Kambarinės gėlės – kaktusai ir kiti sukulentai

Kaktusai, sukulentai
Kaktusas

Laikymo vieta

Saulėta palangė – ideali vieta beveik visiems sukulentams, išskyrus avortijas (Haworthia) ir gasterijas (Gasteria), kurios mėgsta pusiau šešėlį. Dykumos kaktusui reikia kuo daugiau tiesioginių saulės spindulių. Miško kaktusai mėgsta gerai apšviestą vietą, tačiau nepakenčia tiesioginiy saulės spindulių.

Temperatūra

Priešingai nei kiti augalai, kaktusai mėgsta, kai temperatūra dieną ir naktį skiriasi. Šie augalai gerai jaučiasi vidutinės temperatūros nuo 13°C iki 18°C patalpoje. Apskritai kaktusams patinka ta pati temperatūra, tik žiemos ramybės periodu šiuos augalus laikykite vėsiau. Tai, kad kaktusams patinka labai didelis karštis, yra mitas. Mat naktys dykumoje gana vėsios. Miško kaktusai labai gerai auga 13-15°C temperatūros patalpoje.

Laistymas

Gerai laistykite nuo pavasario iki rudens, tik iki kito laistymo substratas turi išdžiūti. Žiemą vandens sumažinkite. Dykumų ir miško kaktusų visai nelaistykite nuo pat vėlyvo rudens iki ankstyvo pavasario. Na, o pavasarį laistykite kaip ir kitus sukulentus.

Tręšimas

Gerai išaugusius sukulentus skystomis trąšomis tręškite kiekvieną savaitę, jei tik reikia, tačiau ne žiemą. Šiaip tręšimas kaktusui nėra svarbus dalykas, tačiau su saiku nepakenks.

Sezoninė priežiūra

Ypač vasarą sukulentai mėgsta gryną orą. Apgenėkite peraugusius, nežydinčius augalus rudenį, o žydinčius – jiems peržydėjus, į negilų indą persodinkite tik tuomet, kai tikrai to reikia. Dykumų kaktusams taip pat reikia gryno oro. Kasmet persodinkite paaugusį augalą į didesnį gėliapuodį, kad šaknys turėtų laisvos erdvės ir galėtų plėstis. Miško kaktusus vasarą reikia apipurkšti vandeniu. Kasmet persodinkite peržydėjusį augalą, išskyrus lapenio (Epiphyllum) veislės kaktusus, nes šie geriau žydi, jei gėliapuodis per ankštas.

Žemė

Speciali parduodama kaktusų ir sukulentų žemė šiems augalams yra pati tinkamiausia. Abi kaktusų rūšys tokioje žemėje auga geriausiai, nors yra keletas rūšių, kurioms būtina speciali žemė.