Narcizalapiai svogūnai

Šį augalą literatūroje vieni autoriai vadina nar-cizalapiu svogūnu, kiti – narcizalapiu česnaku (Allium nutans L.). Tai daugiametis augalas, pa­plitęs Sibiro stepėse ir Vidurinės Azijos akme­ninguose šlaituose. Lietuvoje daržininkai mėgėjai pradėjo auginti neseniai. Jų laiškai yra švel­nesnio skonio, minkštesnį ir sultingesni už žiemi­nių svogūnų laiškus, be to, turi daug vitamino C ir mineralinių medžiagų (ypač geležies). Galima vartoti vienus ir kaip priedą kitiems valgiams pa­skaninti. Pavasarį atželia anksčiau už žieminius svogūnus.

Narcizalapiai svogūnai yra dekoratyvūs auga­lai, todėl juos galima auginti ir tarp gėlių, žy­dinčius gausiai lanko bitės. Jie atsparūs šalčiams, ligoms ir kenkėjams. Dauginami sėklomis ir ve­getaciniu būdu (dalijant kerelius). Sėklos sėjamos tiesiai į dirvą. Kereliais dauginti geriausia rug­sėjo pirmoje pusėje, kad kitais metais būtų dau­giau laiškų. Sodinami 20X30 cm atstumu. Vienoje vietoje auginami 5-6 metus. Ilgiau auginant ke­rai išsiplečia, o laiškai sumažėja.

2-3 metais narcizalapiai svogūnai leidžia žie­dinius stiebus, kuriuos reikia išlaužyti, kad ne­silpnintų augalų. Vieną kitą augalą palikime sėk­lai. Sėklos gerai subręsta.

Taip pat skaitykite: