Ropiniai svogūnai
Ropinių svogūnų tėvyne laikoma Afganistanas ir Vidurinė Azija, nors laukinių ropinių svogūnų niekur nerandama.
Ropinius svogūnus nuo neatmenamų laikų augino egiptiečiai (daugiau kaip prieš 6000 metų). Cheopso piramidėje esantis užrašas byloja, kad svogūnai buvo superkami piramidę stačiusių vergų maistui. Juos valgė ne tik vergai, bet ir kilmingi egiptiečiai. Senovės Graikijoje svogūnai buvo laikomi šventais, nes jie simbolizavo visatos sukūrimą. Mitologijoje pasakojama, kad miškų ir laukų gynėjas dievas Panas buvo visokio judėjimo centras, prie kurio visi dangaus kūnai prisitvirtinę kaip daugybė sluoksnių svogūno lakštelių. Švenčių, skirtų dievo Pano garbei, metu jo skulptūras apipindavo svogūnais. Svogūnus aukodavo ir kitiems dievams, stengdavosi į šventovę atnešti patį didžiausią svogūną. Nors svogūnais būdavo gerbiami dievai, Graikijoje jie laikyti neturtingųjų daržove. Garbingieji miestiečiai laikė, kad svogūnus dėl jų specifinio ir aštraus kvapo valgyti nepadoru. Aristofanas savo komedijose apibūdindamas kokį nors vargingą personažą sakydavo, kad „nuo jo trenkia svogūnais”. Iš graikų svogūnų įsigijo senovės romėnai ir juos labai išpopuliarino. Jie augino jau daug svogūnų veislių, auginamų iki šių dienų. Romėnai pastebėjo, kad svogūnai apsaugo nuo daugelio ligų, jų valgę žmonės darosi energingesni, todėl duodavo kareiviams. Svogūnus pradėjo vartoti visų luomų žmonės. Šutintais svogūnais romėnai gydydavo akių ligas. Jų nuomone, svogūnų sukeltas ašarojimas pravalo ir dezinfekuoja akis.
Romėnai prie virtuvės lubų kabindavo šviežių svogūnų, kad nesiveistų musės. Kiekvienas romėnas kasdien valgydavo tam tikrą normą svogūnų, o kad nesijaustų nemalonaus kvapo, imdavo graikiškų riešutų arba pakramtydavo petražolių.
Po romėnų svogūnus, kaip energijos šaltinį, pradėjo vartoti vokiečiai ir kitos _ gretimos tautos. Svogūnų žiedais puošdavosi mūšiuose pasižymėję dalyviai. Viduramžių riteriai, kviesdami į kovą varžovus, prie šalmo prisisegdavo svogūno žiedą. Tuo laikotarpiu, norint žmogų pagirti bei išaukštinti jį lygindavo su svogūnu.
Svogūnų gydomąsias savybes jau pripažino viduramžių medicina. Jais gydydavo nušalusias vietas, nuo užkimimo dėdavo svogūnų prie krūtinės ir kojų padų, svogūnų sultis, sumaišytas su medumi, gerdavo nuo kosulio. Svogūnus vartodavo kaip priešnuodį net įkandus pasiutusiam šuniui.
Ispanijoje ir Portugalijoje iki šių dienų svogūnai yra būtinas kasdieninio maisto komponentas. Ne mažiau mėgiami svogūnai ir Prancūzijoje. Ten su svogūnais jau senovėje virdavo įvairias sriubas, svogūnų sriuba būtinai įeidavo į jų kareivių valgiaraštį. Svogūnai su vandeniu ir juoda duona su druska jau gilioje senovėje buvo kasdieninis Rusijos valstiečių maistas. Pasiturintieji gyventojai svogūnus vartojo tik kaip prieskonį daugeliui kulinarijos patiekalų. Ivano Rūsčiojo laikais vienas mėgstamiausių bajorų skanumynų buvo keptuvėje keptos kapotos kepenys su svogūnais, o pasninko metu valgydavo barščius su svogūnais, kepdavo paskrudintais svogūnais įdarytus pyragus. Svogūnus laikė ir universalia priemone, apsaugančia ir gydančia daugelį ligų.
Šviežiuose svogūnų laiškuose yra daug vitaminų bei kalio, kalcio, fosforo ir geležies. Tačiau svogūnai ne tiek vertinami dėl vitaminų ir mineralinių medžiagų, kiek dėl juose esančio eterinio aliejaus, kuris skatina skrandžio sekreciją, gerina apetitą, ir dėl fitoncidų – bakterijų priešo.
Svogūnai kaip daržovė ypač vertinami todėl, kad juos galima vartoti bet kuriuo augimo metu – pradedant jaunais laiškais ir baigiant subrendusiomis roputėmis. Kulinarijoje svogūnai vartojami labai įvairiai: švieži, virti, kepinti, bei konservuoti, be to, kaip prieskonis mėsos, žuvies ir daržovių patiekalams.
Liaudies medicinoje nedaug daržovių taip plačiai vartojama, kaip ropiniai svogūnai. Juos vartoja kaip šlapimą varančią priemonę, ant žaizdų deda tamponus, suvilgytus šviežia svogūnų tyrele. Sergant gripu, viršutinių kvėpavimo takų kataru arba bronchitu, į nosį deda tamponus su svogūnų tyrele (3 kartus į dieną po 10-15 min.).
