Norint gaut gausų ir gerą derlių, reikia atrinkti gerai prinokusias grynos veislės sėklas (kad gerai dygtų ir augtų). Patartina jas kelias minutes pamirkyti 3% valgomosios druskos tirpale (30 g druskos į 1 1 vandens). Į dugną nugrimzdusias sėklas reikia gerai nuplauti, išdžiovinti ir sėti. Moliūginių ir arbūzinių augalų sėklas geriau naudoti 2—3 metų senumo, nes jos būna apsivaliusios nuo virusų, be to, iš jų išauga augalai su normaliu moteriškųjų žiedų skaičiumi. Nesenas šių augalų sėklas patartina
prieš 1,5—2 mėnesius iki sėjos pakaitinti, padėjus su marliniais maišiukais po centrinio šildymo radiatoriais arba prie krosnies.
Kad sėklos neužneštų infekcijos, jas reikia sanuoti: pakaitinti saulėje atvirame ore 2—4 dienas.
Kad nebūtų morkų ir kopūstų sėklų vidinės infekcijos, jas reikia 15—20 min pakaitinti karštame vandenyje (morkų sėklas 52— 53°C temperatūroje, kopūstų — 48—50°C). Paprikų ir baklažanų sėklos dezinfekuojamos 25 min, žirnių — 5 min 50°C temperatūroje. Sėklų daigumas nesumažėja, jei tuoj po kaitinimo jos 2—3 min palaikomos šaltame vandenyje, o paskui išdžiovinamos. Pomidorų sėklų virusinių ligų užkratą galima sunaikinti, 20 min pamirkius jas 1 % kalio permanganato tirpale, paskui nuplovus ir išdžiovinus. Sėklų apdorojimas mikroelementų tirpalu didina daigumą, augalų derlingumą, atsparumą ligoms ir kenkėjams. Tirpalą galima pasidaryti iš gatavų mikrotrąšų tablečių arba pavienių trąšų, dedant į 1 1 vandens 0,5 g boro rūgšties, 0,5 g kalio permanganato, 0,5 g cinko sulfato, 0,05 g vario sulfato, 0,5 g amonio molibdato, 5 g natrio hidrokarbonato (geriamosios sodos). Sėklas tirpale reikia palaikyti 24 h, paskui išdžiovinti. Tam pačiam tikslui galima panaudoti vandens užpilą iš medžio pelenų, kurie turi iki 30 augalams reikalingų maisto elementų, tarp jų ir mikroelementų. 20 g pelenų reikia užpilti 1 1 vandens ir laikyti 1—2 paras; sėklas tirpale mirkyti 4—6 h.
Svetainėje naudojami slapukai (angl. "cookies"), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę ir pateikti kontekstinę bei suasmenintą reklamą Sutinku Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami slapukus Daugiau info: Naršydami toliau, Jūs sutinkate su svetainės slapukų politika.
Privatumas ir slapukų politika
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.