Sėklų rengimas sėjai.
Norint gaut gausų ir gerą derlių, reikia atrinkti gerai prinokusias grynos veislės sėklas (kad gerai dygtų ir augtų). Patartina jas kelias minutes pamirkyti 3% valgomosios druskos tirpale (30 g druskos į 1 1 vandens). Į dugną nugrimzdusias sėklas reikia gerai nuplauti, išdžiovinti ir sėti. Moliūginių ir arbūzinių augalų sėklas geriau naudoti 2—3 metų senumo, nes jos būna apsivaliusios nuo virusų, be to, iš jų išauga augalai su normaliu moteriškųjų žiedų skaičiumi. Nesenas šių augalų sėklas patartina
prieš 1,5—2 mėnesius iki sėjos pakaitinti, padėjus su marliniais maišiukais po centrinio šildymo radiatoriais arba prie krosnies.
Kad sėklos neužneštų infekcijos, jas reikia sanuoti: pakaitinti saulėje atvirame ore 2—4 dienas.
Kad nebūtų morkų ir kopūstų sėklų vidinės infekcijos, jas reikia 15—20 min pakaitinti karštame vandenyje (morkų sėklas 52— 53°C temperatūroje, kopūstų — 48—50°C). Paprikų ir baklažanų sėklos dezinfekuojamos 25 min, žirnių — 5 min 50°C temperatūroje. Sėklų daigumas nesumažėja, jei tuoj po kaitinimo jos 2—3 min palaikomos šaltame vandenyje, o paskui išdžiovinamos. Pomidorų sėklų virusinių ligų užkratą galima sunaikinti, 20 min pamirkius jas 1 % kalio permanganato tirpale, paskui nuplovus ir išdžiovinus. Sėklų apdorojimas mikroelementų tirpalu didina daigumą, augalų derlingumą, atsparumą ligoms ir kenkėjams. Tirpalą galima pasidaryti iš gatavų mikrotrąšų tablečių arba pavienių trąšų, dedant į 1 1 vandens 0,5 g boro rūgšties, 0,5 g kalio permanganato, 0,5 g cinko sulfato, 0,05 g vario sulfato, 0,5 g amonio molibdato, 5 g natrio hidrokarbonato (geriamosios sodos). Sėklas tirpale reikia palaikyti 24 h, paskui išdžiovinti. Tam pačiam tikslui galima panaudoti vandens užpilą iš medžio pelenų, kurie turi iki 30 augalams reikalingų maisto elementų, tarp jų ir mikroelementų. 20 g pelenų reikia užpilti 1 1 vandens ir laikyti 1—2 paras; sėklas tirpale mirkyti 4—6 h.