Auginami visur kaip prieskoninė ir vertinga maistinė daržovė. Pagal maistui vartojamas dalis salierai yra lapiniai, lap-kotiniai ir šakniavaisiniai.
Salierų žali, džiovinti ir sūdyti lapai vartojami kaip prieskonis salotoms, sriuboms, mėsos, žuvies, silkių patiekalams, padažams, marinatams, konservams paskaninti. Iš žalių arba virtų salierų lapkočių daromos salotos. Virti, kepti, troškinti salierų lapkočiai patiekiami atskirai arba kaip priedas prie mėsos bei žuvies. Labiausiai mėgstami ir dažniausiai vartojami (žali, virti, kepti, troškinti, įdaryti) šakniavaisiniai salierai. Iš jų gaminamos salotos, sriubos, antrieji patiekalai ir konservai.
Pirmaisiais metais išauga šakniavaisinių salierų lapai ir pusiau apvalus arba šiek tiek kampuotas su šoninėmis šaknimis (jų kiekis priklauso nuo veislės) šakniavaisis. Dažniausiai auginamos veislės yra ‘Jabločnyj’ ir ‘Kornevoi Gribovskij 7’. Lapinių salierų dažniausia veislė yra ‘Gruzijos vietiniai’, lap-kotinių — ‘Paskal’, ‘Zolotoje pero’, ‘Juta’. Salierus auginti geriausiai vidutinio sunkumo derlingoje ir drėgnoje dirvoje. Rūgšti dirva jiems netinka. Tinkamiausi priešsė-liai — kopūstai, agurkai, svogūnai, bulvės. Dirva rudenį. gausiai tręšiama perpuvusiu mėšlu arba kompostu, kurio į 1 m2 išbarsto-ma 4—6 kg. Nepatartina tręšti šviežiu mėšlu, nes salierų lapai labiau serga septorioze, o šakniavaisiai blogai laikosi žiemą. Rudenį prieš gilų dirvos arimą arba kasimą į 10 m2 beriama 400 g superfosfato ir 300 g kalio chlorido, pavasarį, prieš sodinant daigus, išberiama 300 g amonio salietros ir įterpiama 10 cm gyliu. Supuolusi dirva 1—2 savaites prieš salierų sodinimą perkasama.
Salierai auginami iš daigų. Sėjama kovo pradžioje arba viduryje šiltadaržiuose arba kambaryje į dėžutes. Sudygsta po 10—14 dienų. Kad daigai neištįstų, sudygę salierai 3—5 dienas palaikomi 9—12 °C temperatūroje, vėliau auginami 20—24 °C temperatūroje. Kai susiformuoja 2 tikrieji lapeliai, daigai pikuojami 5X3 cm atstumu. Daigai 10—12 dienų prieš sodinant į dirvą, pradedami pratinti prie lauko sąlygų. Į dirvą sodinami gegužės viduryje, ėmus žydėti paprasta-jai vyšniai. Anksčiau sodinti nepatartina, nes išauga daug žyduolių. Sodinami negiliai (ne giliau kaip jie augo dėžutėse), nes kitaip užauga maži šakniavaisiai, esti daug šoninių šaknų. Šakniavaisiniai ir lapkotiniai salierai sodinami 50X20—30 cm, lapiniai 50X 15—20 cm tarpais. Per vegetaciją tarpueiliai purenami 4—6 kartus, bet neapkaupiami. Praėjus 2 savaitėms po daigų sodinimo, salierai papildomai tręšiami mineralinių trąšų mišiniu (į 1 m2 beriama 20 g amonio salietros, 10 g superfosfato ir 15 g kalio chlorido). Trąšos barstomos 10 cm atstumu nuo daigų. Dar kartą tręšiami liepos II pusėje.
Lapkotinių salierų lapkočiai skanūs tik balti, todėl, 20—30 dienų prieš nuimant jų derlių, kiekvieno augalo lapkočiai surišami ir apvyniojami 40 cm pločio popieriaus juostomis. Galima juos apkaupti žemėmis arba iš abiejų pusių pridengti lentomis. Laikymui skirti lapkočiai nebalinami.
Salierai imami vėlai — spalio II pusėje. Šakniavaisiai laikomi rūsiuose arba kaupuose susluoksniuoti su smėliu. Lapkočius polietileno maišuose, kai temperatūra 0—1 C, o santykinė drėgmė 90—95%, galima išlaikyti iki sausio mėnesio. Šakniavaisinių salierų lapai taip pat sunaudojami.
Svetainėje naudojami slapukai (angl. "cookies"), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę ir pateikti kontekstinę bei suasmenintą reklamą Sutinku Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami slapukus Daugiau info: Naršydami toliau, Jūs sutinkate su svetainės slapukų politika.
Privatumas ir slapukų politika
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.