Salotos
Manoma, kad kultūrinė salota kilusi iš Vakarų Europoje augančių laukinių salotų. Laukinių salotų rūšių sutinkama Azijoje, Afrikoje, Amerikoje. Gerokai prieš mūsų erą salotas jau augino senovės kiniečiai egiptiečiai ir persai. Senovės Graikijoje salotas naudodavo ritualinėse apeigose kaip simbolizuojančias trūnijimą ir puvimą viso, kas gyva. Pavyzdžiui, graikai ir romėnai, garbindami meilės deivę, įsteigė šventę, skirtą deivės mylimojo Adonio garbei. Šventės dalyviai per iškilmingas eitynes nešdavo žemių pripiltus molinius indus, kuriuose būdavo sudaiginta porinis skaičius salotų. Tuos indus su salotomis vadindavo „Adonio sodais” ir nešiodavo tol, kol salotos nuvysdavo, simbolizuodamos savo giminės trūnijimą. Senovės Romoje buvo šeimų, kurios gyveno iš salotų auginimo.
Dabar visose pasaulio šalyse salotos yra vienos iš labiausiai paplitusių ir mėgstamų daržovių. Vartojamos šviežios, dažniausiai maišant su kitomis daržovėmis (agurkais, svogūnais, krapais, rūgštynėmis, ridikėliais). Prie mėsos, žuvies ir bulvių patiekalų valgomos salotos ne tik pagerina šių skonį, bet ir padeda organizmui juos geriau įsisavinti.
Salotų lapuose yra baltymų, cukraus, kalio, kalcio, geležies, fosforo druskų, daug provitamino A (ypač jo gausu žaliuose išoriniuose lapuose), vitaminų B1, B2, P, E ir C. Salotose esantis laktu-cinas suteikia joms kartoką skonį ir raminančiai veikia nervų sistemą, gerina miegą. Žymus Romos gydytojas Galenas II mūsų eros amžiuje salotomis gydė ligonius nuo nemigos ir pats jomis gydėsi. Jis rašė: „Kai pradėjau senti ir norėdavau gerai išsimiegoti, nakčiai suvalgydavau salotų porciją”.
Viduramžiais salotos nebuvo populiarios, tiktai XIV amžiuje jas pradėta plačiai auginti Europoje. XVIII a. salotos ypač pradėtos vertinti kulinarijoje ne tik kaip daržovė, bet ir kaip stalo puošmena. Tuo metu Berlyne kulinarai salotų patiekalus ruošdavo apsimovę baltomis pirštinėmis, kurias nusimaudavo tik maišydami salotas. Jas maišydavo rankomis, teigdami, kad nuo šakutės blogėja šio dieviško patiekalo skonis.
Salotos kaip daržovė labai reikalingos vaikams ir nusilpusiems ligoniams. Jų lapai gaivina ir malšina troškulį, gerina virškinimą, neleidžia užkietėti viduriams, varo šlapimą. Jos rekomenduojamos valgyti sergant diabetu, nutukusiems, pagyvenusiems ir sėdimą darbą dirbantiems žmonėms.
Pieniškos salotų sultys ramina ir malšina skausmą, todėl, valgant salotas, nereikia šalinti stambesnių lapų gyslų, kurios turi daugiau „pieno”. Nuo salotų sėklų antpilo gausiau gaminasi maitinančioms motinoms pienas.
Salotos – ankstyva, nereikalaujanti daug šilumos daržovė. Jos pradeda dygti esant 4° C šilumos, tačiau dygimui ir augimui palankiausia temperatūra 10-17° C šilumos. Neauga ir rūgščioje dirvoje. Mėgsta puveningą, vidutinio sunkumo, gerai įtręštą saulėtą dirvą. Reikalauja daug drėgmės, tačiau, esant drėgmės pertekliui, pradeda plisti grybinės ligos, pūva apatiniai lapai arba gū-želės. Salotos greit užauga ir perauga, todėl jas sekime keletą kartų. Pasėjus iš rudens, prieš pastovų užšalimą, anksti pavasarį turėsime šių daržovių.
Kadangi salotos pakenčia šalnas, pavasarį dalį jų sekime šalpusniui pražydus, o vėliau kas 10 dienų, kad nuolat turėtume šviežių, neperaugusių, geros kokybės daržovių. Taupydami žemę, salotas galime sėti kitų daržovių pakraščiuose po vieną eilutę. Jas greit nurausime, todėl nenustelbs pagrindinių daržovių. Sekime 0,5 -1 cm gyliu. Praėjus dviem savaitėms po sėjos jas išretinkime palikdami 4-5 cm tarpus tarp augalų, o vėliau, pradėjus vartoti maistui, praretinsime dar daugiau.
Salotų auginimas šiltnamiuose. Salotų daigus išsiauginkime dėžutėse – užauga per 20-30 dienų. Sėklos lengvos, todėl į 60X30 cm dydžio dėžutę sekime tik 0,1-0,3 g sėklų. Dieną prieš sėją žemių mišinį palaistykime. Sekime 0,5 cm gyliu, palikdami tarp eilučių 5 cm atstumus. Pašė j ę dėžutę uždenkime polietileno plėvele ir pastatykime šiltoje vietoje (18-20°C). Salotoms sudygus 4- 5 dienas oro temperatūrą sumažinkime iki 6-8°. Vėliau salotų augimui palankiausia temperatūra dieną 12-18°, o naktį 10-14° šilumos. Laistykime saikingai. Išaugus pirmam tikrajam lapeliui, išpikuokime 5X5 cm atstumu.
Dar geriau 1-2 salotų sėklas sėti į 5 cm skersmens durpių plonasienius puodelius (jų yra pirkti). Sodindami salotas į nuolatinę vietą su puodeliais, nepažeisime šaknų ir 10 dienų anksčiau gausime derlių. Sodinkime, kai salotoms išauga 3-4 lapeliai. (Nesodinkime giliau negu iki tol augo daigai.) Pasodinę tarpueilius palaistykime 15–20° temperatūros vandeniu. Laistykime tik iš ryto ir po to šiltnamį išvėdinkime, bet nedarykime skersvėjo. Salotoms išsikerojus (uždengus eilutes) laistyti reikia atsargiai, kad vanduo nepatektų tarp lapų ir dėl to nepradėtų plisti ligos. Sodinimo atstumas priklauso nuo veislės ir nuo to, kada numatome imti derlių. Ankstyvosios salotos geriausiai bujoja pasodinus 15X20 cm atstumu, o vėlyvesnės – 20X20 cm arba net 25X30 cm atstumu. Galima sodinti ir tankiau. Tuo atveju salotoms paūgėjus galėsime kas antrą daigą išrauti ir suvartoti maistui, o likusioms susidarys reikalingas žemės plotas.
Šiltnamiuose geriausia auginkime gūžinių salotų veisles. Vartokime visai susiformavus gūželėms, tada jose bus mažiau nitratų.