Topinambai ( žieminės bulvės )

Šio bulvei giminingo augalo tėvynė – Šiaurės Amerika. Iš europiečių topinambais pirmieji su­sižavėjo prancūzai ir anglai (1610 m.). Juos su­viliojo gausus topinambų derlius, todėl juos au­gino, vežė į turgų, bet patys nežinojo, kaip juos vartoti. Kitoks požiūris į topinambus buvo olandų ir belgų. Jie pripažino, kad topinambų skonis pa­našus į artišokų ir pradėjo vartoti kulinarijoje.

XVIII a. paplitus bulvėms, topinambai maistui mažiau vartojami. 1844 m. prancūzų mokslininkas Eussengo topinambus vėl pradėjo girti, paskelbęs juos neteisėtai užmirštus. Iš jų vėl pradėta gaminti įvairius patiekalus.

Rusijoje topinambai buvo žinomi jau XVII am­žiuje, tačiau ne kaip daržovė, o kaip vaistažolė. Vynu užpilti topinambai buvo vartojami nuo šir­dies ligų.

Topinambų gumbai yra maistingi ir skanūs, maistui vartojami įvairiai. Tinka salotoms, virti vartojami vietoj bulvių, galima vartoti sergan­tiems cukralige.

Dirvai nereiklūs. Gerai auga pačiose neder-lingiausiose vietose, kur kitos daržovės beveik nedera, tačiau nemėgsta šlapių bei šaltų dirvų. Tręšti reikia kaip ir bulves, tada išauginsime gau­sų derlių. Vienoje vietoje gali augti daug metų (net daugiau kaip 40). Topinambai užauga aukšti, lapuoti, geltonais žiedais, todėl augdami daržo pa­kraštyje dekoratyviai atrodo.

Topinambų gumbai gali žiemoti dirvoje, o pavasarį išleidžia po 1-3 daigus-stiebus. Lapai ir stiebai pakenčia iki 5-6°C atšalimą, o gumbai žemėje peržiemoja net esant 25-30CC šalčiui. Topinambai sodinami pavasarį arba rudenį šviežiai iškastais gumbais. Jų lupena plona ir neturi kamš-tinio sluoksnio, todėl ore greit apvysta ir supūva. Jeigu prieš sodinimą gumbai būna apvytę, juos reikia pamerkti į vandenį, kad išbrinktų. Sodinti ne lengvesniais kaip 30-50 g gumbais tokiu pat gyliu kaip bulves, o rudenį giliau (apie 10-12 cm). Stiebams užaugus 20-30 cm aukščio, apkaupkime.

Topinambų gumbai kasami vėlai rudenį prieš užšalimą arba anksti pavasarį, kol dar neleidžia naujų daigų. Norint topinambų gumbus išlaikyti per žiemą, patalpos temperatūra turi būti apie 0°C-2°C šilumos arba laikyti kaupe. Dedant ilgesniam laikui, topinambus reikia sluoksniuoti su smėliu arba žemėmis.

Taip pat skaitykite: