astrinių šeimos augalai, dietinės salotinės daržovės. Daugiausia auginama paprastoji, arba šakninė, trūkažolė. Visose augalo dalyse yra pieno sulčių, šaknyse yra inulino ir kartaus glikozido intibino. Vasarą išauginami trūkažolių šakniavaisiai, o žiemą, juos želdinant apšildytoje patalpoje (arba pridengus juoda plėvele), susiformuoja gūželės, kurios vartojamos salotoms. Lietuvoje dažniausiai auginamos ‘Vitful’ veislės trūkažolės. Jų gūželių lapai nekartus. Šakniavaisiai auginami panašiai kaip morkos. Geriausiai auga giliai įdirbtoje priemolio dirvoje, kuri prieš metus buvo tręšta mėšlu. Gražios šaknys užauga neužpavėsintoje vietoje. Dirva tręšiama rudenį (į 1 m2 išberiama 40 g superfosfato, 30 g kalio chlorido) ir pavasarį — 30 g amonio salietros. Trūkažolės sėjamos gegužės I pusėje eilutėmis, ne giliau kaip 2 cm. Tarp eilučių paliekami 30 cm tarpai. Retinama, kai augalai turi 2— 3 tikruosius lapelius, kas 10—12 cm. Spalio mėnesį šakniavaisiai nukasami ir, nupjovus lapus (nepažeidžiant viršūninio pumpuro), laikomi kaupuose arba rūsyje kaip morkos ar burokėliai. Gruodžio ar net lapkričio mėnesį trūkažolės pradedamos atželdinti. Želdinama tamsioje patalpoje, kur pirmąsias 10—12 dienų palaikoma 12—14°C temperatūra, vėliau — 18—20°C. Patalpos drėgnumas turi būti 90—95%. Šakniavaisiai sodinami į dėžes vienas prie kito taip, kad jų viršūnės būtų vieno lygio (ilgesnės šaknys patrumpinamos). Šakniavaisiai užberiami drėgnomis durpėmis arba daržo žeme. Virš jų turi būti 15—20 cm storio sluoksnis. Durpės arba žemė visą laiką turi būti drėgnos. Po 15—25 dienų išauga baltos, sultingais lapais gūželės. Po 30—40 dienų jos jau būna 15—20 cm aukščio ir tinka vartoti. Iš 1 m2 gaunama 10—15 kg gūželių. Geras gūželės suformuoja 3—5 cm skersmens šakniavaisiai. Iš mažesnių gaunamas mažas derlius, smulkios gūželės, o didesni išaugina purias gūželės. Netinkamus sodinti šakniavaisius galima sudžiovinti ir daryti iš jų kavos surogatą. Žiemą šakniavaisius galima sodinti kas savaitę ir taip pratęsti salotų vartojimo sezoną. Nupjovus gūželės, šakniavaisiais galima lesinti vištas (ir kitus paukščius) arba šerti triušius.
Svetainėje naudojami slapukai (angl. "cookies"), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę ir pateikti kontekstinę bei suasmenintą reklamą Sutinku Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti, pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami slapukus Daugiau info: Naršydami toliau, Jūs sutinkate su svetainės slapukų politika.
Privatumas ir slapukų politika
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.