Trūkažolės

trūkažolės
trūkažolės

Trūkažolės (salotinės cikorijos),

astrinių šeimos augalai, dietinės salotinės daržovės. Daugiausia auginama paprastoji, arba šakni­nė, trūkažolė. Visose augalo dalyse yra pieno sulčių, šaknyse yra inulino ir kartaus glikozi­do intibino. Vasarą išauginami trūkažolių šakniavaisiai, o žiemą, juos želdinant apšildy­toje patalpoje (arba pridengus juoda plėvele), susiformuoja gūželės, kurios vartojamos sa­lotoms. Lietuvoje dažniausiai auginamos ‘Vitful’ veislės trūkažolės. Jų gūželių lapai nekartus. Šakniavaisiai auginami panašiai kaip morkos. Geriausiai auga giliai įdirbtoje priemolio dirvoje, kuri prieš metus buvo tręš­ta mėšlu. Gražios šaknys užauga neužpavėsintoje vietoje. Dirva tręšiama rudenį (į 1 m2 išberiama 40 g superfosfato, 30 g kalio chlori­do) ir pavasarį — 30 g amonio salietros. Trū­kažolės sėjamos gegužės I pusėje eilutėmis, ne giliau kaip 2 cm. Tarp eilučių paliekami 30 cm tarpai. Retinama, kai augalai turi 2— 3 tikruosius lapelius, kas 10—12 cm. Spalio mėnesį šakniavaisiai nukasami ir, nupjovus lapus (nepažeidžiant viršūninio pumpuro), laikomi kaupuose arba rūsyje kaip morkos ar burokėliai. Gruodžio ar net lapkričio mėnesį trūkažolės pradedamos atželdinti. Želdinama tamsioje patalpoje, kur pirmąsias 10—12 dienų palaikoma 12—14°C temperatūra, vė­liau — 18—20°C. Patalpos drėgnumas turi būti 90—95%. Šakniavaisiai sodinami į dėžes vienas prie kito taip, kad jų viršūnės būtų vieno lygio (ilgesnės šaknys patrumpinamos). Šakniavaisiai užberiami drėgnomis durpėmis arba daržo žeme. Virš jų turi būti 15—20 cm storio sluoksnis. Durpės arba žemė visą laiką turi būti drėgnos. Po 15—25 dienų išauga baltos, sultingais lapais gūželės. Po 30—40 dienų jos jau būna 15—20 cm aukščio ir tinka vartoti. Iš 1 m2 gaunama 10—15 kg gūže­lių. Geras gūželės suformuoja 3—5 cm skers­mens šakniavaisiai. Iš mažesnių gaunamas mažas derlius, smulkios gūželės, o didesni išaugina purias gūželės. Netinkamus sodinti šakniavaisius galima sudžiovinti ir daryti iš jų kavos surogatą. Žiemą šakniavaisius ga­lima sodinti kas savaitę ir taip pratęsti salotų vartojimo sezoną. Nupjovus gūželės, šakniavaisiais galima lesinti vištas (ir kitus paukš­čius) arba šerti triušius.

Taip pat skaitykite: