lelijinių šeimos dvimetė daržovė. Svogūnai pailgi. Stiebai 30—80 cm aukščio, išaugę iš svogūnų vidurio. Porai turi ilgus plokščius žalius lapus (laiškus) ir pastorėjusi tariamąjį stiebą, kurį sudaro apatinė iapų dalis, glaudžiai prisispaudusi viena prie kitos; bamblys baltas. Maistui vartojami porų bambliai ir jauni laiškai. Porai turi daug vitaminų (B1, B2, PP, karotino); vitamino C juose yra 35 mg%. Vartojami žali, virti, kepti, troškinti, konservuoti. Iš jų daromos salotos, sriubos. Porai valgomi kaip priedas prie mėsos, silkės ir kitos žuvies, be to, jais paskaninami įvairūs daržovių patiekalai ir konservai.
Labiausiai paplitusi veislė ‘Karantins-kij’ — vėlyva, šalčiams ištverminga, gerai išsilaiko dirvoje. Auginama ir ankstyva, bet nelabai šalčiams ištverminga veislė ‘Drambliai’.
Auginimas. Porai gerai auga vidutinio sunkumo giliai įdirbtoje, puveningoje silpnai rūgščios arba neutralios reakcijos dirvoje. Rudenį, prieš ariant arba kasant dirvą, į 1 m2 iškratoma 4—5 kg mėšlo, išberiama 40 g superfosfato ir 30 g kalio chlorido. Pavasarį, dirvą nuakėjus, prieš porų sėją arba daigų sodinimą į 1 m2 išberiama 30 g amonio salietros ir dirva supurenama 10 cm gyliu.
Kovo viduryje porai sėjami į 17—20 cm gylio dėžutes ir auginami šiltadaržiuose arba kambaryje. Patartina sėklas 1—2 dienas mirkyti, sėti 0,5—1,0 cm gyliu kas 6 cm. Daigams leidžiant antrąjį lapelį, tręšiama tirpalu: 10 g amonio salietros, 30 g superfosfato ir 10 g kalio chlorido į 10 1 vandens. Jo pakanka palieti 1 m2 daigų, kurie paskui nuliejami švariu vandeniu. 10—12 dienų prieš sodinimą daigai pratinami prie lauko sąlygų. Gerai išaugę daigai turi 3—4 lapus (laiškus) ir 0,5—0,6 cm skersmens stiebelį.
Prieš sodinant į dirvą, daigų laiškai trečdaliu sutrumpinami. Trumpinamos ir šaknelės (iki 3—4 cm). Daigai sodinami, pražydus ievai, 40—50 cm tarpueiliais į 10—15 cm gylio griovelius 10—15 cm atstumu. Pasodinus gausiai palaistomą. Porus galima sėti tiesiai į dirvą anksti pavasarį arba prieš žiemą. Pasėjus dirvos paviršius mulčiuojamas 3—4 cm durpių sluoksniu.
Per vegetaciją porai kaupiami 3—4 kartus. Daigams prigijus, o sėklomis sėtus porus išretinus, į 1 m2 išberiama 10 g amonio salietros, po 15—20 dienų — 5 g amonio salietros ir 4 g kalio druskos. Liepos pabaigoje arba rugpjūčio pradžioje tręšiama III kartą: į 1 m2 beriama 10 g amonio salietros ir 4 g kalio chlorido. Kai sausa, dirva laistoma.
Kasimas ir laikymas. Porai kasami vėlai rudenį. Iškastiems patrumpinami lapai ir šaknys. Laikomi rūsyje, užkasti smėlyje. Laikomų porų netikruosiuose stiebuose askorbino rūgšties būna 30—40% daugiau negu tik ką iškastuose. Porus galima laikyti užkastus 50 cm gylio tranšėjoje, uždengus ją lentomis, apklojus 20 cm storio šiaudų arba bulvienojų sluoksniu ir apkasus žemėmis. Dalį neiškastų porų galima palikti darže. Kai šąla be sniego, tarpueiliai pridengiami šiaudingu mėšlu arba lapais. Ypač tinka palikti ‘Karantinskij’ veislės tiesiai į dirvą sėtus porus. Pavasarį jie dar auga ir derlius (kasami iki žiedynų formavimosi, gegužės mėnesį) būna didesnis negu rudenį. Žiemai porų galima prisodinti į dėžes ir, laikant šviesiai, kur oro temperatūra 12— 18 “C, galima turėti šviežių lapų salotoms.
Svetainėje naudojami slapukai (angl. "cookies"), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę ir pateikti kontekstinę bei suasmenintą reklamą Sutinku Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami slapukus Daugiau info: Naršydami toliau, Jūs sutinkate su svetainės slapukų politika.
Privatumas ir slapukų politika
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.