Pomidorai.
Pomidoruose yra cukraus, organinių rūgščių, mineralinių druskų, 25 mg% vitamino C, karotino (provitamino A). Patartina auginti (lauke ir polietileniniuose šiltnamiuose) Vytėnų bandymų stotyje sukurtų veislių ‘Ryčiai’, ‘Neris’ ir ‘Vytėnų didieji’ pomidorus. Veislės derlingos, vaisiai vartojami švieži. Augalai neaukšti, baigiasi vaisinėmis kekėmis. Vaisiai vidutinio dydžio ir stambūs, rutuliški ir šiek tiek plokšti, lygūs ir kiek briaunoti, gero skonio. Nuo sudygimo iki pirmųjų vaisių trunka 110—124 dienos. Lauke augintina ‘Talalichin 186’ veislė, kuri už minėtas veisles yra šiek tiek ankstyvesnė, bet ne tokia derlinga ir mažiau atspari fito-ftorozei. Augalai žemi, išaugina 1, rečiau 2 vaisių kekes. Šiltnamiuose auginti nepatartina. ‘Sibirskij skorospelyj’ veislės augalai šiek tiek aukštesni už ‘Talalichin 186’. Veislė derlinga, vaisiai dideli, nunoksta visi kartu. Be paminėtų Lietuvoje rajonuotų veislių galima auginti ‘Gruntovyj gribovskij 1180’, ‘Alpatjeva 305’ (veislės ankstyvos, vaisiai patvarūs, tinka konservuoti, augintinos darže ir šiltnamyje), ‘Belyj naliv 241’ (ankstyva, vaisiai dideli, tinka auginti darže ir šiltnamyje), ‘Nevskij’ (viena ankstyviausių veislių, vaisiai nedideli, nunoksta visi kartu), ‘Prevoschodnyj 176’ (vidutinio ankstyvumo, derlinga, vaisiai mėsingi). Polietileniniuose neapšildomuose šiltnamiuose augintina ‘Virovs-kij skorospelyj’ veislė, apšildomuose — ‘Vnukovskij’ ir ‘Revermun’.
Daigų auginimas. Lauke auginamų pomidorų sėklos sėjamos balandžio pradžioje šiltnamyje arba kambaryje. Sėjama į negilias dėžutes. Pasėtos sėklos užberiamos 1—2 cm upės smėlio arba smulkaus žvyro sluoksniu. Dėžutė uždengiama stiklu arba polietileno plėvele. Laistoma. Daigams sudygus, stiklas
arba plėvelė nuimama. Pasirodžius tikriesiems lapeliams, daigai pikuojami 10X 10 cm atstumu daigas nuo daigo. Iš gerų daigų išauga didesnis pomidorų derlius.
Dirva. Lauke auginami pomidorai geriausiai dera lengvose, derlingose, geros struktūros dirvose su lengvu podirviu. Dirvos reakcija turi būti silpnai rūgšti (pH 5,6—6,0). Mėšlas, krečiamas rudenį (8 kg į 1 m2), apariamas arba apkasamas 20—25 cm gyliu. Išberiamos kalio ir fosforo trąšos (30 g kalio chlorido ir 60 g superfosfato į 1 m2). Azoto trąšos beriamos pavasarį (30 g amonio salietros į 1 m2) prieš pat sodinant pomidorus.
Sodinimas ir priežiūra. Pomidorai darže sodinami, praėjus šalnoms. Lysvėse daigai sodinami 2 eilėmis po 60 cm tarp eilių ir 40 cm tarp augalų, paliekant 30 cm nuo eilučių šonų iki lysvės pakraščio. Lygioje dirvoje sodinama 60—70 cm tarp eilių ir 40—50 cm tarp augalų. Prieš sodinant sukalami kuoliukai, iškasamos 10—12 cm duobutės. Jei dirva nelabai derlinga, į duobutės dugną įberiama pora saujų pūdinio, įpilama maždaug 1 1 vandens ir sodinama. Pasodinus ties kiekvienu augalu padaromas įdubimas, palaistomą ir plonai užbęriama sausa žeme, kad neišgaruotų vanduo. Pasodinti daigai pririšami prie kuoliukų. Daigams prigijus (ir vėliau), augalai tręšiami papildomai: iš pradžių azoto (20 g amonio salietros į 1 m2), žiedams pražydus — fosforo ir kalio (20 g superfosfato, 10 g kalio chlorido į 1 m2) trąšomis. Ankstyvą ir gerą derliųduoda vienstiebiai pomidorai. Vienas stiebas suformuojamas,
šalinant papildomus stiebus ir skabant pažastinius ūglius. Kai sausa, pomidorus patartina retai, bet gausiai laistyti. Pa-laisčius dirvą, stiebą reikia mulčiuoti durpėmis, pūdiniu arba apkaupti žeme.
Pomidorai dažniausiai nunoksta ne vienu metu, todėl vaisius reikia rinkti kas 3—5 dienos. Vaisius patartina skinti vos ėmusius nokti ir baigti nokinti (5—8 dienas) šiltai (20—25°C), geriau — šviesioje vietoje. Taip pomidorai nunoksta greičiau negu nenuskinti. Lygiai taip nokinami ir žali, iki šalnų nespėję nunokti pomidorai. Šviežius pomidorus galima išlaikyti 30—45 dienas. Vaisiai surenkami, kai žalia žievelė tampa pieno atspalvio, sudedami į nedideles dėžes arba pintines ir laikomi 10—12°C temperatūroje. Pomidorai geriausiai laikosi, jei kiekviena eilė apipilama lapuočių medžių pjuvenomis. Kas kiek laiko išrenkami nunokę pomidorai. Nunokę pomidorai kambario temperatūroje išbūna 2—3 dienas, o 0 °C temperatūroje — 7 dienas.
Rausvus (nebaigusius nokti) pomidorus galima laikyti 2—3 savaites.
Auginimas polietileniniuose šiltnamiuose.
Daigai į šiltnamį sodinami gegužės pradžioje. Šiltnamiai naktimis prireikus pašildomi. Norint gauti kuo ankstyvesnį derlių, pomidorai auginami vienu stiebu. Stiebai špagatu pririšami prie virš eilių ištemptos vielos. Šiltnamiuose dieną palaikoma vienoda ne žemesnė kaip 20°C ir ne aukštesnė kaip 30°C temperatūra. Žemesnėje temperatūroje augalų augimas ir vystymasis sulėtėja, o aukštesnėje dulkelės darosi sterilios, ir pomidorai blogai mezga. Naktį temperatūra turėtų būti apie 17—20 °C. Šiltnamius reikia gerai vėdinti, kad nebūtų per drėgna. Pomidorai laikas nuo laiko palaistomi ištirpintų mineralinių trąšų mišiniu: iki derėjimo — 10 1 vandens ištirpinama 10 g amonio salietros, 20 g superfosfato ir 10 g kalio sulfato, derantiems — amonio salietros ir kalio sulfato kiekis padvigubinamas. Pomidorai laistomi tik saulėtą dieną, kad iki vakaro augalai apdžiūtų (ant drėgnų augalų plinta pomidorų ligos).