Svogūnų gydomąsias savybes vertina ir mokslinė medicina. Spiritine jų ištrauka gydoma žarnyno atonija bei kolitas, vartojama skrandžio bei žarnyno tonusui ir sekrecijai pagerinti, sergant ateroskleroze, širdies darbui normalizuoti ir kitoms ligoms gydyti. Tačiau svogūnų negalima vartoti sergant sunkiomis širdies ir kepenų ligomis. Svogūnų košelė vartojama niežtintiems išbėrimams, spuogams, strazdanoms, pigmentinėms dėmėms gydyti. Svogūnų košele arba sultimis įtrinamą galvos oda, norint sustiprinti plaukus, skatinti jų augimą.
Svogūnams skirtingose vystymosi fazėse reikia nevienodos temperatūros. Sėklos pradeda dygti 2-3°C, tačiau tokioje temperatūroje dygsta labai lėtai. Greičiausiai sudygsta esant 25°C. Svogūnų laiškai geriausiai auga 20-23°C temperatūroje. Šaknys pradeda augti esant 2-3°C šilumos, tačiau, temperatūrai pakilus iki 5-10°C, jos auga daug greičiau.
Dygimo ir augimo pradžioje svogūnai mėgsta drėgmę, vėliau jos reikia mažiau, o mažiausiai brendimo metu. Bręstant drėgmės perteklius ypač žalingas, nes skatina svogūnus vėl augti, ir tada nurautos roputės blogai laikosi.
Augantiems svogūnams reikia šviesos, todėl jų nesodinkime po vaismedžiais.
Svogūnų šaknų sistema silpna, todėl jiems reikia purios ir trąšios dirvos. Netinka šviežias mėšlas. Nereikia perlręšti azotinėmis trąšomis, netręšti jomis jau bręstant roputėms, nes tada pablogės kokybė, blogiau laikysis.
Yra keletas svogūnų auginimo būdų: vegetacinis (iš ropučių), iš sėjinukų, iš daigų ir iš sėklų.
Mūsų respublikos gyventojai svogūnus daugiausia augina vegetaciniu būdu. Tačiau būtina žinoti, kad auginimui šiuo būdu tinka tik daugia-lizdės svogūnų veislės arba vietinės populiacijos. Perpjovę svogūno roputę skersai, aiškiai matysime, ar jis vienalizdis, ar daugializdis. Vienalizdės svogūnų veislės vegetaciškai (roputėmis) nesidau-gina, nes iš vienos roputės išauga vėl tik viena. Daugializdžiuose svogūnuose susidaro po keletą lizdų, kiekviename iš jų yra po vieną naujos svogūno roputės arba žiedyno užuomazgą.
Vegetaciškai auginant svogūnus, labai svarbu, kad jie būtų išlaikyti tinkamoje temperatūroje. Sėklai skirtas svogūnų ropeles per žiemą laikykime ne žemesnėje kaip 17-20°C temperatūroje. Pabuvę žemesnėje kaip 10°C temperatūroje, svogūnai praeina jarovizacijos stadiją ir pasodinus išauga žyduoliai, nesivysto ropelės.
Dieną prieš sodinimą svogūnų ropelėms nupjaukime viršūnes (kad sparčiau augtų laiškai) ir pamerkime į vandenį. Mirkyti svogūnai greičiau įsišaknija ir išaugina gausesnį derlių. Sodinkime eilutėmis 20X10 cm atstumu, negiliai, kad, matytųsi viršūnė. Jeigu sodiname anksti, kai dar gali būti šalnų, apžerkime 1 cm žemės sluoksniu.
Daugelis gyventojų svogūnus augina iš sėjinukų. Sėjinukais vadinami smulkūs (iki 3 cm skersmens) iš sėklų išauginti svogūnėliai. Jie sodinami 20X8-10 cm atstumu, užžeriant 0,5- 1 cm žemių sluoksniu.
Sėjinukų auginimas. Sėjinukams išauginti užtenka 1,5-2 m2 žemės ploto. Jį reikia iš rudens giliai perkasti, kartu l2 m plotui skiriant 1-2 kibirus gerai perpuvusio mėšlo arba pūdinio. Pavasarį į 1 m2 plotą išberkime 15-20 g amonio salietros, 25-30 g superfosfato ir 10-15 g kalio chlorido. Sėklas prieš sėją 2-3 paras pamirkykime vandenyje ir po to dar 8-16 valandų 0,1% kalio permanganato tirpale (1 g kalio permanganato į 1 1 vandens). 1 m2 ploto apsėti užtenka 8-10 g sėklų. Sekime 10-15 cm eilutėmis 1- 1,5 cm gyliu. Iki sudygimo ir augimo pradžioje 2-3 kartus palaistykime (kas 5-7 dienas). Vėliau laistyti nereikia, nes jeigu dirva per drėgna, išauga stambūs sėjinukai, bet užsitęsia brendimas, todėl blogiau laikosi. Sėjinukų derlių imkime, kai dalis laiškų apvysta, tačiau nelaukime, kad visai nudžiūtų, nes tada bus sunku rauti. Nurautus baikime džiovinti lauke arba gerai vėdinamoje patalpoje. Surūšiuokime pagal stambumą: smulkius (iki 1,4 cm skersmens), vidutinio stambumo (1,5- 2,2 cm) ir stambius (2,3-3 cm). Stambius sėjinukus laikykime ne žemesnėje kaip 17-18°C temperatūroje.