salierinių šeimos dvimečiai augalai; yra lapinės ir šakniavaisinės. Lapinių petražolių užauga daug lapų, o šaknys būna plonos, šakotos. Šakniavaisinių petražolių šaknys storos, lygios arba mažai šakotos, lapai lygūs, karpyti. Petražolėse yra daug eterinių aliejų, dėl to jos kvapios. Lapai turi iki 10 mg% karotino (provitamino A), šaknys —35—64 mg% vitamino C. Iš lapinių petražolių auginamos lygialapės ir garbanotosios, šakniavaisinių — ‘Sacharnaja’, ‘Uro-žainaja’ ir ‘Borovikskaja’. Žali ir džiovinti petražolių lapeliai vartojami salotoms, sriuboms, įvairiems kitiems mėsos, žuvies, silkių, grybų, daržovių patiekalams, padažams, marinatams, aptepams, konservams paskaninti ir papuošti. Petražolių šaknimis paskaninamos sriubos, ypač sultiniai, mėsos, žuvies, grybų, daržovių patiekalai. Petražolės yra vertinga dietinė daržovė.
Petražolės gerai dera giliai įdirbtoje prie-smėlio arba lengvo priemolio gausiai puvenų turinčioje dirvoje. Sėjamos anksti pavasarį (ėmus augti rugiams) arba prieš žiemą. Sėklos įterpiamos 1 —1,5 cm gyliu. Sėklos sudygsta po 18—20 dienų. Petražoles galima pasėti vėlyvą rudenį, kai ima šalti. Sėklos beriamos į griovelius, padarytus lysvėse iš anksto, ir užpilamos nesušalusia (iš anksto pridengta) žeme. Paskui visas paviršius užbe-riamas 3—4 cm storio durpių sluoksniu.
Išdygusias petražoles (kai susiformuoja 2—3 lapeliai) reikia retinti, patręšti, purenti tarpueilius, ravėti piktžoles, laistyti.
Lapinių petražolių lapeliai per vegetaciją pjaunami 2—3 kartus. Petražolės šalčiui ištvermingos, todėl paskutinieji lapai nupjaunami ir šaknys iškasamos prieš užšąlant. Iškastas šaknis galima pasodinti į puodelius arba dėžutes ir laikyti šiltnamyje arba virtuvėje ant palangės. Tuomet šviežių lapų galima turėti visą žiemą. Petražolių lapai, sudėti po 200—300 g į polietileninės plėvelės maišelius (jų viršų reikia 2 kartus užlenkti ir susegti sąvaržėle), šaldytuve švieži išsilaiko apie 2 mėnesius. Petražolių lapus patartina džiovinti ( Daržovių, vaisių ir uogų džiovinimas).
Šakniavaisinių petražolių derlius imamas tuo pat metu, kaip ir lapinių. Lapai nupjaunami ir surenkami, o šaknys atsargiai iškasamos. Laikomos rūsyje dėžėse susluoksniuotos su smėliu arba prikastos darže dirvoje ir pridengtos eglišakėmis bei 20 cm storio durpių sluoksniu.
Svetainėje naudojami slapukai (angl. "cookies"), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę ir pateikti kontekstinę bei suasmenintą reklamą Sutinku Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami slapukus Daugiau info: Naršydami toliau, Jūs sutinkate su svetainės slapukų politika.
Privatumas ir slapukų politika
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.