoni, sparnai su žalsvu atspalviu. Lervos cilindriškos apie 7 mm ilgio. Jos graužia morkų šakniavaisiuose siauras landas. Pažeisti šakniavaisiai atrodo lyg būtų persmaugti, laikomi supūva. Pažeistų morkų lapai įgauna violetinį atspalvį, vėliau gelsta ir džiūsta. Pirmos generacijos lervos kenkia birželio ir liepos, o antros — rugpjūčio— spalio mėnesį. Daugiau žalos padaro lietingais metais. Labiau nukenčia trumpų šakniavaisių morkos ir auginamos pavėsyje. Skraidant morkinėms musėms, tarpueiliuose ant stiklo kas 7—9 dienos reikia dėti naftalino.
Morkinė blakutė — apie 2 mm ilgio šviesiai žalias vabzdys. Lervos plokščios, ovalios, žalsvai gelsvos, beveik nejudrios, raudonomis akimis. Suaugėliai ir lervos čiulpia lapų ir lapkočių sultis. Iščiulpti lapai lieka žali, bet nustoja augti, susigarbanoja, pasidaro panašūs į petražolių lapus. Šakniavaisiai būna smulkūs, „barzdoti”, kieti ir neskanūs. Pastebėjus ant morkų blakučių (arba amarų), pasėliai purškiami insekticidais.
Svetainėje naudojami slapukai (angl. "cookies"), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę ir pateikti kontekstinę bei suasmenintą reklamą Sutinku Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami slapukus Daugiau info: Naršydami toliau, Jūs sutinkate su svetainės slapukų politika.
Privatumas ir slapukų politika
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.