Žiediniai kopūstai (kalafiorai) yra gana dažnas svečias ant mūsų stalo ir ne mažiau mėgiama daržovė, kurią galime patys užsiauginti savo darže. Tai labai skani daržovė, kurią pasigaminti galima įvairiais būdais: pakepinti, išvirti, troškinti su kitomis daržovėmis ir pan.
Kalafiorai vertinami ne tik dėl savo skoninių savybių, bet ir dėl savo naudingų žmogaus organizmui medžiagų, kurias kai kuriais atvejais galima pavadinti vaistinėmis.
Pirmiausia, žiediniai kopūstai yra lengvai organizmo įsisavinami ir gerai veikia virškinimo sistemą. Ši daržovė puikiai tinka suaugusio žmogaus maisto racionui, ir, be abejonių, gali tapti vienerių metų ir vyresnio vaiko meniu dalimi. Kalafioruose gausu vitaminų, tarp jų ir skrandžiui svarbaus vitamino U, kuris atnaujina ląsteles.
Žmonėms, kurie turi antsvorio, rekomenduojama vartoti šviežius žiedinius kopūstus. Nepakeičiamas patiekalas iš kalafiorų yra žmonėms, kurie kenčia dėl skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės.
Skirtingai nuo paprasto kopūsto, kalafioras nedirgina skrandžio gleivinės ir yra lengvai virškinamas. Be to, žiedinis kopūstas skatina tulžies išsiskyrimą, ir yra dažnai rekomenduojamas sergant kepenų ligomis. Onkologinių ligų tyrimai parodė, kad reguliarus kalafiorų vartojimas beveik dvigubai sumažina vėžinių navikų atsiradimo riziką.
Be to, kad žiediniai kopūstai turi vitaminų A ir C, kurie yra puikūs antioksidantai, juose yra ir vitamino PP, kuris gerina kraujo apytaką , taip pat B grupės vitaminų, kurie stimuliuoja nervų sistemą.