Viduramžiais keliautojai vienuoliai rabarbarų iš Indijos atsivežė į Europą. Vakarų Europos šalyse rabarbarai pradėti auginti XVIII a. viduryje.
Maistui vartojami rabarbarų lapkočiai, kuriuose nedaug vitaminų, tačiau gana daug vertingų mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, fosforo ir šiek tiek geležies). Lapkočiuose yra daug organinių rūgščių. Anksti pavasarį, kaip ir rūgštynėse, yra daugiau citrinos ir obuolių rūgščių, o vėliau pradeda daugiau kauptis žmogaus organizmui žalingos oksalo (rūgštynių) rūgšties. Pastarąją galima neutralizuoti į verdamus rabarbarų lapkočius pridėjus kreidos (1 kg rabarbarų lapkočių įdėkime 3 g kreidos).
Iš rabarbarų lapkočių verdami kisieliai, kompotai, uogienės, gaminamos sultys, padažai, želė, įdarai pyragams ir įvairūs kiti konditerijos gaminiai.
Kadangi rabarbarai turi daug oksalo (rūgštynių) rūgšties, o iš jų gaminami patiekalai yra skanūs, noriai valgomi vaikų, todėl, nepridėjus kreidos, kartais pasitaiko apsinuodijimų. Apsinuodiję rabarbarais be pertrūkio vemia, vėliau prasideda traukuliai. Pasirodžius apsinuodijimo požymiams, būtinai kvieskime gydytoją.
Nors rabarbarais galima net apsinuodyti, jie turi ir gydomųjų savybių. Rabarbarai vaistams pradėti vartoti anksčiau negu maistui. XVII a. jie buvo laikomi vienu vertingiausių vaistinių augalų. Iš rabarbarų šaknų ir šiuolaikinė farmacijos pramonė gamina vaistus, kadangi jose yra biologiškai aktyvių gliukozidų, dervinių ir dažinių medžiagų.
Rabarbarai gerai auga silpnai rūgščioje, gerai įtręštoje organinėmis trąšomis, giliai įdirbtoje priesmėlio arba priemolio dirvoje. Augimo metu jiems reikia daug drėgmės, jos trūkstant lapkočiai apkarsta. Šalčiams rabarbarai atsparūs, pradeda augti anksti pavasarį.
Rabarbarai dauginami sėklomis ir šaknimis. Geriau dauginti šaknimis, atskiriamomis nuo geriausių, derlingiausių augalų, nes dauginant sėklomis gali išaugti net iki 75% veislei netipingų augalų.
Šaknimis rabarbarus geriau dauginti rudenį. Iškaskime 50-60 cm skersmens iki 40-45 cm gylio duobutes ir į jas pripilkime po 2–2,5 kibiro perpuvusio mėšlo arba pūdinio. Tarp duobučių palikime apie 1 m atstumą. Šeimai užtenka 3-4 rabarbarų krūmų.
Dauginimui geriausiai tinka 3-4 metų derlingų rabarbarų šaknys, kurios supjaustomos taip, kad kiekviename gabale būtų po 1-2 pumpurus. Sodinama taip, kad pumpurai būtų 1-2 cm žemiau dirvos paviršiaus.
Rabarbarus sodinant šaknimis, derlius gaunamas jau antraisiais metais, o sodinant daigais – trečiaisiais. Maistui vartokime tik jaunus lapkočius (20-30 cm ilgio ir 1,5-2 cm storio), kol jie dar mažiau sukaupę oksalo rūgšties.
Antrais metais rabarbarai pradeda leisti žie-dynstiebius – juos prie pagrindo nupjaukime, kad nesilpnintų augalų.
Nupjovę lapus rabarbarus papildomai tręškime mineralinių trąšų tirpalu, o kiekvieną rudenį iš-berkime į 1 m2 po 4-5 kg perpuvusio mėšlo. Rabarbarai vienoje vietoje gerai dera 7-8 metus, po to atrinkę derlingiausią kerą iškaskime ir pasidauginkime kitoje vietoje.
Svetainėje naudojami slapukai (angl. "cookies"), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę ir pateikti kontekstinę bei suasmenintą reklamą Sutinku Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami slapukus Daugiau info: Naršydami toliau, Jūs sutinkate su svetainės slapukų politika.
Privatumas ir slapukų politika
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.