
Morkos
Valgomoji morka, kilusi iš laukinės, seniausiai paplitusi iš visų šakniavaisinių daržovių. VIII a. imperatorius Karolis Didysis morkas laikė garbingu patiekalu. Iki XVI a. jos laikomos delikatesu. Europoje morkos labai paplito XVII amžiuje. XVI- XVII a. šias daržoves ypač vertino vokiečių ir prancūzų kulinarai. Tuo metu iš morkų gaminamų patiekalų receptų išlikę iki šių dienų.
Šiuo metu be morkų neapsieina nė viena šeimininkė. Jos vertinamos ne tik dėl malonaus aromato ir skonio, bet tai ir vitaminų sandėlis. Morkose yra vitaminų Bi, B3, B6, C, D, E, H, K, PP ir karotino – provitamino A. Jose yra fiziologiškai aktyvių medžiagų: sterolių, lecitinų, daugelis fermentų, mikroelementų – jodo ir boro. Morkose yra iki 9% cukraus, organinių rūgščių ir žmogaus organizmui būtinų mineralinių druskų – kalio, kalcio, fosforo ir geležies.
Kulinarijoje morkos vartojamos labai įvairiai. XVII a. europiečiai, virdami sriubas, dėdavo į jas morkų lapų, iš pakepintų morkų virdavo ,,kareivišką” kavą. Vokietijos kaimuose tokia kava verdama ir šiuo metu. Dabar morkų dedama į įvairias sriubas, garnyrus, mišraines, įdarus, vartojamos troškintos ir šviežios, kepami blynai, morkiniai pyragai.
Morkos būtinos vaikų maistui. Rekomenduojamos valgyti hipovitaminozių ir avitaminozių profilaktikai, esant mažakraujystei ir bendram organizmo nusilpimui. Kasdien valgant šviežių morkų, organizmas tampa atsparesnis ligoms ir kitiems neigiamiems aplinkos poveikiams. Labai naudingos dietinėje mityboje – sergant širdies ir kraujagyslių, inkstų bei kepenų ligomis. Sergant kepenų ligomis liaudies medicina rekomenduoja apvirinti švariai nuplautą morką su visais lapais ir tą nuovirą gerti. Nuo kosulio, peršalus bei užkimus geriamos mcrkų sultys, sumaišytos su medumi. Vokietijos ir Prancūzijos valstiečiai iki šių dienų išlaikė paprotį: kiekvienas šeimos narys turi vieną šviežią morką įdėti į medų ir išsaugoti iki Naujųjų metų. Naujametiniam stalui kaip desertas duodamos morkos su medumi, kad visus metus būtų sveiki ir stiprūs.
Nustatyta, kad fitoncidinėmis savybėmis, naikinančiomis mikrobus, pasižymi ne tik specifinį kvapą turintieji česnakai ir svogūnai, bet ir malonaus kvapo morkos. Morkų sultys labai tinka burnai skalauti sergant stomatitu.
Valgant daug morkų gerėja regėjimas, ypač jei jis sutrikęs dėl vitamino A trūkumo.
Morkų sultys šiek tiek laisvina vidurius, todėl, esant vidurių užkietėjimui arba sergant he-morojumi, jų prieš valgį reikia išgerti apie 150 – 200 ml. Mažiems vaikams užtenka išgerti po valgomąjį šaukštą ryte ir vakare. Taip pat morkų sultys skatina šlapimo išsiskyrimą ir šalina šlapimo akmenis.
Liaudies medicina morkomis gydo nušalimus, nudegimus, pūlines žaizdas ir opas. Žaizdas apiplovus šviežiomis morkų sultimis arba uždėjus morkų tyrelės kompresą, mažėja skausmas ir uždegimas, jos greičiau gyja.
Šviežios morkos bei jų sultys netinka vartoti paaštrėjus opaligei ir enteritams.
Morkos vertinamos ir kosmetikoje. Esant sausai veido odai 1-2 kartus per savaitę pasidarykime maitinamąsias morkų kaukes. Sutarkuokime dvi gerai nuplautas vidutinio dydžio morkas, košelę sumaišykime su kiaušinio tryniu ir storu sluoksniu užtepkime ant veido. Po 20 – 25 min. veidą nuvalykime šiltame vandenyje suvilgyta vata.
Morkos nereiklios šilumai, pradeda dygti esant 3 – 4°C temperatūrai tačiau greičiau dygsta dirvai įšilus iki 11°C. Sėklos sudygsta praėjus 16 – 25 dienoms pasėjus. Šakniavaisių augimui optimali temperatūra yra 18 – 20°C.
Ankstyvam vartojimui sėkime iš rudens anksti pavasarį. Geriau laikysis per žiemą ir skanesnės morkos bus sėtos gegužės antroje pusėje.
Morkos, kaip ir burokėliai, mėgsta trąšią dirvą, tačiau šviežiu mėšlu tręštoje dirvoje šakojasi, šakniavaisiai pasidaro kieti, sumedėję, dėl to ir skonis blogesnis. Morkas auginkime po mėšlu tręštų priešsėlių arba tręškime perpuvusiu mėšlu bei pūdiniu. Joms reikia ir mineralinių trąšų. Sekime į gerai įdirbtą, purią dirvą 1,0 – 1,5 cm gyliu. Tarp eilučių palikime 15 – 20 cm tarpus.
Pasėtos morkos ilgai nedygsta, todėl reikia laistyti ir purenti tarpueilius, kad nenustelbtų piktžolės. Sėdami morkas įmaišykime truputį ridikėlių sėklų, kurios greit sudygsta, todėl išryškėja sėjos eilutės ir, morkoms dar nesudygus, galime purenti tarpueilius. Išaugus pirmam tikrajam lapeliui, morkas išretinkime palikdami 2 – 3 cm tarpus, vėliau galėsime vėl retinti ir paaugusius šakniavaisius suvartoti maistui.
Morkos nepakenčia pavėsio, todėl neleiskime bujoti piktžolėms. Tarpueilius purenkime 2 – 3 kartus, pradžioje 7 – 8 cm gyliu, paskui, ypač jei sunkus dirvožemis, sekliau. Kas 10 – 15 dienų morkas laistykime. Ypač svarbu palaistyti pirmą kartą išretinus, kai dar silpnos jų šaknys. Esant aukštai temperatūrai ir sausai dirvai morkų šakniavaisiai kietėja ir deformuojasi. Be to, po sausrų prasidėjus lietingam laikotarpiui dėl drėgmės kiekio kitimo morkų šakniavaisiai pradeda trūkinėti.